Halte Stadskanaal Pekelderweg, voorheen Boerveenschemond

Gewijzigd: h:08-12-2017

Inhoud:

Links:

Exploitant: Voormalige exploitanten: Voormalig aansluitend vervoer: Overig:

Gegevens halte

Afkorting: Skp
Positie: km 3,091, rechterzijde
Adres: -
Top

Exploitatie

Geopend als halte Boerveenschemond aan de spoorlijn Stadskanaal - Zuidbroek. Op 18 oktober 1915 verandert de naam in Stadskanaal Pekelderweg.
Geopend: Gesloten:
Personenvervoer: 1 augustus 1910
25 mei 1940
1945
14 mei 1939
17 september 1944
17 mei 1953
Goederenvervoer: 1 augustus 1910 3 december 1956
Top

Gebouwen

Haltegebouw

Het haltegebouw is aanbesteed met bestek NOLS-34. Aan de schuine noordkant van het gebouw is in de loop der tijd een grote houten goederenloods aangebouwd. De goederenloods heeft dezelfde hoogte als de rest van het gebouw. Het schuine noordelijke gedeelte van het haltegebouw wordt volledig geïntegreerd in de aanbouw. Het karakter van het gebouw is daarmee behoorlijk veranderd. Op het uiteinde van de goederenloods zit aan zowel de spoor- als straatzijde een grote dubbele schuifdeur. Enkele muren van het gebouw zijn wit geverfd. De naam van het station staat in zwarte geschilderde letters aan de spoorzijde op het gebouw. In de laatste jaren hebben de bewoners de naam met witte verf verwijderd.

Tussen 1963 en de zomer van 1970 wordt het gebouw bewoond door de familie Ottens. In de eerste jaren maakt de familie gebruik van een wc buiten. Later worden er sanitaire voorzieningen inclusief een douche in het gebouw gemaakt. Om het gebouw bewoonbaar te houden moet er veel onderhoud en schoonmaak werk gedaan worden. In de winter is het gebouw moeilijk warm te stoken. Eind 1970 is het gebouw afgebroken.

[stadskanaal_pkw_001]
Haltegebouw vlak voor de sloop. De naam van de halte is met witte verf verwijderd. Tevens is er tussen spoor en haltegebouw een afrastering gemaakt.
Foto J.C. van der Ploeg.

Privaatgebouw

Het privaatgebouw is aanbesteed met bestek NOLS-34. Het privaat gebouw is eerder gesloopt dan het haltegebouw, echter na 1953. Achter het privaatgebouw ligt de tuin van de haltechef.

[stadskanaal_pkw_003]
Haltegebouw na de beëindiging van het personenvervoer. De naam van de halte staat nog op het gebouw geschilderd. Achter het gebouw is het verbouwde privaatgebouw te zien.
Foto uit het archief van André Pathuis.

[Privaatgebouw_01_v1.00]
Privaatgebouw (perronzijde) zoals dat bij de halte Stadskanaal Pekelderweg wordt gebouwd.
Tekening R. van Wissen.

Ploegkeet

Aan de kant van Bareveld staat naast het privaatgebouw een ploegkeet.

Geen foto beschikbaar
Top

Emplacement

Stadskanaal Pekelderweg 01
Stadskanaal Pekelderweg 02
Voor het haltegebouw heeft de Stoomtram Oldambt-Pekela (SOP) een tramspoor liggen voor het overladen van goederen.

Oorspronkelijk heeft de halte alleen een kopspoor langs de los- en laadweg. In de loop der tijd wordt het losspoor ook aan de andere kant aangesloten op het doorgaande spoor, zodat de locomotief kan omlopen. Aan de kant van Stadskanaal komt een klein extra spoortje dat aansluit op een verhoogde los- en laadplaats welke in het verlengde van de los- en laadweg wordt gebouwd.

De sleutels voor het bedienen van de wissels liggen vanaf 24 juli 1940 in post T te Stadskanaal.

In het kader van het Masterplan legt de museumorganisatie STAR ter hoogte van de voormalige halte Stadskanaal Pekelderweg in 2007 een 2e spoor. Op dit spoor kunnen treinen elkaar kruisen als er meerdere treinen onderweg zijn tussen Stadskanaal en Veendam. In de toekomst wil de STAR ter hoogte van het passeerspoor mogelijk een perron bouwen om passagiers de gelegenheid te bieden om in Stadskanaal Pekelderweg in en uit te laten stappen. De materialen voor het passeerspoor komen grotendeels van het omloopspoor bij de voormalige Philips-fabriek.

[NVBS-NOLS_031]
Het emplacement Stadskanaal Pekelderweg bij km 2,82 (van de lijn Stadskanaal - Zuidbroek) kijkend naar het noordwesten. Op de achtergrond het voormalige haltegebouw.
Collectie NVBS-Railverzamelingen, Foto R. Ankersmit, 5 maart 1961.
Top

Personeel

In het haltegebouw woont de haltechef. Daarnaast is o.a. een arbeider - telegrafist actief op de halte. De lijst van personeelsleden is niet compleet.
Functie: Van: Tot: Naam: Opmerking:
Haltehef 01-08-1910 ? ? -
Arbeider-telegrafist 12-11-1911 27-10-1912 B. Horsting Vertrekt naar Nieuw-Amsterdam.
Top

Gegevens plaats

Algemeen

Tegenover de weg naar Pekela bouwt de NOLS aan de andere kant van het Stadskanaal halte Boerveenschemond. Voor de halte ligt een brug over het Stadskanaal.

In de zomer 1918 wordt het afsluithek van de particuliere overweg ter hoogte van kilometer 3,234 door de NOLS te koop aangeboden. Deze overweg ligt even ten noorden van de halte Stadskanaal Pekelderweg. Er zijn 2 belangstellende te weten J.C. Plus te Winschoten en H. Beuker te Stadskanaal, die respectievelijk NLG 16,50 en NLG 16,75 willen betalen voor het hek. Op 20 augustus 1918 besluit de NOLS het hek te verkopen aan H. Beuker.

Bestuur

Stadskanaal Pekelderweg maakt onderdeel uit van de gemeente Onstwedde en vanaf 1969 van de gemeente Stadskanaal. Zie voor meer informatie station Stadskanaal Hoofdstation.

Voorzieningen

In de directe omgeving van de halte zijn geen voorzieningen aanwezig.
Top