Bedrijven aan de spoorweghaven in Zuidbarge

Gewijzigd: h:27-04-2017

Inhoud:

Links:

Halte:

Gegevens

Positie: Langs het Oranjekanaal ter hoogte van halte Zuidbarge in te rijden vanuit de richting Emmen.
Geopend: 1905
Gesloten: 1969
Top

Algemene geschiedenis

Vanaf het emplacement van de halte Zuidbarge loopt een spoor met een boog naar het Oranjekanaal. Het spoor loopt over het voorterrein van de halte. Bij het Oranjekanaal aangekomen loopt het spoor parallel aan het kanaal. Ter plekke hebben zich meerdere bedrijven gevestigd, die gebruik maken van het water en het spoor.
[zuidbarge_005]
Haven van Zuidbarge met een rij open goederenwagons.
Foto Gemeentearchief Emmen.

[NVBS-NOLS_025]
De sporen langs de oever van het Oranjekanaal bij Zuidbarge, kijkend naar het noordwesten. In de verte de draaibrug over het kanaal in de lijn Zwolle - Emmen bij km 71,7
Collectie NVBS-Railverzamelingen, Foto R. Ankersmit, 5 mart 1961.
Top

Transportbedrijf De Lange

Direct langs de haven en het spoor is transportbedrijf De Lange gevestigd. Dit bedrijf begint klein, maar in de loop de jaren groeit het bedrijf flink. Bij het spoor heeft de firma ook een kraantje staan om schepen en goederenwagons te laden en te lossen.
Geen foto beschikbaar
Top

Turfstrooiselfabriek Ten Cate

In 1951 bouwt de Twentse textielfabrikant Gerhard ten Cate uit Wierden een turfstrooiselfabriek aan de spoorweghaven in Zuidbarge. De fabriek staat naast de aardappelstomerij. De balen turfstrooisel kunnen direct vanuit de fabriek in goederenwageos worden geladen. In 1957 worden de activiteiten stopgezet. In 1959 gaat het gebouw in vlammen op.
Geen foto beschikbaar
Top

Kunstmesthandel Schuurman

Geen informatie beschikbaar.
Geen foto beschikbaar
Top

Aardappelstomerij

Geen informatie beschikbaar.
Geen foto beschikbaar
Top