Agru-Vulcaan, voorheen Zwartsenberg Kunstmest N.V. in Stadskanaal

Gewijzigd: j:27-07-2023

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Positie: Aan de noordwest hoek van het emplacement Stadskanaal achter de brugwachterswoning.
Geopend: Voor 1950
Gesloten: 1988
Top

Geschiedenis

De heer P. Zwartsenbergen is in 1878 geboren in Adorp, gemeente Sauwerd. De heer P. Zwartsenberg treedt in dienst bij de firma K.A. Hardenberg te Stadskanaal. Deze firma is gespecialisteerd in manufacturen en kunststoffen. Hij zal deze firma later overnemen en samen met zijn broers exploiteren. De manufacturen, kleding, winkels van de familie Zwartsenberg zijn jarenlang een begrip in de provincie Groningen.

In 1916 richt hij de 'N.V. Kunstmesthandel voorheen Hardenberg - Zwartsenberg' op. Later wordt de naam van firma verandert in Zwartenberg Kunstmest N.V.. Het hoofdkantoor wordt in 1941 verplaatst naar Groningen. De familie Zwartsenberg begint op de plaats van de voormalige aardappelmeelfabriek "Nijverheid" een handel in kunstmest. Na het overlijden van de heer Zwartsenberg wordt het bedrijf voortgezet onder de naam Agrarische Unie. De Agrrische Unie fuseert later met de firma Vulcaan en gaan samen onder de naam Agru-Vulcaan. De firma Agru-Vulcaan laat tot het laatst goederen per spoor vervoeren. Totdat de spoorwegen het vervoer op het traject Veendam - Stadskanaal in 1988 niet meer rendabel vinden.

De kunstmest wordt aangevoerd in 2-assige gesloten zelflossers van het type Tds. De kunstmest op basis van stikstof is o.a. afkomstig van de DSM locatie in Geleen.

Inmiddels is op de plek waar de loodsen voor de opslag van kunstmest stonden de firma Stopaq gevestigd.

[stadskanaal_029]
Spooraansluiting van Agru-Vulcaan in Stadskanaal in de tijd dat het losspoor nog in een boog van het emplacement liep. Op de voorgrond staat het vertakkingssein voor de richtingen Assen en Zuidbroek.
Foto P. Collet, 10 april 1977.

-
Top

Emplacement

Vanaf 1964 een losspoor vanaf het emplacement naar de loodsen. Spoor loopt in een boog naar het westen. Later worden de loodsen uitgebreid en komt er een losspoor parallel aan het emplacement van Stadskanaal. Het oorspornkelijk losspoor is dan opgebroken. In het losspoor is een losput aanwezig waar de zelflosser hun lading kunnen lossen. Vanuit de losput loopt een lopende band naar de loodsen. Boven de losspoor is een eenvoudig afdakje aanwezig om te voorkomen dat de losput nat wordt.
Top