De Vries Transport Group, voorheen Penske Logistics en Van der Graaf in Coevorden

Gewijzigd: j:27-07-2023

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Positie: Oorspronkelijk aan de losweg in Coevorden, later aan het spoor van de Bentheimer Eisenbahn op het Europark.
Geopend: 1989 (Europark)
Gesloten: 2009
Top

Geschiedenis

Voor de bouw van industrieterrein de Heege / Europark laadt en lost Van der Graaf goederenwagens op de losweg van Coevorden. Van der Graaf is een van de pijlers van het nieuwe industrieterrein en begint dan ook in 1988 als een van de eerste met de bouw van faciliteiten op deze locatie.

Ten westen van Coevorden laat transportonderneming Van der Graaf een loods met spooraansluiting bouwen. Deze terminal wordt op 16 september 1989 geopend. De spooraansluiting geeft zowel toegang tot het spoorwegnet van de Nederlandse Spoorwegen als dat van de Bentheimer Eisenbahn. Deze laatste staat weer in Bad Bentheim in verbinding met de Deutsche Bundesbahn.

Vanuit Coevorden vertrekken dagelijks goederenwagens met wisselbakken richting het Noord-Italiaanse Verona. Per week worden er in totaal ongeveer 100 stuks naar Verona gestuurd. Verona, onder de Zwitserse Brennerpas gelegen, bezit de grootste Europese terminal. De terminal heet "Quandrante Europa". In Verona beschikt Van der Graaf over een eigen kantoortje. Hier zijn 7 vrachtauto's beschikbaar om de containers over Italië te verspreiden.

Op 8 februari 1990 geeft de Russische ambassadeur in Nederland dhr. Chikvaidze het vertreksein voor de eerste wekelijkse trein naar Moskou. Op de grens tussen Polen en Rusland moet de lading echter overgeladen worden op Russische goederenwagens. In Rusland bestaat namelijk een afwijkende spoorbreedte.

Medio 1990 begint de NS met het rijden van treinen naar Rotterdam. In Rotterdam wordt overgeladen op schepen richting o.a. Japen, Korea en de Verenigde Staten. De toekomstige verwachting is dat er binnenkort ook treinen gaan rijden in de richting Spanje, Portugal, Scandinavië en verschillende Oost-Europese landen.

Eind 1990 presenteert de onderneming op het provinciehuis in Assen een ambitieus plan. Dit plan omhelst ondermeer het uitbreiden van de bestaande terminal. Met het plan is een investering van 50 miljoen gulden gemoeid.

In 1990 heeft de onderneming de beschikking over 200 trekkende vrachtwageneenheden en 125 charters. Het hoofdkantoor is in Coevorden gevestigd, maar daarnaast bezit de onderneming ook kantoren in Naarden, Venlo en Waalwijk. In totaal zijn er 475 mensen in dienst. Hiermee is Van der Graaf op dat moment qua grootte de zevende transportonderneming in Nederland.

In 1990 worden in Coevorden in totaal 2.950 goederenwagons behandeld. De verwachting van Van der Graaf is dat dit aantal in 1993 is opgelopen naar 13.500 stuks. In drie jaar tijd betekent dat een vergroting van 400%. Voor 1995 wordt een verdere groei naar 20.000 stuks verwacht.

Van der Graaf laat in 1991 een 2e losspoor leggen voor het lossen en laden van goederenwagens. Dit 2e spoor komt zuidelijker, dus meer richting Duitsland, van het eerste spoor.

[penske_coevorden_002]
Gebouwen van de firma Penske te Coevorden. Voor het rechter gebouw staat een koelwagen. In het midden het doorgaande spoor van de BE naar Coevorden.
Foto R. van Wissen, 28 mei 2005.

-
In 1998 wordt de firma Van der Graaf overgenomen door de Amerikaanse firma Penske. Penske is een wereldwijde firma die van alles doet op het gebied van automobiliteit. Van de handel in auto-onderdelen, personenauto's en vrachtauto's tot het bieden van een complete logistieke dienstverlening aan industriële klanten. Penske richt zich in Europa uitsluitend op klanten met een grote transportbehoefte. Kleine klanten worden door Penske afgestoten. Op hoogte punt heeft Penske naast Coevorden vestigingen in Amersfoort, Maastricht, Waalwijk, Ridderkerk, Venlo en Roosendaal. Herziening van het beleid zorgt er voor dat Penske de ene na de andere vestiging in Nederland sluit. Het wegvallen van de klant IAMS in Coevorden zorgt voor een afbouw in personeel in deze vestiging. In januari 2007 legt het personeel het werk voor 2 weken stil om voor de getroffen werknemers een gedegen sociaalplan af te dwingen.

In juli 2008 maakt De Vries Transport Group uit Veendam bekend dat het de vestiging van Penske in Coevorden zal overnemen. 77 van de 114 personeelsleden kunnen overstappen naar de nieuwe werkgever. De overige werknemers houden zich bezig met de financiële en IT-activiteiten voor de gehele Europese poot van Penske. Zij kunnen aan de slag op het hoofdkantoor van Penske Logistics Europe in Roosendaal. Naast Roosendaal is alleen in Venlo nog een vestiging van Penkse in Nederland gevestigd. Naar verwachting zal lang niet iedereen de stap van Coevorden naar Roosendaal gaan maken. Deze mensen zullen echter dan in de omgeving van Coevorden op zoek moeten naar een andere baan. Als alles volgens planning verloopt zal De Vries de activiteiten van Penske in september 2007 geheel hebben overgenomen.

De Vries komt voort uit de firma Jonker in Veendam, dat tijdelijk in handen is geweest van de Vos. De Vries heeft in Veendam activiteiten op het RCSG waar het containertreinen laat rijden naar Rotterdam. Ook in Coevorden beschikt De Vries nu over faciliteiten voor het versturen van containers.

Op 25 augustus 2009 wordt De Vries failliet verklaart.
Top

Emplacement

Op het Europark lopen een aantal sporen naar de loodsen van De Vries.
Top