Station Stadskanaal Hoofdstation, voorheen Stadskanaal

Gewijzigd: h:13-02-2020

Inhoud:

Links:

Exploitant: Voormalige exploitanten: Aansluitend vervoer: Voormalig aansluitend vervoer: Fabrieksaansluitingen: Overige:

Gegevens station

Afkorting: Skn
Positie 1: km 106,624, linkerzijde voor de lijn Zwolle - Stadskanaal
Positie 2: km 0,000, rechterzijde voor de lijn Stadskanaal - Zuidbroek
Adres: Stationsstraat
Top

Exploitatie

Geopend als station aan de spoorlijn Stadskanaal - Assen. Aansluitend geopend voor de verbinding Zwolle - Stadskanaal. In 1910 komt ook de verbinding naar Zuidbroek in exploitatie.
Geopend: Gesloten:
Personenvervoer: 15 juni 1905
25 mei 1940
27 juni 1945
15 mei 1939
17 september 1944
17 mei 1953
Goederenvervoer: 15 juni 1905 27 mei 1990
Locomotievendepot: 15 juni 1905 22 mei 1937
De naam van het station is bij de opening alleen Stadskanaal. Het bijvoegsel Hoofdstation (HS) komt er bij als de halte Boerveensche Mond op 16 juni 1915 verandert in Stadskanaal Pekelderweg. Na de sluiting van station Stadskanaal Pekelderweg verdwijnt het bijvoegsel Hoofdstation weer.
Top

Gebouwen

Stationsgebouw I, NOLS

Stationsgebouw van het type NOLS 2e klasse. Het stationsgebouw is aanbesteed met bestek NOLS-16. Na de bouw wordt aan de perronkant een erker gebouwd van waaruit de stationschef beter zicht heeft over het emplacement richting de brug over het Boerveenschemond. Nog voor de uitbreiding is het stationsgebouw aangesloten op de plaatselijke elektriciteitsvoorziening. De aansluiting is bovengronds met lijnen gerealiseerd. Vanaf het aansluitpunt gaan de kabels het gebouw in.

Vanwege het groeiende treinverkeer naar Zuidbroek, Assen en Coevorden is het stationsgebouw na enkele jaren te klein geworden. Een uitbreiding van stationsgebouw van Stadskanaal besteedt de SS op 19 augustus 1913 aan. De uitbreiding bestaat uit het maken van een wachtkamer en een bovenwoning voor depotchef. Bij de uitbreiding sneuvelt de oorspronkelijke reizigersaccommodatie die aan de zuidzijde van het gebouw is gebouwd. Het oude gedeelte is te herkennen aan de wit geplamuurde muren, terwijl het nieuwe gedeelte gewoon een bakstenen uiterlijk heeft. Zowel de woning van de stationschef in het oude deel als de woning van de depotchef in het nieuwe deel worden voorzien van zonneblinden.

Het stationsgebouw is op de goederenloods na in maart 1979 afgebroken. Waarbij begonnen wordt aan de zijde van de latere uitbreiding. In 1987 is het restant van de goederenloods afgebroken.

[stadskanaal_001]
Station Stadskanaal tijdens de bouw. De gebouwen zijn zichtbaar klaar. Er is echter geen rails te zien op de afbeelding.
Ansichtkaart, 1905.

[stadskanaal_142]
Gebouwen en emplacement in aanbouw. De rails zijn zojuist gelegd maar nog niet afgewerkt.
Collectie R. Boelens, circa 1905.

[stadskanaal_002]
Stationsgebouw van Stadskanaal straatzijde na de uitbreiding. Links voor de stoep ligt vermoedelijk de rails voor de tram.
Ansichtkaart uitgegeven door Firma J. Eerelman, jaren 20 van de 20e eeuw.

[stadskanaal_004]
De goederenloods na de afbraak van het stationsgebouw.
Foto R. van Wissen, 6 december 1986.

Stationsgebouw II, STAR

De STAR onderhoudt van een toeristische stoomtrein op de lijn Musselkanaal - Stadskanaal - Veendam. Om de reizigers op te vangen en de sfeer van weleer terug te krijgen heeft de STAR op de plaats van het oorspronkelijke stationsgebouw een nieuw gebouw neergezet. In eerste instantie bestaat de accommodatie uit een deel van een voormalig schoolgebouw. In 1997 laat de STAR aansluitend op de tijdelijke voorzieningen een stenen stationsgebouw neerzetten. Het uiterlijk van dit gebouw heeft enige trekken van het oude stationsgebouw, toch zijn er duidelijke verschillen. In het gebouw is net als op het origineel een tegeltableau met de naam Stadskanaal aangebracht. De officiële opening van het gebouw vindt plaats op 16 september 1998. Sinds 2001 is het stationsgebouw van de STAR een Huis der Gemeente, waardoor het voor belangstellenden mogelijk is om in het gebouw te trouwen.

