Coöperatieve Aan- en Verkoop Vereniging in Mariënberg

Gewijzigd: h:27-04-2017

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Positie: Aan de spoorlijn Zwolle - Stadskanaal op het emplacement van Mariënberg, linkerzijde in te rijden vanuit de richting Bergentheim.
Geopend: 1932
Gesloten: 1959
Top

Geschiedenis

De Coöperatieve Aan- en Verkoop Vereniging bouwt in 1931/2 tegenover het station van Mariënberg een fabriek. Voor het vervoer van landbouwproducten krijgt dit gebouw een spooraansluiting. Het spoor loopt vanaf de laad- en losplaats met een boog over het stationsplein. Begin februari 1932 meldt de krant De Vechtstreek dat de spooraansluiting bijna klaar is en de opening niet meer lang op zich zal laten wachten.

De spooraansluiting wordt gebruikt voor de aanvoer van grondstoffen voor veevoer. Daarnaast wordt er ook olie aangevoerd om als brandstof te dienen in de machines. De Coop heeft apparatuur staan voor het drogen en malen van granen. De droogmachine gebruikt nogal wat brandstof.

De linker klant van het gebouw wordt later fors uitgebreid.
In 1959 vervalt de aansluiting en laat de NS de rails opbreken. Op het emplacement van het station blijft een kopspoor over. Na de afbraak van de spooraansluiting wordt aan de rechterzijde van het gebouw een kantoorgedeelte bijgebouwd.

Het huidige gebouw wordt gebruikt als winkel voor grasmachines (particulieren). De kelders worden gebruikt om pootaardappelen op te slaan. Het gebouw is nu in handen van een landbouwer.

[coop_marienberg_002]
Gebouw van de Coöperatieve Aan- en Verkoop Vereniging in Mariënberg. Voor het gebouw een verzameling personeel inclusief het treinpersoneel van de stoomlocomotief die op de spooraansluiting staat. De foto is genomen van het eerste perron. Op de voorgrond is de moestuin van de stationschef te zien. Achter de locomotief de bedrijfswoning die nog steeds aanwezig is.
Foto uit de verzameling van de familie Odink.

[coop_marienberg_004]
Tijdens het plaatsen van een zendmast op het gebouw van Coöperatieve Aan- en Verkoop Vereniging in Mariënberg kan deze foto gemaakt worden. Tussen het gebouw en de woning liep het losspoor.
Foto uit de verzameling van de familie Odink, 1999.

[coop_marienberg_001]
Gebouw van de Coöperatieve Aan- en Verkoop Vereniging in Mariënberg. Het spoor liep tussen de bedrijfswoning (niet op de foto aan de rechterzijde) en het gebouw naar achteren. Op de plaats van de doorgang is in 1963/64 het kantoorgedeelte op de voorgrond van de foto gebouwd.
Foto R. van Wissen, 25 augustus 2004.
Top

Emplacement

Via het voorplein van station Mariënberg loopt een enkelsporig spoor naar het gebouw van de Coöperatieve Aan- en Verkoop Vereniging. Het spoor loopt dood bij de loods. Na de beëindiging van de aansluiting is het spoor ingekort tot naast de goederenloods van station Mariënberg. Het spoor is uit het voorplein verwijderd.
Geen foto beschikbaar
Top