Ongelukken 1960 - 1969

Gewijzigd: j:25-10-2023
De NOLS-spoorlijnen hebben niet alleen voordelen gebracht, maar zijn ook onderdeel geweest van diverse ongelukken waaronder enkele met trieste dodelijke afloop. In dit hoofdstuk is een opsomming gegeven van kleine en grote ongelukken, die hebben plaats gevonden. De lijst is niet compleet, maar wordt wel continue aangevuld met nieuwe informatie. Hieronder staat de lijst van ongevallen tussen 1960 en 1969.
1960 - 1961 - 1962 - 1963 - 1964 - 1965 - 1966 - 1967 - 1968 - 1969

1960

16 augustus 1960, Nieuw-Amsterdam
Vanmiddag om 2 uur ontsporen een lege tankwagon en een bagagewagen nabij Nieuw-Amsterdam. De ontsporing vindt plaats op het aansluitwissel van de spoorlijn uit Schoonebeek op het hoofdspoor. Het doorgaande spoor tussen Coevorden en Nieuw-Amsterdam is gestremd, maar kan door de hersporingsploeg uit Hengelo binnen 2 uur weer vrijgemaakt worden. Tussen Coevorden en Nieuw-Amsterdam worden de reizigers met bussen vervoerd. Tussen Nieuw-Amsterdam en Emmen rijden pendeltreinen. Het opruimen van de brokstukken op spoorlijn naar Schoonebeek duurt nog tot laat in de avond.
06 september 1960, Junne
Een 4-jarig meisje valt uit de trein tussen Ommen en Mariënberg. Het 12-jarige zusje zou het slachtoffertje naar het toilet begeleiden, maar vergist zich in de deur. Het jongste meisje valt uit de trein. Omstanders trekken direct aan de noodrem. Mensen die teruglopen langs de spoorlijn vinden het meisje slechts lichtgewond op de plek des onheils.
Top

1961

24 maart 1961, Zwolle
Op de overweg in de Heinoseweg bij het buurtschap Zalné bij Zwolle botst 3-delig dieseltreinstel nummer 153 (DE3 oud) op een vrachtauto. De overweg is beveiligd met halve overwegbomen. De vrachtautochauffeur verklaart dat zijn remmen niet werken als hij 200 meter voor de overweg de rode lichten ziet branden. Daarom probeert hij door te rijden en ramt daarbij de inmiddels gesloten sluitbomen aan de overkant van de overweg. Trein 3016 uit Emmen kan echter niet stoppen. Het treinstel ramt de oplegger van de vrachtauto. De oplegger is beladen met een bulldozer. De bulldozer komt op zijn kop naast de overweg op het fietspad terecht. Het voorste deel van de trein ontspoort en de draaistellen worden onder het treinstel vandaan geslagen. De kop van het treinstel (Bk 153) boort zich haaks op het spoor in een weiland. Ook de motorwagen (mBD 146) in het midden van de trein ontspoort. Het achterte rijtuig (ABk 153) blijft op het spoor staan en raakt nauwelijks beschadigd. Bij het ongeluk sneuvelt ook een bovenleidingsportaal. Niemand raakt gewond. De gestrande reizigers worden met bussen naar station Zwolle vervoerd. De ongevallentrein met stoomkraan 459 uit Zwolle komt te hulp om de rijtuigen weer op het spoor te zetten. Het voorste rijtuig zit echter dermate vast in de modder dat het ter plekke wordt gesloopt. Het motorrijtuig en het achterste koprijtuig worden naar Tilburg afgevoerd. Het motorrijtuig wordt onttakeld en voor sloop verkocht. Het koprijtuig ABk 153 blijft reserve en wordt later gebruikt om de DE3 treinstel 167 te complementeren, die bij Zuidbarge in september 1961 betrokken raakt bij een ongeluk.

[zolle_088]
Het treinstel DE3 NS 153 is terecht gekomen in het weiland even voorbij de overweg, nadat het in botsing is gekomen met een oplegger.
Foto Utrecht Archief, spoorwegrecherche, collectie Nederlandse Spoorwegen, catalogusnr. 807652, 24 maart 1961.