[stadskanaal_009]
Het stationsgebouw van de STAR.
Foto R. van Wissen, 29 mei 2004

Nevengebouw, NOLS

Tussen het stationsgebouw en het locomotievendepot staat het nevengebouw. Het nevengebouw is aanbesteed met bestek NOLS-16. Het is van het oorspronkelijke grote type met versprongen gevel van de ruimte voor treinpersoneel. Het nevengebouw heeft er tot na de beëindiging van het personenvervoer in 1953 gestaan daarna is het afgebroken, vermoedelijk begin jaren van 60 van de 20e eeuw. In het gebouw is in die tijd een woning met werkplaats (smederij ?) gevestigd.

[stadskanaal_017]
Foto van het stationsgebouw na het beeindigen van het personenverkeer (perron is verwijderd). Tussen het stationsgebouw en de locomotievenloods staat het nevengebouw.
Foto collectie A. Pathuis.

[nevengebouw_02a_v1.00]
Nevengebouw (perronzijde) zoals dat bij het station Stadskanaal wordt gebouwd.
Tekening R. van Wissen.

Locomotievenloods, NOLS

In Stadskanaal laat de NOLS een rechthoekige locomotievenloods bouwen van 50 bij 11 meter. (bestek NOLS-16). In de loods liggen 2 sporen. De muren zijn van steen. Het dak is opgebouwd uit Polonceau-spanten. Bij het depot komt een bergplaats voor kolen en een loodsje voor het opslaan van takkenbossen. Deze takkenbossen dienen voor het aansteken van het vuur in de stoomlocomotieven. In het gebouw zijn aanwezig een machinistenkamer, een bureau van de depotchef, een magazijn en een smederij.

In verhouding tot de faciliteiten van Coevorden is het depot Stadskanaal eenvoudiger van opzet. De faciliteiten zijn echter te mager om de dienst goed uit te kunnen voeren. Al spoedig wordt het depot uitgebreid met extra voorzieningen. Op 11 juni 1907 besteedt de SS bestek SS-1111 aan. Dit bestek omvat het wijzigen en maken van sporen en wissels, het maken van een aanbouw voor dienstlokalen aan de locomotiefloods, het inrichten van het bestaande smederijlokaal tot bad- en wasinrichting, het maken van askuilen, het maken van een waterkraan in de locomotiefloods en diverse andere werken.

Na het sluiten van depot Stadskanaal op 22 mei 1937 neemt depot Groningen de complete dienst over. Na de sluiting van het depot blijft het gebouw staan en heeft nog diverse functies vervuld, o.a. als houtopslag voor de firma Huizinga en als busgarage. In juli 1964 denken een 6-tal jongeren van 12 en 13 jaar al dat het gebouw gesloopt gaat worden en gooien 60 ramen in. De firma Huizinga is dagen bezig om het glas tussen het opgeslagen hout voor fijn timmerwerk te verwijderen. De locomotievenloods in de jaren daarna in meerdere delen gesloopt. Het hogere watergebouw aan de achterzijde valt als eerste ten prooi aan de slopershamer. Daarna het uitstekende lagere gedeelte aan de noordzijde. Het laatste restant van de locomotievenloods is in 1987 gesloopt.

Voor het keren van de stoomlocomotieven is er naast het depot een draaischijf. Deze draaischijf heeft beperkte afmetingen, er kan bijvoorbeeld geen stoomlocomotief van de NS-serie 1600 gedraaid worden. De draaischijf is omstreeks 1956 verwijderd. De kuil is tot de reconstructie van het emplacement door de STAR in 2006 / 2007 nog zichtbaar. Bij de reconstructie wordt op de plaats van de oorspronkelijk draaischijf sporen gelegd.

Na de Tweede Wereldoorlog gebruikt Houthandel Landeweer & Somer het terrein naast de locomotievenloods als opslagterrein.

[stadskanaal_013]
Locomotievenloods na de Tweede Wereldoorlog.
Foto J.C. van der Ploeg.

Privaatgebouwtje, NOLS

Bij de locomotievenloods wordt een privaatgebouwtje neergezet. Dit houten gebouwtje maakt deel uit van bestek NOLS-16. In het gebouwtje bevinden zich 2 privaten.

Geen foto beschikbaar

Locomotievenloods, STAR

Voor het stallen en onderhouden van haar materiaal bouwt de STAR 2 loodsen op het emplacement.

