Tref B.V., voorheen M. de Baat B.V., in Coevorden

Gewijzigd: f:22-06-2014

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Positie: Aan de lijn Zwolle – Emmen, voor Coevorden aan de linkerzijde, in te rijden vanuit de richting Coevorden.
Geopend: 1979
Gesloten: eind 2013
Top

Geschiedenis

Vlak voor Coevorden aan de kant van Gramsbergen, even voorbij de aftakking naar Duitsland, begint de Maarten de Baat in 1979 een handelsbedrijf in turfstrooisel en potgrond producten. De firmanaam van het bedrijf is M. de Baat B.V. De Baat koopt de eigendommen van de firma Minke op die in Coevorden al handelde in turf.

Inmiddels heet het bedrijf Tref. De firma Tref bezit in Moerdijk, Bleiswijk en Coevorden productielocaties voor substraten en potgrond. Daarnaast heeft het bedrijf belangen in Estland, Zweden, Duitsland en Frankrijk. Het hoofdkantoor van Tref B.V. staat in Moerdijk.

Voor de Nederlandse Spoorwegen en later Railion is de bediening van Tref in Coevorden niet rendabel. Het gaat tenslotte maar om enkele goederenwagens. Voor de Bentheimer Eisenbahn, die toch al zeer actief is in Coevorden, is het een kleine moeite om de goederenwagens bij Treft op te halen c.q. te brengen. De BE mag daarvoor een klein stukje op Nederlands spoor rijden tot aan de aansluiting. Per week worden enkele schuifwandwagens met zakken naar Duitsland, Italië of Zwitserland verstuurd.

Op 31 maart 2008 wordt Tref B.V. overgenomen door het Noorse Jiffy International AS. Jiffy International AS, met haar hoofdkantoor in Kristiansand Noorwegen, is de wereldwijde no. 1 in plantvermeerderingssystemen alsook marktleider in zaadgoed voor de consumentenverpakking en hobby producten in de Noord-Amerikaanse markt.

Eind 2013 is het spoortje opgebroken en daarmee komt een eind aan het spoorvervoer van de firma. Ook de unieke bediening van de BE op een stukje Nederlands spoor eindigt hiermee.

[baat_coevorden_001]
Aansluiting M. de Baat te Coevorden, even verderop takt links het spoor naar Duitsland af.
Foto H. Kars, 18 januari 1986.
Top

Emplacement

Losspoor loopt evenwijdig aan de spoorlijn Gramsbergen - Coevorden. Het spoor is in te rijden vanuit de richting Coevorden. De aansluiting bestaat uit een kort stukje spoor waar enkele goederenwagens kunnen staan. Om terugrollen te voorkomen is er een beveiliging met een ontspoorblok. Op het terrein is een verrijdbare transportband aanwezig voor het laden van de goederenwagens.
[baat_v1.00]
Aansluiting M. de Baat te Coevorden aan de bovenkant van de doorgaande lijn.
Tekening R. van Wissen.
Top