Dijksterhuis in Stadskanaal

Gewijzigd: j:27-07-2023

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Positie: Westelijk van het emplacement van Stadskanaal
Geopend: 1920
Gesloten: 1949
Top

Geschiedenis

Op 9 juli 1919 schrijft de heer Geert Dijksterhuis, groothandelaar in kunstmeststoffen en aardappelexporteur te Stadskanaal, aan de minister van Waterstaat een brief met de boodschap, dat de spoorweghaven te Stadskanaal te druk is. Vooral in het seizoen nemen de wachttijden te grote vormen aan. Hij stelt de minister voor om zelf een spoordok aan te leggen. Voor het aansluiten van het losspoor op het emplacement van Stadskanaal vraagt hij toestemming aan de minister. Deze toestemming blijft echter uit. Op 8 december 1919 stuurt de heer Dijksterhuis een telegram naar de minister van Waterstaat met het verzoek om zijn havenspoor te mogen aansluiten aan de hoofdsporen van het station Stadskanaal. Wanneer hij deze toestemming niet zou krijgen, moet hij veertig werknemers ontslaan omdat hij dan geen werk meer voor ze heeft. Op 8 maart 1920 krijgt de heer Dijksterhuis de officiële vergunning van het ministerie van Waterstaat afdeling Spoorwegen. Later krijgt de firma de naam Coöp Aardappelmeelverkoopbureau tot voor 1949.
Top

Emplacement

Ten noordwesten van het emplacement Stadskanaal is nog stuk van een vaart aanwezig. Deze vaart is gebruikt bij het ontginnen van het gebied. Een gedeelte van deze vaart is vermoedelijk gedempt bij de aanleg van het emplacement. Het restant van de vaart is nog steeds bereikbaar voor binnenvaart schepen. Van deze mogelijkheid maakt Dijksterhuis gebruikt als het te druk wordt in de spoorweghaven.

Na herhaaldelijk aandringen, legt de NS vanuit de noordwest hoek van het emplacement een spoor naar de vaart. Het spoor maakt een bocht van 90 graden om aan de noordkant parallel aan de vaart uit te komen. Als de aansluiting wordt afgebroken, liggen er 2 sporen parallel langs de vaart. Het wissel ligt net na de bocht. Of dit tweede spoor er direct vanaf het begin ligt, is bij de auteur onbekend. Als eerste wordt het aansluitende wissel in emplacement verwijderd. Pas daarna worden de beide sporen langs de vaart afgebroken.
Top