[stadskanaal_022]
Beide loodsen voor het stallen en onderhouden van het materieel van de STAR.
Foto R. van Wissen, 29 mei 2004.

Rijtuigenloods, STAR

In het kader van het Masterplan uit 2006 bouwt de STAR in 2007 ongeveer op de plaats van de vroegere NOLS-locomotievenloods een nieuwe stenen rijtuigenloods. De nieuwe loods heeft enige uiterlijke kenmerken van de oorspronkelijke locomotievenloods van de NOLS, maar is in grote lijnen een nieuw ontwerp. De nieuwe loods bezit 3 in plaats van 2 sporen zoals in de oude loods. De toegangen van de sporen hebben een fraaie ronde boog aan de bovenzijde. Met behulp van roldeuren kunnen de toegangen worden afgesloten. Aan de zijde van het stationsgebouw bevindt zich de publieksingang van de rijtuigenloods. De deur bevindt zich in het midden van de kopse kant. Rechts na de ingang is een balie met bureaugedeelte waar kaartverkoop plaats vindt. Naast de balie bevinden zich tevens de toiletten. Als de bezoeker verder doorloopt komt hij in de vergaderruimte annex educatiefcentrum van de STAR. Vandaar uit is ook toegang tot de sporen in de loods. Boven de vergaderruimte bevindt zich een ruimte die gebruikt wordt voor museumdoeleinden. Deze ruimte is via een vaste trap bereikbaar. Speciaal voor gehandicapten is een lift aangelegd. Vanuit de museumruimte hebben de bezoekers een goed overzicht over de sporen in de rijtuigenloods.

Op vrijdag 12 januari 2007 metselt gedeputeerde Hans Gerritsen van de provincie de zogenaamde "Eerste steen" van de nieuwe rijtuigenloods. Met deze handeling wordt het startsein gegeven voor de laatste fase van het Masterplan. De "Eerste steen" bevindt zich rechts naast de publieksingang. Bovenin de gevel is het jaartal 2007 ingemetseld.

Eind 2007 worden in de rijtuigenloods sporen gelegd, waarna de bestrating in de loods aangebracht wordt.

[stadskanaal_024]
De nieuwe stenen rijtuigenloods in aanbouw op het terrein van de STAR.
Foto R. van Wissen, 30 juni 2007.

[opendag_star_2008_095]
De rijtuigenloods voorzien van groene roldeuren en aangesloten sporen.
Foto R. van Wissen, 20 september 2008.

Weg en Werken loods, STAR

Op het emplacement tegen de kopse kant van de spoorweghaven bouwt de STAR een loods voor de afdeling Weg en Werken. De basis van de loods is een stalen frame. Om het frame wordt een stenen buitenkant gemetseld. In de loods zijn 2 sporen aanwezig. Net als in de rijtuigenloods worden de toegangen van de sporen met roldeuren afgesloten. Eind 2007 is de loods aan de buitenkant gereed en wordt begonnen met het aanbrengen van sporen.

[opendag_star_2008_078]
De STAR-loods Weg en Werken.
Foto R. van Wissen, 20 september 2008.

Waterreservoir, STAR

Nabij de STAR locomotievenloods is een houten waterreservoir gebouwd. Het ontwerp van het gebouw is afgeleid van de NOLS-waterreservoirs die ooit in Ommen, Emmen en Gasselternijveen hebben gestaan. In september 2008 is de opbouw van het gebouw aanwezig. Een gietijzeren waterbuis om de locomotieven te vullen ontbreekt nog.

[opendag_star_2008_074]
Waterreservoir in aanbouw nabij de locomotievenloods van de STAR.
Foto R. van Wissen, 20 september 2008.

Bergplaats voor kolen, NOLS

De bergplaats voor kolen is aanbesteed met bestek NOLS-16 en is gesitueerd tussen 2 sporen. De bergplaats voor kolen bestaat uit een tapsvormige houten opbouw. De opbouw heeft een hoogte van 3,85 meter. De korte kant heeft een breedte van 2,50 meter, terwijl de lange kant een breedte heeft van 4,75 meter. De lengte bedraagt 21 meter. Ongeveer in het midden bevindt zich aan weerskant een dubbele houten toegangsdeur. De onderkant van deze deuren bevindt zich op 1,17 boven het maaiveld en is middels een houten trapje met bordes bereikbaar. De bergplaats voor kolen is inmiddels afgebroken.

