VLC, voorheen Centraal Bureau Rotterdam in Nieuw-Amsterdam

Gewijzigd: h:11-03-2018

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Positie: Tegenover het stationsgebouw van Nieuw-Amsterdam in te rijden vanuit de richting Emmen.
Geopend: Na maart 1941
Gesloten: Voor 1993
Top

Geschiedenis

Tegenover het stationsgebouw bouwt het Centraal Bureau "Rotterdam" een grote graansilo. In maart 1941 is de silo bijna klaar. De graansilo is aan de zijde van het station gelegen aan de 2e spoorweghaven. Aan- en afvoer van producten kan plaats vinden per boot, trein en vrachtauto. Tussen spooweghaven en graansilo loopt het goederenspoor. Aan de voorkant van het gebouw (zijde station) bevinden zich bordessen voor vrachtauto's.

In 1960 wordt de 2e spoorweghaven vervangen door de 3e spoorweghaven die noordelijk van de molen wordt gegraven. De 2e spoorweghaven wordt gedempt waardoor de graansilo niet meer rechtstreeks per binnenvaartschip bereikbaar is.

De graansilo is anno nu nog steeds aanwezig. Op dit moment is de graansilo in handen van de firma VLC. Ook enkele gebouwen naast de silo zijn in eigendom van VLC.

[vlc_nw_amsterdam_002]
Het gebouw van het Centraal Bureau Rotterdam in Nieuw-Amsterdam.
Ansichtkaart is afgestempeld in 1942.

[sz_vlc_001]
Suikerzakje van de VLC-vestiging in Nieuw-Amsterdam.
Top

Emplacement

Het laad- en losspoor voor de goederenwagons bevindt zich tussen de 2e spoorweghaven en de graansilo. Het spoor loopt nog enkele tientallen meters voorbij het gebouw door. Rondom het stootjuk is een verhoogde los- en laadplaats gebouwd.
[nw_amsterdam_074]
VLC-vestiging in Nieuw-Amsterdam met op de voorgrond het spoor langs de loods. Tegen het stootjuk staat een gesloten goederenwagon.
Foto R. van Wissen, datum 20 september 1986.
Top