Ongelukken 2010 - 2019

Gewijzigd: h:15-07-2018
De NOLS-spoorlijnen hebben niet alleen voordelen gebracht, maar zijn ook onderdeel geweest van diverse ongelukken waaronder enkele met trieste dodelijke afloop. In dit hoofdstuk is een opsomming gegeven van kleine en grote ongelukken, die hebben plaats gevonden. De lijst is niet compleet, maar wordt wel continue aangevuld met nieuwe informatie. Hieronder staat de lijst van ongevallen tussen 2010 en 2019.
2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017 - 2018 - 2019

2010

21 oktober 2010, De Haandrik
Een trein botst op de giek van een kraan op een overweg tussen Gramsbergen en Coevorden. De kraan met rupsbanden staat op een grote dieplader van de firma v.d. Vlist. De dieplader heeft zich tijdens het manoeuvreren klemgereden op de smalle weggetjes bij de Haandrik en kan niet meer wegkomen als de trein aankomt rijden. De trein raakt boven de deur van de machinisten beschadigd. Niemand raakt gewond. De reizigers worden met bussen verder vervoerd.
24 december 2010, Bergentheim
Een trein die onderweg is van Hardenberg naar Mariƫnberg botst rond 09.00 uur op een stilstaande auto. De auto is vanwege het gladde wegdek vast komen te staan op de overweg in de Eerste Elsweg. De bestuurder kan tijdig zijn auto verlaten. De machinist van de trein kan zijn voertuig echter niet tijdig tot stoppen brengen. Het treinverkeer is meerdere uren gestremd. De gemeente Hardenberg heeft de overweg vrij van sneeuw gemaakt om herhaling te voorkomen.
Top

2011

11 mei 2011, Coevorden
Om 16.45 uur komt de trein uit Emmen met rookontwikkeling tot stilstand op het station van Coevorden. Er wordt groot alarm geslagen. De hulpdiensten komen massaal naar het station. Ze hoeven echter niet in actie te komen. De rook komt van een vastgelopen remschijf. De passagiers kunnen rustig de trein verlaten.
Top

2012

12 mei 2012, Ommen
De trein uit Zwolle die om 17.42 uur moet stoppen in Ommen glijdt door. De trein rijdt door rood en richting de niet gesloten overweg in de stationsweg / Hammerweg. Met luid toeteren probeert de machinist het verkeer op de weg te waarschuwingen. Uiteindelijke komt de trein circa 300 meter voorbij het perron tot stilstand. Gelukkig doen zich geen persoonlijke ongelukken voor. De reizigers worden na 3 kwartier door de politie uit de trein gehaald. De reizigers lopen daarna naar het station waar ze met bussen verder vervoerd worden. De KLPD start een onderzoek naar de toedracht. Volgens de machinist weigerde de remmen van zijn trein. Mogelijk dat ook het hevige noodweer rond het tijdstip van het incident een rol speelt. De rest van de avond ligt het treinverkeer rond Ommen stil.
Top

2013

22 april 2013, Nieuw-Amsterdam
Aanrijding met een persoon tussen Nieuw-Amsterdam en Emmen.
Top

2014

12 oktober 2014, Ommen
Aanrijding met een persoon tussen Dalfsen en Ommen.
25 november 2014, Emmen
Aanrijding met een persoon op de overweg in de Kerkhoflaan in Emmen.
Top

2015

12 februari 2015, Coevorden
Een 35-jarige man die met zijn hond aan het wandelen is, negeert de waarschuwingsinstallatie op de overweg en steekt het spoor over. Zowel de man als de hond worden door de aankomende trein geschept en overleven de botsing niet. In eerste instantie denkt de politie aan een zelfdoding, maar op camerabeelden is te zien dat de man niet doelbewust voor de trein springt. Het treinverkeer loopt een behoorlijke vertraging op en Arriva zet vervangende bussen in.
13 juli 2015, de Haandrik
Een vrachtwagenchauffeur raakt gewond als zijn truck kantelt bij het lossen van zand langs het spoor. De chauffeur komt zand brengen voor de werkzaamheden tussen de Haandrik en Coevorden. De vrachtauto kantelt en de chauffeur komt bekneld te zitten in zijn cabine. Hij is met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Het treinverkeer ondervindt geen hinder van het ongeluk. Het bergen van de vrachtauto duurt uren.
31 juli 2015, de Haandrik
Bij werkzaamheden aan het spoor kantelt een graafmachine tussen Gramsbergen en Coevorden. De machinist maakt een stuurfout, waardoor de graafmachine op z'n kop langs het spoor terecht komt. Het treinverkeer ligt vanwege de werkzaamheden toch al stil. De reizigers ondervinden geen extra overlast van het voorval. Aannemer Volker Rail laat enkele dagen na het ongeluk haar mobiele spoorkraan aanrukken om de graafmachine te verwijderen. Voor de aannemer komen de extra bergingswerkzaamheden slecht uit in het toch al krappe tijdschema.
[volker_001]
De mobiele spoorkraan van Volker Rail moet er aan te pas komen om de graafmachine te bergen.
Foto R. Thijs, 2 augustus 2015.
-
Top

2016

12 februari 2016, Dalfsen
Tussen Dalfsen en Zwolle pleegt iemand aan het eind van de middag zelfmoord door voor de trein te springen. Arriva moet het treinverkeer ruim 1,5 uur stilleggen.
23 februari 2016, Rechteren
Een GTW 2/8 onderweg van Zwolle naar Emmen botst even voor 9.00 uur op een overstekende hoogwerker op de bewaakte overweg het Lageveld te Rechteren. Het treinstel ontspoort in zijn geheel en komt op zijn zijkant langs het spoor te liggen. De machinist komt bij het ongeluk om het leven. In de trein zitten circa 15 reizigers die het ongeluk overleven. Het spoor tussen Zwolle en Ommen is meerdere dagen gestremd. Arriva staakt korte tijd het gehele treinverkeer tussen Zwolle en Emmen, maar hervat rond 12.00 uur de treindienst tussen Ommen en Emmen. Tussen Zwolle en Ommen worden bussen ingezet. Om het verongelukte treinstel te kunnen bergen moet een tijdelijke verharding worden aangebracht in het sompige weiland. De dag na het ongeluk wordt het treinstel GTW 2/8 520 "Ilse de Lange" geborgen en afgevoerd. Op zondag 28 februari 2016 kan Arriva de treindienst tussen Zwolle en Ommen hervatten.
30 mei 2016, Ommen
Tussen Ommen en Mariƫnberg pleegt iemand 's ochtends zelfmoord door voor de trein te springen. Arriva moet het treinverkeer 3 uur lang stilleggen.
20 augustus 2016, Nieuw-Amsterdam
Tussen Nieuw-Amsterdam en Emmen pleegt iemand 's avonds zelfmoord door voor de trein te springen. Arriva moet het treinverkeer tot einde dienstregeling stilleggen.
8 september 2016, Dalfsen
Tussen Dalfsen en Zwolle pleegt iemand 's middags zelfmoord door voor de trein te springen. Arriva moet het treinverkeer ruim een uur stilleggen.
Top

2017

-
-
Top

2018

-
-
Top

2019

-
-
Top