Geen foto beschikbaar

Loodsje voor takkenbossen, NOLS

Het loodsje voor takkenbossen is aanbesteed met bestek NOLS-16. Het houten gebouw is symmetrisch van opbouw. De lengte en breedte bedragen allebei 6 meter. Het dak is puntvormig. De top van gebouw bevindt zich op 6,25 meter boven het maaiveld. Aan een zijde bevindt zich een dubbele deur. Het gebouw is inmiddels afgebroken.

Geen foto beschikbaar

Loodsje voor takkenbossen, STAR

Voor de opslag van aanmaak hout bouwt de STAR een takkenloods. Het takkenloodsje staat bij werkplaats.

Geen foto beschikbaar

Verhoogde seinpost Gasselternijveensche Mond (Post I), NOLS

In 1910 laten de Staatsspoorwegen een seinpost bouwen bij de brug over de Gasselternijveensche Mond. Het uitzicht vanuit de seinpost is blijkbaar niet voldoende daar de Staatsspoorwegen in 1911 reeds opdracht geven de seinpost te verhogen. Het gebouw bestaat uit een stenen onderbouw met daarop een houten opbouw waarin zich de eigenlijke seinpost bevindt. De seinwachter moet met een trap aan de buitenkant naar boven op zijn post te komen. Oorspronkelijk zit deze trap aan de spoorzijde langs het gebouw met de deur in de noordwest hoek van het gebouw. Bij de deur is een klein bordes zodat de seinwachter de situatie ook buiten kan aanschouwen.

Onder de seinpost is ook nog een (opslag)ruimte aanwezig. Deze ruimte is toegankelijk via een deur in de noordelijke gevel. Een raam in de oostelijke en zuidelijke gevel complementeren het geheel.

In de laatste jaren komt er een nieuwe trap aan de zuidzijde van het gebouw. De toegangsdeur komt eveneens in het midden van de zuidelijke gevel. Daartoe worden de 2 grote ramen vervangen door een deur met links en rechts van de deur een klein raam. De oude trap en deur worden afgebroken en het gat van de deur in de gevel wordt dichtgemaakt. De NS laat de seinpost in 1978 afbreken.

[stadskanaal_012]
Brug over de Gasselternijveenschemond met links de verhoogde seinpost. Aan de gevel is het bordesje van de trap te zien.
Ansichtkaart

[stadskanaal_030]
Verhoogde seinpost bij de brug over de Gasselternijveenschemond. Op de achtergrond het vertakkingssein voor de richtingen Zuidbroek en Assen.
Foto P. Collet, 2 november 1975.

Verhoogde seinpost, STAR

In het verlengde van het eerste perron bouwt de STAR een verhoogde seinpost. Qua uitvoering lijkt dit gebouw op het origineel dat vroeger bij de brug heeft gestaan. Het onderste gedeelte bestaat uit een stenen opbouw. Bovenop staat een houten opbouw, waarin de bedieningstoestellen komen te staan. In september 2007 is de trap naar de opbouw nog niet aanwezig. Wel is voor de deur een houten bordes zonder leuningen aanwezig.

[opendag_star_2008_105]
Verhoogde seinpost in aanbouw aan het eind van het perron.
Foto R. van Wissen, 20 september 2008.

Brugwachterswoning, Gasselternijveensche Mond (nummer 11)

De brugwachterwoning voor de brug over het Gasselternijveensche Mond is aanbesteed met bestek NOLS-16. De woning heeft op de begane grond een keuken, woonkamer, slaapkamer en 2 bedstedes. In de gang is een toilet en een portaal met een trap naar de zolder. Onder de trap is een voorraadkast. Op zolder is ruimte voor 2 kleine kamers. De woning is inmiddels afgebroken.

[stadskanaal_141]
Brug en brugwachterwoning in aanbouw. Er staan meerdere bouwketen rond het werkterrein.
Collectie R. Boelens, circa 1905.

Woning brugwachter Stadskanaal

De hele toegangsweg tot en met de overbrugging van het Stadskanaal, die voor het station langs loopt, is oorspronkelijk eigendom van de NOLS. Om de reizigers de mogelijkheid te gegeven om het station te bereiken moet de NOLS er voorzorgen dat er een brug komt. Bestek NOLS-28 behelst de bouw van deze brug. De bouw wordt in 1904 gegund aan W.F. Staal uit Almelo. Deze is bereid de klus voor NLG 4.600,-- te klaren. Het Stadskanaal wordt in die tijd druk gebruikt door schippers die met hun boten vol turf op weg zijn naar de stad Groningen. Zodoende moet er een brugwachter komen om de draaibrug te bedienen als er een boot nadert. Om de brugwachter onder te brengen wordt een brugwachterswoning gebouwd. Voor deze brugwachterswoning wordt er in 1904 een bestek gemaakt. Dit bestek NOLS-31 wordt gegund aan A. Boezeman te Stadskanaal. Deze is bereid voor een bedrag van NLG 5.346,-- de woning te bouwen. Hij blijft hiermee ruim driehonderd gulden onder de beraming van de NOLS. Toch heeft hij degelijk werk afgeleverd getuige het feit dat de woning er nog steeds staat.