-
04 april 1961, Coevorden
Deze morgen omstreeks 11.10 uur is een kilometer buiten station Coevorden de 6-jarige E. H. R. uit Santpoort uit de trein gevallen en omgekomen. De sluiting van de deur waar hij uit valt is in orde zodat wordt aangenomen dat hij deze zelf heeft opengemaakt. De jongen is met zijn ouders op vakantie in Ommen en vandaar op reis gegaan naar Emmen. Door het ongeval heeft de trein een kwartier vertraging.
03 mei 1961, Zuidbarge
Een 35-jarige motorrijder uit Erica komt om het leven bij een botsing met een trein op een onbewaakte overweg in de buurt van Zuidbarge. Rond 17.30 uur staan enkele mensen te wachten bij de overweg tot de trein gepasseerd is. Desondanks rijdt de motorrijder door met het fatale ongeluk tot gevolg.
11 juli 1961, Coevorden
De 6-jarige Henkie S. zoontje van het schippersechtpaar S. te Coevorden valt om 17.30 uur uit de trein Emmen - Coevorden. Het kind blijft ongedeerd Henkie is met zijn moeder en met zijn oudere broertje in Emmen geweest. Als hij naar het toilet moet, opent hij de verkeerde deur en valt naar buiten.
13 juli 1961, Nieuw-Amsterdam
De 9-jarige F. Bremer wordt op een onbewaakte overweg in Nieuw-Amsterdam aangereden door een passerende trein. Het jongetje is aan het fietsen met een vriendje die hem nog probeert te waarschuwen. Het slachtoffer wordt meters weggeslingerd en overlijdt ter plaatse. De machinist heeft de botsing niet opgemerkt en rijdt met de trein verder.
03 september 1961, Dalen
Een auto met 3 inzittenden uit Assen botst op een onbewaakte overweg in Dalen op de passerende olietrein. Een inzittende komt om het leven. De beide anderen worden zwaar gewond opgenomen in het ziekenhuis van Coevorden.
7 september 1961, Zuidbarge
Botsing tussen een vrachtauto en een treinstel DE3 (oud) nummer 167 op de overweg in de Laadweg te Zuidbarge. De trein is om 11.20 uur uit Emmen vertrokken en onderweg naar Nieuw-Amsterdam. De overweg ligt voor de brug over het Oranjekanaal, maar de trein komt in zijn geheel over de brug. Het voorste rijtuig (Bk 167) van het treinstel ontspoort en komt haaks naast het talud in het weiland te staan. De vrachtwagen, een lege zandauto, wordt compleet vermorzeld. De 26-jarige chauffeur en pas gehuwde W. Langen uit Barger Oosterveld van de vrachtwagen komt bij het ongeluk om het leven. De ongevallenkraan van de spoorwegen komt ter plaatse om het treinstel te hersporen. De Bk-bak van treinstel 167 wordt ter plekke gesloopt omdat het vast zit in de modder. De overige rijtuigen worden in de werkplaats gecombineerd met de ABk 153 die is overgebleven van het ongeluk bij Zalné aan het begin van dit jaar. Het eerste klas compartiment van de ABk wordt gedegradeerd tot tweede klas omdat het treinstel anders 2 eerste klas afdelingen heeft. De stoelen blijven echter gewoon staan. Een jaar later is het treinstel wederom bij een botsing betrokken en wordt afgevoerd.
Top

1962

22 september 1962, Vilsteren
Op deze zaterdag in september rijdt een 43-jarige inwoner van Vilsteren op zijn brommer om ongeveer half zes op een onbewaakte overweg onder een trein komende uit de richting Dalfsen. De bromfietser is op slag dood. De trein sleurt zijn brommer mee. Bij het wissel naar de losplaats van Vilsteren blijft de brommer steken in het wisselmechanisme. Hierdoor ontspoort het driekwart jaar oude treinstel DE3 nummer 125. Door het lekken van benzine uit de tank van de brommer ontstaat er brand. De eerste twee rijtuigen van het treinstel branden gedeeltelijk uit. Door de ontsporing raakt een rail los en deze boort zich door de vloer en het dak van het eerste rijtuig. De rail raakt geen van de passagiers. Als gevolg van de ontsporing en de brand raken wel een dame en twee heren verwond. De machinist van de trein loopt een shock op. De NS repareert de baan in de nacht van zaterdag op zondag. Zondag kunnen de treinen weer, zij het met beperkte snelheid, over het betreffende stuk spoor rijden. De reparatie van het treinstel duurt aanmerkelijk langer, omdat de twee getroffen rijtuigen zo goed als nieuw gebouwd moeten worden.
[HUA_016]
Afbeelding van het verongelukte en uitgebrande treinstel DE3 nummer 125 van de NS te Vilsteren.
Foto Vision-Foto, Collectie Het Utrechts Archief, Catalogusnummer 155502, 22 september 1962.
-
21 november 1962, Emmen
Een arbeider uit Emmen loopt met zijn fiets een onbewaakte overweg over als de trein Zwolle - Emmen nadert. De trein grijpt de fiets en de man wordt meegesleurd. Hij wordt tegen de grond geslingerd. Met een hersenschudding en enkele schaafwonden komt hij er goed vanaf.
Top

