Welkom op de website over
de geschiedenis van de
Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij
(NOLS) en haar opvolgers


1 / 35
Heropening Veendam - Zuidbroek
2 / 35
100 jaar Mariënberg - Almelo
3 / 35
Aadorp
4 / 35
Almelo
5 / 35
Assen
6 / 35
Bareveld
7 / 35
Bergentheim
8 / 35
Coevorden
9 / 35
Dalfsen
10 / 35
de Haandrik
11 / 35
Drouwen
12 / 35
Eext
13 / 35
Emmen
14 / 35
Emmen Bargeres
15 / 35
Emmen Zuid
16 / 35
Exloo
17 / 35
Gasselte
18 / 35
Gasselternijveen
19 / 35
Gieten
20 / 35
Gramsbergen
21 / 35
Hardenberg
22 / 35
Junne
23 / 35
Mariënberg
24 / 35
Nieuwolda
25 / 35
Nieuw-Amsterdam
26 / 35
Ommen
27 / 35
Rolde
28 / 35
Stadskanaal
29 / 35
Vilsteren
30 / 35
Vriezenveen
31 / 35
Vroomshoop
32 / 35
Weerdinge
33 / 35
Wildervank
34 /35
Zuidbroek
35 / 35
Zwolle


Na diverse pogingen om het noordoosten van Nederland te voorzien van een spoorlijn, wordt op 8 mei 1899 na een voorbereiding van 12 jaar de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS) opgericht. De NOLS besteedt de exploitatie uit aan de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (MESS). Na een aanvankelijke succesvolle start moet 38 jaar na de oprichting geconstateerd worden, dat de NOLS niet meer levensvatbaar is. De spoorlijn Zuidbroek - Delfzijl sluit al in 1934. Door oplopende verliezen worden de spoorlijnen van de NOLS in 1938 genaast door de Staat der Nederlanden en komen alle bezittingen in handen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). De NS zijn voornemens om alleen de lijngedeelten Almelo - Mariënberg - Coevorden - Emmen en Zuidbroek - Stadskanaal als goederenlijn te handhaven. Voor reizigersvervoer is in het geheel geen toekomst meer. Uiteindelijk na een kleine opleving in de Tweede Wereldoorlog van alle nog bestaande trajecten, blijven de reizigerstreinen op de trajecten Zwolle - Emmen en Mariënberg - Almelo rijden. In 1946 komt er een zijlijn vanuit Nieuw-Amsterdam naar Schoonebeek in gebruik om het zwarte goud naar de raffinaderijen in Rotterdam te kunnen vervoeren.

In de jaren 80 van de 20e eeuw besluiten de Nederlandse Spoorwegen onder druk van de autoriteiten de spoorlijn Zwolle - Emmen te moderniseren. De spoorlijn Mariënberg - Almelo komt tengevolge van de liberalisering in handen van Connexxion. Op de spoorlijn Stadskanaal - Veendam begint de STAR een museumlijn. Vanaf Veendam gaat ACTS rijden met eigen goederentreinen. De Bentheimer Eisenbahn exploiteert in Coevorden een railterminal, waar jaarlijks duizenden containers behandeld worden. Op 1 mei 2011 wordt in Veendam de reactivering van het personenvervoer op de spoorlijn Veendam - Zuidbroek door Arriva feestelijk in gebruik genomen. Arriva en de bestuurders van Groningen willen de verbinding in de toekomst graag verlengen naar Stadskanaal. De verantwoordelijkheid voor de spoorlijnen Zwolle - Emmen en Mariënberg - Almelo komt in handen van de provincies Overijssel en Drenthe. Vechtdallijnen is de nieuwe verzamelnaam voor beide spoorlijnen. Arriva wint de Europese aanbesteding van de Vechtdallijnen en rijdt vanaf december 2012 op de spoorlijn Zwolle - Emmen. Daarna volgt in december 2013 de spoorlijn Mariënberg - Almelo. In december 2017 wordt de naam Vechtdallijnen alweer verlaten en vallen de voormalige spoorlijnen onder Blauwnet, alle spoorlijnen die door de provincie Overijssel zijn aanbesteed. De spoorlijn Nieuw-Amsterdam - Schoonebeek verliest haar functie voor het afvoeren van ruwe aardolie en wordt in 2014 door ProRail te koop aangeboden en daarna afgebroken. De opvolger van ACTS, de firma HUSA, stopt in 2014 met het zelfstandig rijden van goederentreinen. De treindienst tussen Mariënberg - Almelo wordt in 2016 doorgetrokken naar Hardenberg, waarbij de snelheid en frequentie worden opgevoerd. Bij Coevorden komt in 2017 een spoorboog in dienst om een rechtstreekse verbinding te vormen naar het emplacement van de Bentheimer Eisenbahn. In 2019 wordt het principebesluit genomen om op de spoorlijn Veendam - Stadskanaal weer reguliere reizigerstreinen te laten rijden. Op 3 december 2019 gaat de Tweede Kamer akkoord om een haalbaarheidsstudie uit te voeren naar de inmiddels tot Nedersaksenlijn omgedoopte spoorlijn Groningen - Enschede weer volledig aan te leggen. Zal de verbinding tussen de noordelijke en zuidelijke restanten van de NOLS dan ooit weer tot stand komen?

Inmiddels is het meer dan 100 jaar geleden dat de spoorlijnen van de NOLS gereed kwamen. Enkele decennia geleden zag het voortbestaan van de spoorlijnen er somber uit, maar inmiddels staan de ontwikkelingen niet stil. Op deze website vindt u informatie over de oprichting van de NOLS, de bouw van de spoorlijnen, de exploitatie en alles wat er daarna gebeurt. Ook de geschiedenis na de officiële opheffing van de NOLS in 1938 ontbreekt niet en gaat door tot op de dag van vandaag.

De maker van de website is zich er van bewust, dat het verhaal nooit compleet is. De website wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe en aanvullende informatie. Het uiteindelijke doel is om de geschiedenis van de NOLS, al haar opvolgers en alles wat daar omheen gebeurt zo goed en betrouwbaar mogelijk weer te geven.

Mocht u onvolkomenheden aantreffen of aanvullingen hebben, neem dan gerust contact met mij op via r.van-wissen@nols-maatschappij.info. Uw reactie wordt zeer gewaardeerd. De auteur van deze website gaat uiterst zorgvuldig om met het copyright van de gebruikte foto's. Mocht u desondanks van mening zijn dat er iets niet goed is, laat het dan weten. De auteur onderhoudt deze website op eigen kosten en geheel belangeloos en zit niet te wachten op schadeclaims van advocaten.

Ik wens u heel veel leesplezier.

Copyright © 2002 - 2020 All rights reserved. Aan de inhoud van deze website kunnen in welke vorm dan ook geen rechten worden ontleend.
Laatste wijzigingen uitgevoerd op 25 oktober 2020 door:
webmaster@nols-maatschappij.info