Op de dag van de opening van het traject Assen - Stadskanaal is er met de gemeente Onstwedde nog geen overeenkomst over de bediening van de brug. De NOLS stelt daarom als tijdelijke brugwachter Lammert Dost uit Onstwedde aan. Hij is losse arbeider en tevens onbezoldigd rijkswachter. Op 15 juni 1905 is het brugwachtershuis nog niet voor bewoning gereed. Als compensatie krijgt Lammert 1 gulden loonsverhoging per week zolang de woning nog niet klaar is. Op het moment dat de woning gereed is mag hij deze betrekken en wordt zijn loon teruggebracht op 5 gulden per week.

De gemeente Groningen eigenaar van het Stadskanaal gruwelt van de gedachte dat een spoorwegmaatschappij middels het al dan niet bedienen van een brug het scheepvaartverkeer in het Stadskanaal kan beïnvloeden. De gemeente Groningen wil dan ook zo snel mogelijk na het gereedkomen van de brug deze in eigendom krijgen. In eerste instantie zien de spoorwegen een verkoop niet zitten, maar uiteindelijk stemmen ze toch in. In 1912 komen de brug over het Stadskanaal en de bijbehorende woning in eigendom van de gemeente Groningen.

[stadskanaal_010]
Brugwachterswoning van de NOLS bij de toegangsweg over het Stadskanaal.
Foto R. van Wissen, 29 mei 2004.

Seinpost 1e perron

Tussen 1920 en 1924 komt er een seinpost op het eerste perron. Deze wordt in 1950 overgebracht naar het hoofdgebouw en in 1958 in zijn geheel opgeheven.

[stadskanaal_003]
Hhet stationsgebouw van Stadskanaal op de voorgrond is de seinpost zichtbaar.
Ansichtkaart, uitgever onbekend. Ansichtkaart afgestempeld in 1913.

Wachthuisje

Bij de spooraansluiting van de strokartonfabriek " Ons Belang " naast de overweg met de Gasselterstraat bouwt de NOLS een stenen wachthuisje. De wachthuisje maakt onderdeel uit van bestek NOLS-16. De binnenmaten van het huisje zijn 2 bij 2 meter. In het gebouwtje is een kachel aanwezig getuige de flinke schoorsteen op het schuine dak. Aan een kant bevindt zich de deur. De 3 andere kanten van het gebouwtje hebben een klein raampje. Inmiddels is het gebouwtje afgebroken.

[wachthuis_skn_v1.00]
Wachthuisje (voorkant) zoals dat bij de spooraansluiting wordt gebouwd.
Tekening R. van Wissen.

Weegbrughuisje

In het achterste spoor heeft een weegbrug gezeten voor het wegen van de goederenwagons. Bij de weegbrug heeft een weegbrughuisje gestaan waar de meetapparatuur stond opgesteld. Het weegbrughuisje is in 1928 voorzien van elektrisch licht. Het huisje is later afgebroken. Het fundament van de weegbrug is blijven liggen.

Geen foto beschikbaar

Woning wegopzichter

In 1916 koopt de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen een woning die staat aan de Drouwenermond. De woning is in een slechte toestand van onderhoud. In 1920 moet de woning zeer urgent worden verbeterd. In de woning wordt een kantoor gebouwd. Tevens worden op de zolder slaapvertrekken gebouwd. In de tuin komt een bergplaats. Na deze verbouwingen is het woongenot verbeterd, maar de situatie is nog niet optimaal. In 1921 komt er gasverlichting in de opzichterswoning.

Geen foto beschikbaar
Top

Emplacement

Stadskanaal 01
Stadskanaal 02
Stadskanaal 03
Stadskanaal 04
Het station heeft 3 sporen langs een perron. Het eerste perron ligt voor het stationsgebouw. De perrons 2 en 3 liggen samen op een eilandperron voor het stationsgebouw. Dit eilandperron is via oversteekplaatsen vanaf het eerste perron bereikbaar.