1963

08 augustus 1963, Emmen
Een goederentrein geladen met fietsen grijpt een oude man van 82 jaar. Het ongeluk gebeurt op de niet beveiligde voetgangersoverweg in de Sterrekamp te Emmen. Vermoedelijk heeft de man de trein, die zo juist richting Zwolle vertrekt, niet opgemerkt.
16 augustus 1963, Den Ham
Op deze dag botst een trein van Mariënberg naar Almelo op een overstekende tractor. Het ongeluk gebeurt op een niet beveiligde overweg tussen Mariënberg en Den Ham. De 14-jarige bestuurder van de tractor wordt met ernstige verwondingen opgenomen in het Sophia ziekenhuis in Zwolle.
02 oktober 1963, Geerdijk
Het 4-jarige zoontje van de heer S. Harmsen komt om het leven op een onbewaakte overweg in Geerdijk. Het jongetje zit samen met zijn vader in een melkauto. Op de overweg wordt de melkauto gegrepen door een trein die op weg is naar Almelo. De heer Harmsen zelf overleeft het ongeluk met lichte verwondingen.
17 december 1963, Vriezenveen
Auto gegrepen door olietrein op de onbewaakte overweg in de Wierdenseweg. De auto wordt bijna 200 meter meegesleurd door de trein. De beide inzittenden uit Almelo en Wierden komen er wonderwel levend vanaf. De auto is compleet verwoest. De trein kan na 20 minuten verder rijden.
Top

1964

25 juni 1964, Geerdijk
Een busje met 4 stratenmakers uit Vroomshoop, die 's morgens vroeg op weg zijn naar hun werk, wordt in de buurt van Geerdijk gegrepen door een passerende goederentrein. Van de inzittenden komen er 2 direct om het leven. De 2 anderen worden zwaar gewond afgevoerd naar het ziekenhuis.
[geerdijk_070]
Restanten van het busje dat betrokken is bij de aanrijding in Geerdijk klaar om afgevoerd te worden.
Foto Nationaal Archief, Catalogusnummer 051-1227_1, 25 juni 1964.
-
11 augustus 1964, Emmen
Een gemotoriseerde bakfiets komt omstreeks 14.00 uur vast te zitten op een bewaakte overweg met halve overwegbomen in Emmen. De machinist van de aanstormende trein van Zwolle naar Emmen kan niet meer tijdig remmen. De bestuurder van de bakfiets kan zijn voertuig tijdig verlaten. De trein loopt een vertraging op van 7 minuten.
18 augustus 1964, Nieuw-Amsterdam
Een 2-jarig jongetje speelt met zijn 3-jarig zusje langs de spoorbaan te Nieuw-Amsterdam. Het jongetje loopt het spoor op en wordt gegrepen door een passerende goederentrein. Hij overlijdt ter plaatse. Zijn zusje blijft ongedeerd.
30 augustus 1964, Loozen
Op deze zondagavond brengt de 18-jarige jongeman G.A. Rusken uit Radewijk zijn broer per brommer naar station Gramsbergen. Op de terugweg te Loozen komt hij op de onbewaakte overweg in botsing met de trein welke om elf uur uit Hardenberg in Gramsbergen aankomt. Rusken wordt met de bromfiets een eind weggeslingerd en blijft bewusteloos liggen, zonder dat iemand hem opmerkt. Pas de volgende morgen omstreeks zes uur wordt de bewusteloze jongeman gevonden door de landbouwer H. Zagers, die direct een dokter waarschuwt, die been- en polsbreuken constateert, benevens een hersenschudding en Rusken in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis te Hardenberg laat vervoeren. De brommer die met een treeplank van een der rijtuigen in aanraking is geweest, is totaal vernield.
07 oktober 1964, Nieuw-Amsterdam
Een diesellocomotief loopt 's avonds uit de rails waardoor het baanvak Nieuw-Amsterdam - Emmen gestemd is. Er vallen geen gewonden. De reizigers tussen Nieuw-Amsterdam en Emmen worden met bussen vervoerd. De volgende morgen kan de dienst weer hervat worden.
13 december 1964, Dalfsen
Een storm die over Nederland raast, zorgt er voor dat de enkele telefoonpalen van de Nederlandse Spoorwegen tussen Zwolle en Dalfsen omver worden geblazen. De telefoonverbinding raakt daarbij onklaar. De NS moet daardoor uitwijken naar de rijkstelefoonlijnen. De treinenloop loopt daardoor een vertraging op van circa een kwartier.
Top

