Vervoersbewijzen

Gewijzigd: h:13-05-2017

Inhoud:

Links:


Algemeen

Om met de trein mee te mogen reizen moet de reiziger in bezit zijn van een geldig vervoersbewijs. In het begin van de NOLS kan de reiziger op alle haltes en stations langs de spoorlijn een treinkaartje kopen. Om het perron te kunnen betreden moet de reiziger in het bezit zijn van een geldig vervoersbewijs. Op de bestemming aangekomen moet de reiziger het treinkaartje bij het verlaten van het perron inleveren.

Later verdween de controle op het perron. In de jaren 80 van 20e eeuw verdwijnt langzaam de kaartverkoop op de kleine haltes en stations. Vandaag de dag nemen automaten de taak van de stationschef over en zijn er aan voormalige NOLS-spoorlijnen geen loketten meer.

Geen foto beschikbaar.
Top

Edmondson treinkaartjes

De eerste kaartjes die verkocht worden zijn zogenaamde "Edmondson" treinkaartjes genoemd naar de bedenker. De kaartjes zijn van dik karton en hebben een opdruk met het traject, de klasse en de prijs. Het drukken van de kaartjes gebeurt centraal. Op de haltes en stations zijn van de meest gevraagde trajecten kaartjes aanwezig. Al deze kaartjes worden in speciale kasten bewaard.
[vb_003]
Retour Vroomshoop - Hardenberg, 2 klasse 1/2 prijs, met kartelrand.

[vb_001]
Avondretour Bergentheim - Almelo, 2 klasse. De prijs is met pen ingevuld.
Top

Rolkaartjes

Het op voorraad houden van veel verschillende Edmondson kaartjes stuit op problemen. Het ter plekke maken van het gewenste kaartje biedt veel voordelen. Een papieren kaartje van een rol waar een opdruk opgezet kan worden is de oplossing. De stations worden middels codes op het kaartje gedrukt. Voor de reizigers is deze variant minder prettig omdat hij de codes moeilijk kan lezen en niet in een oogopslag kan zien of hij het goede kaartje heeft gekregen. Met de introductie van het computerkaartje is deze variant niet meer nodig.
[vb_007]
Enkele reiskaartje van de rol, 2 klasse gereduceerd tarief, afgegeven in Emmen.
Top

Computerkaartjes

Met de invoering van de computerkaartjes kan de lokettist zelf het kaartje printen. Er hoeven geen voorraden aangehouden te worden. Iedere mogelijke variant kan zonder problemen op de computer gemaakt worden. De eerste computerkaartjes hebben een egale beige-achtige kleur over het gehele kaartje. De latere versies zijn meer geel en hebben aan beide kanten een duidelijke witte rand.
[vb_006]
Dagretour Emmen - Zwolle, 1e klasse.

[vb_008]
Enkele reis Emmen - Coevorden, 2e klasse.
Top

Automaatkaartjes

Om verder op de personeelskosten te besparen komen er automaten op de stations te staan, waar de reiziger zijn treinkaartje moet kopen. Betalen kan met munten of met een pin-pas. Net als bij de computerkaartjes kunnen de automaten alle mogelijke varianten drukken.

De eerste automaten werken met knoppen naast het beeldscherm. Daarna verschijnen automaten waar de reizigers het scherm aan moeten raken om het gewenste kaartje uit te zoeken.

[hardenberg_068]
Kaartautomaten bij het station van Hardenberg. Onder het afdakje staan 2 verschillende typen automaten.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Top

OV-chipkaart

Een doorgaand betaalsysteem voor al het openbaarvervoer is de basis van de OV-chipkaart. Het systeem vervangt de strippenkaart, het treinkaartje en alle andere kaartvormen en abonnementen. De introductie gaat in stappen en wordt het eerst toegepast bij het stedelijk openbaarvervoer. Via een kaartlezer moet de reiziger die in het bezit is van chipkaart in- en uitchecken. Het is de bedoeling dat op den duur alle perrons middels tourniquets of klaphekjes worden afgesloten en alleen toegankelijk zijn voor reizigers die in gecheckt zijn.

De OV-chipkaart is in 2012 landelijke geimplementeerd. Op 9 juli 2014 wordt officieel het papieren treinkaartje afgeschaft. Feitelijk is dit niet juist want op de meeste stations staan nog steeds automaten die treinkaartje kunnen printen. Deze treinkaartjes bevatten echter net als de OV-chipkaart een chip. De reiziger moet met dit treinkaartje eveneens in- en uit checken bij de kaartlezers op het perron.

[ommen_072]
Kaartlezer voor de OV-chipkaart op het perron van station Ommen. De kaartlezer is nog buiten gebruik.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Top