Door het steeds toenemende treinverkeer in de begin jaren is het emplacement vele keren met een aantal sporen uitgebreid. Voor het stationsgebouw komen overloopwissels tussen de sporen 1 en 2. Ook tussen de sporen 3 en 4 komen een overloopwissels. Naast perronsporen moeten er ook sporen aanwezig zijn voor het opstellen van rijtuigen. De meeste treinen hebben namelijk hun eindpunt in Stadskanaal. Om de treinen weer ingereedheid te brengen voor een volgende dienst moet er heel wat worden gerangeerd.

De locomotievenloods is bereikbaar via de draaischijf. Vanaf de draaischijf lopen 2 sporen richting de loods. Het westelijke spoor heeft oorspronkelijk echter een boogstraal van 100 meter. Hierdoor zijn er meerdere ontsporing gebeurd. Rond 1913 verruimen de spoorwegen de aansluiting enigszins.

De EGTM legt rond 1908 een spoor aan naar het station van Stadskanaal. Het spoor loopt over de brug over het Stadskanaal en eindigt op het stationsplein. In de jaren 10 leggen de spoorwegen ten noorden van het stationsgebouw een extra losspoor aan om de overslag naar de trams van de EGTM makkelijker te maken.

Met de verwachte komst van de STAR-lijn Stadskanaal - Ter Apel - Kellerberg in de jaren 10 van de 20e eeuw zijn er grootste plannen met het emplacement van station Stadskanaal. Begin 1916 melden de media dat er plannen zijn voor een groot rangeerterrein met 18 sporen. De havensporen moeten eveneens flink worden uitgebreid. De perrons worden verlengd tot 280 meter. Tevens zouden er diverse woningen voor het spoorwegpersoneel bijgebouwd worden. De Eerste Wereldoorlog remt de plannen voor de STAR-lijn behoorlijk af. Als begin jaren 20 daadwerkelijk met de bouw wordt begonnen, zijn de plannen qua omvang getemperd. In 1921 begint de NS met het leggen van 4 extra lange goederensporen en wordt het 2e perron verlengd.

Na de sluiting van het reizigersvervoer wordt het emplacement stukje bij beetje vereenvoudigd en worden overbodige sporen en wissels opgeruimd. Toch heeft het emplacement ook in de jaren 70 en 80 van 20e eeuw nog steeds een flinke omvang. In de zomer van 1971 wordt de aansluiting naar de Strokartonfabriek "Ons Belang" opgebroken. In 1976 vindt er weer een behoorlijke sanering plaats. De sporen 7, 8, 15 en 20 worden opgebroken. De wissels 8, 17, 19, 24, 46, 49 en 53A/B worden opgebroken. Er komt een nieuw wissel 5 voor in de plaats. De treinen van en naar Gasselternijveen kunnen niet meer binnenkomen op spoor 1.

In de jaren 80 van de 20e eeuw gebruiken de spoorwegen het emplacement veelal voor het opstellen van oude en overbodige goederenwagens.

Vanaf 1992 heeft de STAR bezit genomen van het emplacement en wil het weer terug brengen in de oorspronkelijke staat. In het kader van het Masterplan dat vanaf 2006 tot uitvoer komt, wordt het emplacement gerenoveerd. In 2007 worden 3 sporen gelegd naar de inbouw zijnde nieuwe stenen rijtuigenloods. De loods wordt rechtstreeks aangesloten op het emplacement en niet zoals vroeger via de draaischijf. De rijtuigloods is in te rijden vanuit de richting Musselkanaal, waarbij de sporen richting draaischijf worden gekruisd. Om deze rechtstreekse aansluiting mogelijk te maken, moet de nieuwe draaischijf meer richting Musselkanaal schuiven. De nieuwe draaischijf ligt nu enkele tientallen meters zuidelijker dan het oorspronkelijke NOLS-exemplaar.

De nieuwe draaischijf wordt aangesloten met 2 sporen vanaf het emplacement. Vanaf de draaischijf is er toegang tot een klein opstelspoortje dat verder geen verbinding heeft met de rest van het emplacement. Op de draaischijf kunnen locomotieven met een lengte van 20 meter worden gedraaid. Dat is beduidend meer dan in de tijd van de NOLS toen met name de lengte van de draaischijf een belemmering in de keuze van locomotieven was.

Reeds in 1999 vinden de medewerkers van de STAR in het Deense Tonder een oude draaischijf. De draaischijf is eigendom van een opgeheven club van spoorwegenthousiasten. In juni 2005 komen de onderdelen aan in Stadskanaal. De draaischijf is bij de afbraak in Denemarken behoorlijk beschadigd. Tevens is er behoorlijk wat roest te zien. In april 2006 gaat de draaischijf naar de firma Bouman te Hoogeveen. Via de Deense spoorwegen is de STAR in het bezit gekomen van de bouwtekeningen van de draaischijf en de bijbehorende put. Met deze informatie is de STAR in staat om er weer een werkend geheel van te maken.

