Veenkoloniale Boeren Bond (VBB), voorheen Horlings en kunstmesthandel firma Gebr. Holscher in Wildervank

Gewijzigd: j:27-07-2023

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Positie: km 10,050 aan de spoorlijn Stadskanaal - Zuidbroek, in te rijden vanuit Wildervank
Geopend: 30 maart 1925
Gesloten: Augustus 1971
Top

Geschiedenis

In 1923 laat de heer Holscher een kunstmestloods neer zetten op de plek van de vroegere scheepshelling en stoomzagerij van de gebroeders Steentjes in Wildervank. De gebroeders Steentjes beginnen in 1879 aan de landzijde nabij de 36e Laan een scheepshelling en stoomzagerij. In 1898 verkopen zij het bedrijf aan de heer Meijer. In 1922 worden de oude gebouwen gesloopt en begint Holscher met zijn kunstmesthandel. In 1929 breidt hij de loods uit. Hij laat een losspoor naast de loods aanleggen. Deze aansluiting krijgt bij kilometer 10,580 een wissel met de spoorlijn van de NOLS. Het spoor is in te rijden vanuit de richting Wildervank. Naast de loods komt ook een spoordok waar schepen kunnen aanleggen en overslag kan plaats vinden.

Vanaf 24 juli 1940 wordt de naam Horlings gebruikt. Later wordt ook weer Holscher gebruikt. In 1950 wordt de loods door de firma Gebr. Holscher te huur aangeboden. In 1954 wordt het geheel overgenomen door de Veenkoloniale Boeren Bond (VBB). De Veenkoloniale Boeren Bond gebruikt de loodsen vooral voor de overslag van pootaardappelen. De pooraardappelen worden per goederenwagen afgevoerd naar afnemers in binnen- en buitenland.

[veenk-bb_wildervank_002]
Gebouw van de Veenkoloniale Boeren Bond (VBB) met 2 gesloten goederenwagens langs de zijkant van het gebouw. Op het dak zijn de initialen aangebracht.
Foto collectie Veenkoloniaalmuseum Veendam.

[veenk-bb_wildervank_005]
Sporen van de Veenkoloniale Boeren Bond tijdens de uitbreidingswerkzaamheden rond 1962. De sporen zijn lang niet gebruikt.
Foto collectie Veenkoloniaalmuseum Veendam.
In de jaren 1961 en 1962 worden de gebouwen flink uitgebreid. In die periode wordt de spooraansluiting niet gebruikt en is geheel overwoekerd met gras en onkruid. Een deel van de nieuwe gebouwen wordt over de lossporen gebouwd. Om de uitbreiding mogelijk te maken moet het spoordok worden gedempt. In 1966 stopt de Veenkoloniale Boeren Bond met de overslag van pootaardappelen. Het spoorvervoer is daarmee ook afgelopen.

De gebouwen zijn anno 2015 nog steeds aanwezig. Op de voorgevel van het gebouw is de naam nog steeds te lezen.

[veenk-bb_wildervank_013]
Gebouwen van de Veenkoloniale Boeren Bond zijn anno 2011 nog steeds aanwezig. Door het gebouw met de witte zijwand liepen vroeger de losporen.
Foto R. van Wissen, 26 februari 2011.

-
Top

Emplacement

Veenkoloniale Boeren Bond Wildervank
De aansluiting bestaat uit een aftakking van de lijn Wildervank - Bareveld. Het spoor is in te rijden vanuit de richting Wildervank. In een boog loopt het spoor naar de gebouwen toe. Op het terrein vlak voor het pakhuis splits het spoor in 2 evenwijdige sporen. In augustus 1971 zijn de sporen opgebroken inclusief het wissel in het doorgaande spoor. In het landschap is de verbindingsboog vanaf de doorgaande spoorlijn naar de loodsen niet meer te zien.
Top