Calpam, voorheen Steenkolen Handels Vereniging (SVH) in Emmen

Gewijzigd: j:27-07-2023

Inhoud:

Links:

Station: Overige:

Gegevens

Positie: Oostzijde van het emplacement van station Emmen aan de rechterzijde, in te rijden vanuit de richting Weerdinge.
Geopend: 1960
Gesloten: voor 1985
Top

Geschiedenis

Voor de aansluiting van de Steenkolen Handels Vereniging (SHV) wordt begin jaren 60 van de 20e eeuw spoor 6 van het emplacement verlegd. Op deze manier ontstaat er aan de Burgemeester Tijmesstraat meer ruimte voor een opslagplaats voor SHV. Op het terrein van circa 50 x 28 meter staan een aantal tanks voor de opslag van de olie. Voor al haar olie activiteiten gaat SHV de merknaam PAM gebruiken. Uit een samenwerking met de firma Chevron ontstaat in 1970 de firma Calpam. SHV heeft 50% belang in Calpam. De firma Calpam is actief in het verkopen van olie voor de industriële en huishoudelijke markten in Nederland, België, Luxemburg en Denemarken. Ook de SHV vestiging in Emmen gaat verder onder de naam Calpam.

In de tanks slaat de firma Calpam minerale oliën op die als brandstof aan boeren in de omgeving wordt verkocht. De boeren halen zelf hun olie op of laten het per vrachtauto brengen. In de jaren 70 van de 20e eeuw wordt de installatie steeds minder gebruikt. Als het spoor in 1985 wordt opgebroken is de firma Calpam al jaren vertrokken.

In 1991 wil de buurman op het terrein 1 of 2 woningen bouwen. Hij krijgt hiervoor zelfs toestemming van de gemeenteraad. Bij naderonderzoek blijkt het terrein echter dusdanig vervuild te zijn dat woningbouw niet direct mogelijk is. In 2002 begin de SBNS (Stichting Bodemsanering Nederlandse Spoorwegen) met het schoonmaken van de grond. De bovenlaag van het terrein wordt tot een diepte van 3,5 meter afgegraven en vervangen door schone grond. De laag daaronder wordt middels zuurstofinjecties en bacteriën op een natuurlijke manier gereinigd.

Na een jarenlange schoonmaakactie is het terrein inmiddels schoon en zijn de containers van SBNS verwijderd.

[calpam_emmen_001]
Emplacement van Emmen gezien vanuit de richting Weerdinge met links het voormalige Calpam losspoor. De olie installaties zijn al langere tijd verdwenen.
Foto R. van Wissen, circa 1985.

[calpam_emmen_003]
Schoonmaak werkzaamheden op het voormalige Calpam terrein.
Foto R. van Wissen, 15 januari 2007.
Top

Emplacement

Voordat de het losspoor van Calpman gemaakt wordt, ligt er op die plaats al een spoortje. Het spoor ligt oostelijk van het station aan de rechterzijde richting Weerdinge. Dit spoortje heeft het nummer 6. Begin jaren 60 van de 20e eeuw wordt het spoor iets dichter bij het emplacement gelegd om meer ruimte te creëren voor het opslagterrein. Om de goederenwagens te kunnen plaatsen moet de trein het spoor richting Weerdinge geheel oprijden en dan terugsteken. Het losspoor is bij de reconstructie van het goederenemplacement in 1985 verwijderd. Het bedrijf Calpam is dan zelf al lang verdwenen.

[calpam_emmen_006]
Het achterste kopspoor van het emplacement van Emmen loopt langs de losinstallatie van de firma Calpam.
Foto E. Masselink, eind jaren 70 van de 20e eeuw

-
Top