Aan de noordzijde worden langs beide zijden van de spoorweghaven weer sporen gelegd.

Geen foto beschikbaar
Top

Spoorweghaven

Aan de Gasselternijveenschemond even ten noorden van het station Stadskanaal komt een inham die dienst gaat doen als spoorweghaven. Deze inham ligt tussen de spoorbrug over de Gasselternijveenschemond en de aansluiting van deze mond op het Stadskanaal. Door de aansluiting op het Stadskanaal en het Gasselternijveenschemond is er een groot achterland dat eenvoudig via deze kanalen bij de spoorweghaven kan komen. In de spoorweghaven van Stadskanaal is het dan ook meestal een komen en gaan van schepen. Zeker in het oogstseizoen heerst er topdrukte. Aan beide zijden van de haven komt een overlaadspoor voor het opstellen van goederenwagons. Langs de haven hebben diverse handelsfirma's loodsen voor de opslag van goederen en gereedschap. In 1917 verlengt de SS de spoorweghaven met 60 meter om te capaciteit te vergroten.

De spoorweghaven is aan twee kanten voorzien van overlaadsporen. Het spoor aan de oostkant wordt het eerst verwijderd. Later is ook het spoor aan de westkant van de haven verwijderd. De haven is nog steeds bereikbaar voor schepen vanuit het Stadskanaal. Het tussenliggende voetgangers bruggetje is draaibaar. Eind 20e eeuw is de haven gesaneerd en uitgebaggerd tot een diepte van 2 meter.

In 2007 brengt de STAR de spoorweghaven weer tot leven door aan beide zijden van het water weer sporen aan te leggen. Om dit mogelijk te maken wordt eerste de grond verstevigd door het aanbrengen van een laag schoon zand.

[stadskanaal_011]
Ansichtkaart van de spoorweghaven in Stadskanaal. Rechts zijn de verhoogde seinpost en de brugwachterswoning zichtbaar.

[HUA_007]
Goederenoverslag tussen scheepvaart en spoorwegen met behulp van een mobiele kraan in de spoorweghaven. Op de achtergrond is de brugwachterswoning te zien.
Collectie Het Utrechts Archief, Catalogusnummer 169677. Foto D.C. Gerdessen, september 1947.

[stadskanaal_026]
Het spoor aan de oostzijde van de spoorweghaven wordt herlegd.
Foto R. van Wissen, 30 juni 2007.

[stadskanaal_027]
Het spoor aan de westzijde van de spoorweghaven wordt herlegd. Op de achtergrond de nieuwbouw van de STAR.
Foto R. van Wissen, 30 juni 2007.
Top

Brug Gasselternijveenschemond

Even voordat de treinen uit Gasselternijveen en Zuidbroek het station Stadskanaal binnenrijden passeren zij de Gasselternijveenschemond. Over dit kanaal wordt een dubbelporige brug gebouwd. In de eerste jaren is het westelijke spoor bedoeld voor de treinen richting Gasselternijveen. Het oostelijke spoor wordt bereden door de trein van en naar Zuidbroek. Na de spoorverdubbeling op het traject Stadskanaal - Gasselternijveen in 1922 komen er na de brug ook nog enkele wissels te liggen. Zodoende is het mogelijk dat er zowel komende als gaande treinen van en naar Gasselternijveen te gelijk behandeld kunnen worden. In april 1978 is het spoor richting Gasselternijveen afgebroken. Er rest alleen nog een enkelsporige brug richting Zuidbroek. Deze enkelsporige brug kan niet meer bewegen.

ProRail vervangt op 7 juli 2007 de dubbelsporige draaibrug over de Oude Boarnse bij Akkrum door een nieuwe hoger gelegen brug. De STAR krijgt de oude brug in haar bezit. Aannemer Haverkort Voormolen brengt de brug naar een metaalbewerkingsbedrijf in Hoogeveen. Het is de bedoeling dat na aanpassingen aan de brug, deze de oude enkelsporige brug over de Gasselternijveenschemond gaat vervangen. In oktober 2007 is de oude brug over de Gasselternijveenschemond verwijderd en is de aannemer bezig met het aanpassen en saneren van de bruggenhoofden.

In 2008 liggen de beide bruggen uit Akkrum op hun plaats. De brug bestaat uit 2 onafhankelijke vaste delen. Voorlopig wordt alleen het oostelijke deel van de brug gebruikt. Het westelijke deel is al wel voorzien van rail klemmen maar is niet voorzien van rails.