1965

22 januari 1965, Vriezenveen
Op een niet-beveiligde openbare overweg in de Wierdenseweg tussen Almelo en Vriezenveen rijdt een personenauto tegen een trein. De inzittende, de heer Berger uit Utrecht, wordt hierbij gewond. Hij is naar het Prinses Irene ziekenhuis in Almelo overgebracht. De treinen krijgen respectievelijk 15 en 12 minuten vertraging.
27 maart 1965, Vriezenveen
Dank zij het snel reageren van een machinist is zaterdagavond 27 maart op de spoorlijn Almelo - Vriezenveen een treinramp - die veel mensenlevens had kunnen kosten - voorkomen. Op één en dezelfde spoorlijn komen 2 treinen elkaar op volle snelheid tegemoet; een olietrein uit de richting Vriezenveen en een personentrein uit de richting Almelo. De machinist van de olietrein heeft in Vriezenveen moeten stoppen om de personentrein gelegenheid te geven op een ander spoor binnen te lopen. De machinist vergeet in Vriezenveen te stoppen en rijdt, zich van niets bewust, ook door het rode sein. Gelukkig houdt hij de spoorlijn scherp in het oog, anders is het hem niet opgevallen, dat uit tegenovergestelde richting een trein uit Almelo nadert. Hij reageert onmiddellijk snel en effectief: hij remt zo fors mogelijk en rijdt meteen terug. De trein komt juist op tijd (weer) in Vriezenveen aan om de personentrein ongehinderd te laten binnenlopen.
18 juni 1965, Coevorden
Om 22.40 uur is op een onbewaakte overweg vlakbij het station in Coevorden de 80-jarige K. Grinhuis door een uit de richting Emmen komende trein gegrepen en op slag gedood. De man is de overweg kort tevoren in tegengestelde richting overgestoken, maar als hij merkt dat de weg in verband met nieuwbouw ter plaatse, dood loopt, keert hij terug, waarbij hij onder de trein komt.
27 juni 1965, Beerse
Op de onbewaakte overweg in de Eerderveldweg tussen Ommen en Mariënberg komt een personenauto onder de trein. De 3 inzittenden van de auto afkomstig uit Amsterdam en op vakantie in Ommen raken ernstig gewond. De auto is totaal vernield. De trein loopt een vertraging op van een 1/2 uur.
05 november 1965, Schoonebeek
Op een niet beveiligde overweg tussen Schoonebeek en Nieuw-Amsterdam rijdt de motorrijder J. Pat uit Coevorden tegen een passerende trein en komt om het leven. De machinist van de trein heeft van het ongeluk niets gemerkt.
23 november 1965, Vriezenveen
Bij het binnenrijden om 7.48 uur van de trein van Mariënberg naar Almelo in Vriezenveen ontspoort de DE1 op het wissel. Het voorste en achterste draaistel nemen ieder een verschillend spoor. Het perron tussen de sporen en de onderkant van het treinstel worden beschadigd. De achterkant van het treinstel loopt door de vreemde manoeuvre uit de rails. De passagiers komen met de schrik vrij. Het treinverkeer is de gehele dag gestremd. De passagiers worden met bussen vervoerd.
Top

