N.V. Damster Auto Maatschappij (DAM), 1920 - 1970

Gewijzigd: h:13-06-2017

Inhoud:

Links:

Stations: Exploitant:

Gegevens

Oprichting: 6 april 1920
Opheffing: 1 oktober 1970
Overgenomen door: N.V. Groninger Autobusdienst Onderneming (GADO)
Top

Algemeen

Op 6 april 1920 wordt de acte van oprichting van N.V. Damster Auto Maatschappij goed gekeurd. Belangrijkste oprichter en de eerste directeur is de heer P. Smith Tzn. wonende te Appingedam.

De eerste lijn van de DAM loopt van Appingedam naar Hoogezand via Siddeburen en Slochteren. Algauw wordt een dienst gestart van Appingedam via Delfzijl en Farmsum naar Groningen. De DAM heeft zich altijd afgezet tegen de spoorwegen en de subsidie die ernaar toegingen. De Nederlandse Spoorwegen zijn vooral bang voor de concurrentie op de spoorlijn Delfzijl - Appingedam - Groningen. Bij iedere concessie aanvraag van de DAM gaan de spoorwegen fel in de aanval, maar zonder succes. De DAM is altijd een winstgevend bedrijf geweest.

De lijn Appingedam - Delfzijl - Groningen is altijd de belangrijkste buslijn van de DAM geweest. Vanaf 1948 rijdt de DAM om het half uur. Het hoogtepunt ligt in 1963, daarna neemt het particuliere autobezit een dermate vlucht dat het busvervoer steeds minder winstgevend is. Op 1 oktober 1970 gaat de DAM op in de GADO. De GADO is een volle dochter van de Nederlandse Spoorwegen. Zo komen de bezittingen van de DAM bestaande uit 39 autobussen en 59 personeelsleden in handen van de verfoeide spoorwegen. Op het moment van overname rijdt de DAM met deze autobussen een lijnennet van 133 kilometers.

Een van de oorspronkelijke DAM-autobussen, nummer 154, is bewaard bleven en is nu in het bezit van het Noordelijke Bus Museum in Winschoten. De bus heeft haar zo kenmerkende DAM-kleuren, oranjerode onderkant en groene bovenkant, weer teruggekregen.

Geen foto beschikbaar
Top