1966

18 januari 1966, Bergentheim - Hardenberg
Tussen de Bergentheim en Hardenberg ontspoort 's middags een oliewagon van de olietrein. Het treinverkeer is tot laat in de avond gestremd. De reizigers worden met bussen vervoerd.
13 februari 1966 Zuidbarge
De eerste trein vanuit Emmen raakt ter hoogte van Zuidbarge vast in een sneeuwduin. De avond ervoor heeft heel Nederland last van het winterse weer.
Top

1967

19 januari 1967, Emmen
Als een dieseltrein, die vanuit Zwolle om 7.45 uur in Emmen had moeten aankomen, tussen de overwegen in de Nieuw-Amsterdamsestraat en de Rietlandenstraat rijdt ontploft een compressor in de trein. Door de klap komt het treinstel iets omhoog en loopt een as uit de rails. De machinist weet het treinstel snel tot stilstand te brengen. Het treinverkeer ligt tot 's middags 14 uur stil. De reizigers worden met bussen vervoerd. Een meisje in de trein loopt door de schrik een shock op.
24 januari 1967, tussen Nieuw-Amsterdam en Emmen
Op de plaats waar vorige week tussen Nieuw-Amsterdam en Emmen een trein gedeeltelijk ontspoorde, rijdt vanavond een reizigerstrein, die van Zwolle op weg is naar Emmen, op een aantal houten palen, die daar door onbekenden op de baan zijn gelegd. De trein ontspoort niet en er raakt ook niemand gewond.
06 augustus 1967, Dalen
Een jong stelletje dat vanuit Leiden onderweg is naar de ouders van het meisje in Emmen komen op de overweg in de Oude Coevorderweg in Dalen in botsing met een goederentrein. De trein bestaande uit een locomotief en 4 geladen goederenwagens is om 13.42 uur vanuit Coevorden naar Emmen vertrokken en rijdt volgens de machinist slechts 30 km per uur. De auto van het type "lelijke eend" waar ze inzitten wordt 300 meter meegesleurd, maar het meisje wordt na 100 meter uit de auto geslingerd. Beide personen zijn op slag dood en de auto is totaal vernield. Het stelletje neemt deze binnendoorweg omdat de doorgaande route via de Looweg gestemd is vanwege herstelwerkzaamheden. De trein vervolgt zijn reis na ongeveer een ½ uur. Het baanvak blijft echter nog enige tijd gesloten voor treinverkeer.
13 augustus 1967, Ommen
Een windhoos tilt op het emplacement van Ommen een goederenwagon uit de rails. Van het stationsgebouw vallen dakpannen en de fietsenstalling wordt omvergeblazen.
16 september 1967, Rechteren
Op een onbewaakte overweg tussen Dalfsen en Ommen botst een tractor op de olietrein. Er zijn geen gewonden. De olietrein kan zijn reis na een half uur weer voortzetten. Twee reizigerstreinen lopen een vertraging op van ieder 20 minuten.
21 september 1967, Emmen
De 50-jarige M. B. B. uit de Emmense wijk Angelslo is vanochtend bij Emmen op slag gedood als hij door een in de richting Emmen rijdende personentrein wordt gegrepen. De man, die gehuwd is, bevindt zich langs de spoorlijn tussen de overwegen in de Dordsestraat en de Bargermeerweg. De bestuurder van de trein, die om 10.10 uur in Emmen moet aankomen, ziet de man pas op korte afstand. Hij remt krachtig maar kan een aanrijding niet meer voorkomen. De trein krijgt 3 minuten vertraging en vertrekt uit Emmen 10 minuten later dan normaal in de richting Zwolle.
Top

1968

05 januari 1968, Ommen
Een truck met oplegger geladen met 18 ton mijnhout slipt door de gladheid juist op een overweg. De overweg is op 1 kilometer afstand gelegen van station Ommen in de richting Mariënberg. De ongelukkige chauffeur van de firma Van der Zwaan uit Nunspeet komt met zijn truck vast te zitten op de overweg. Gelukkig kan hij de aanstormende trein van Ommen naar Emmen tot stoppen manen. Persoonlijke ongelukken kunnen dus voorkomen worden. Het treinverkeer is echter 4 uren gestremd om de vrachtauto te bergen. De reizigers worden in die tijd met bussen van de firma Salland vervoerd. De vertraging voor de reizigers loopt op tot 1 à 1,5 uur.
15 augustus 1968, Dalfsen
Op een onbewaakte overweg in Dalfsen botst een trein op een auto. De overweg is op 1 kilometer afstand gelegen van station Dalfsen. In de auto zit een echtpaar uit Doezem (gemeente Grootegast). Bij het passeren van de overweg ziet de 68-jarige man de trein van Emmen naar Zwolle over het hoofd. Beide inzittenden worden met zware verwondingen naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht. Onderweg naar Zwolle komt de 66-jarige vrouw in de ambulance te overlijden. Het treinverkeer tussen Zwolle en Emmen stagneert. Een trein valt volledig uit.
19 augustus 1968, Vriezenveen
Op de overweg in de Wierdenseweg gemeente Vriezenveen botst treinstel DE2 nummer 63 op een vrachtauto geladen met vismeel. De vrachtauto (een Volvo Viking, type L485) wordt volledig vernield. De bestuurder van de vrachtauto, die ongedeerd blijft, denkt dat op het baanvak geen treinverkeer plaats vindt, omdat er jute zakken over de AKI heen zitten. Deze zijn echter nieuw en moeten nog in gebruik worden gesteld. In de trein lopen 6 personen verwondingen op, waaronder de machinist en de conducteur. Het baanvak is gestremd, omdat de voorkant van de trein ontspoort en de rails door het ongeluk zijn ontzet.
20 augustus 1968, Stadskanaal Pekelderweg
Een goederentrein tussen Veendam en Stadskanaal rijdt nabij Pekelderweg een tractor doormidden. Het voorste deel van de tractor belandt 10 meter verder in een aardappelveld. De 33-jarige bestuurder van de tractor uit Nieuwediep blijft wonderwel ongedeerd.
Top

1969

21 maart 1969, Emmen
Een 40-jarige bromfietser uit Emmen wordt op een onbewaakte overweg tussen de Sterrenkamp en Kapelstraat omstreeks 17.00 uur gegrepen door een passerende locomotief. De locomotief is onderweg van het station in Emmen naar de aansluiting van het industrieterrein. Het slachtoffer wordt 20 meter meegesleurd en is opslag dood. Het treinverkeer loopt een lichte vertraging op. De trein van Coevorden naar Emmen blijft 15 minuten langer in Nieuw-Amsterdam staan.
20 juni 1969, Nieuw-Amsterdam
Op de onbeveiligde overweg in de Nieuweweg te Nieuw-Amsterdam grijpt rond 11.00 uur de trein Zwolle - Emmen een auto. In de auto zitten 3 inzittenden. Twee gewonden worden naar het ziekenhuis in Emmen gebracht. De derde inzittende wordt naar het ziekenhuis in Coevorden gebracht. Het treinverkeer is 20 minuten vertraagd.
19 september 1969, Almelo
Een lege treinstel type DE botst 's morgens vroeg op het station van Almelo op een voor vertrek naar Vriezenveen gereedstaande personentrein eveneens van het type DE. Diverse kranten spreken van een lege goederentrein. Persoonlijke ongelukken doen zich niet voor. De machinist van het lege treinstel kan tijdig uit zijn cabine vluchten. Hij verklaart dat de remmen van het treinstel weigerde. De materiële schade is aanzienlijk. Een van de koppen van de DE-treinstellen is volledig ingedrukt.
21 september 1969, Emmen
Op de met knipperlichten beveiligde overweg in de Zuidbargerstraat wordt even na 21.00 uur een auto met 2 inzittenden gegrepen door een trein. De trein is onderweg van Zwolle naar Emmen. De bestuurder uit Surhuisterveen is opslag dood. Zijn passagiere uit Sneek overlijdt onderweg naar het ziekenhuis in Emmen. Het treinverkeer loopt een vertraging op van ruim een ½ uur. Het treinstel een DEII is aan voorzijde ontzet. De personenauto is totaal vernield.
01 oktober 1969, tussen Zwolle en Emmen
Een trein botst op een door een rukwind losgeslagen telefoonpaal. Delen van de telefoonpaal dringen via het raam van de bestuurder de trein binnen en komen zelfs in het achterliggende eerste klas compartiment terecht. In dit compartiment raakt een reiziger gewond door rondvliegende stukken hout.
Top