[stadskanaal_008]
Brug over de Gasselternijveenschemond. Goed zichtbaar is dat de 2e brug verwijderd is.
Foto R. van Wissen, 29 mei 2004.

[stadskanaal_055]
Nieuwe bruggen over de Gasselternijveenschemond. Op de 2e brug zijn eveneens railklemmen aangebracht.
Foto R. van Wissen, 20 september 2008.
Top

Personeel

Op het station van Stadskanaal hebben een groot aantal mensen gewerkt. Hieronder staat een overzicht van diverse personen en functies zover bij de auteur bekend, gebaseerd op de overzichten uit "Het Utrechts Archief" en publicaties in kranten en boeken. Het overzicht is niet compleet en zal waar mogelijk worden aangevuld. De personen zijn ingedeeld naar de laatste functie die ze op het station Stadskanaal hebben vervuld.

Functie: Van: Tot: Naam: Opmerking:
Stationschef 2e klasse 15-06-1905 28-02-1907 H.B. Wildering (Hendrik Bernard) Voorheen Klerk - telegrafist 1e klasse te Gouda. Komt als Stationschef 2e klasse naar Stadskanaal. Vertrekt naar Brummen.
Stationschef 3e klasse 01-03-1907 28-02-1910 J. Werkman (Jan) Afkomstig uit Assen. Vertrekt naar Beek - Elsloo.
Stationschef 1e klasse B 01-03-1910 30-04-1925 R.C. Bernhardi (Roelof Christiaan) Voorheen Stationschef 3e klasse te Beek - Esloo. Op 1 januari 1915 promotie tot Stationschef 2e klasse. Op 1 juli 1918 promotie tot Stationschef 1e klasse B Vertrekt naar Oldenzaal A.S. als Stationschef 1e klasse A, sinds 1926 Stationschef te Zutphen alwaar hij in 1934 op 59-jarige leeftijd overlijdt.
Stationschef 1e klasse B 01-05-1925 01-06-1927 J. Soeterik (Jan) Afkomstig uit Hoogeveen. Eervol ontslagen vanwege bereiken pensioengerechtigde leeftijd.
Stationschef 1e klasse 1927 ? E. Wilmink Voorheen Stationschef 2e klasse te Coevorden.
Stationschef 1e klasse B 01-08-1932 01-05-1936 F.C. Comijn (Frederik Cornelis) Afkomstig uit Hoogeveen. Eervol ontslagen vanwege bereiken pensioengerechtigde leeftijd.
Stationschef 1e klasse B 01-05-1936 31-08-1936 W. Blijham (Willem) Voorheen Stationschef te Winschoten. Vertrek als stationschef naar Meppel.
Stationschef 1e klasse B 01-10-1936 01-02-1940 H.B. Reijntjes Voorheen Stationschef 2e klasse te Zeist. Eervol ontslagen vanwege bereiken pensioengerechtigde leeftijd.
Stationschef 01-02-1940 ? ? -
Stationschef 3e klasse 07-1942 ? A. Heertjes Voorheen Stationschef 3e klasse te Zaandam.
Stationsambtenaar 20-03-1920 01-04-1924 J. Schipper (Jan) Voorheen Assistent van de stationsdienst te Hoogkerk - Vierverlaten. Op 1 april 1921 promotie tot Stationsambtenaar. Overlijdt in actieve dienst.
Stationsambtenaar 25-04-1920 31-05-1939 B. Medema (Bernardus) Voorheen Assistent van de stationsdienst te Uithuizen. Komt als Stationsambtenaar naar Stadskanaal. Vertrekt naar Amsterdam WP.
Stationsambtenaar 16-04-1911 28-02-1926 J.C. Sievers (Johannes Christiaan) Voorheen Arbeider - telegrafist te Ruinerwold. Komt als Telegrafist naar Stadskanaal. Op 1 januari 1917 promotie Stationsambtenaar. Vertrekt als Eerste haltechef.
Stationsambtenaar 10-12-1916 31-05-1937 A. Veneman (Arend) Afkomstig uit Valkenswaard als Arbeider - telegrafist. Op 1 februari 1920 promotie tot Assistent v.d. stationsdienst. Op 1 april 1925 promotie tot Stationsambtenaar. Op 24 april 1935 25 jaar in dienst van NS. Vertrekt naar Naarden - Bussum.
Stationsambtenaar 01-07-1918 30-04-1920 A.A. Dijkhuizen (Aaldert Albertus) Voorheen telegrafist te Buitenpost. Komt als Stationsambtenaar naar Stadskanaal. Vertrekt naar Groningen.
Stationsambtenaar 28-09-1919 30-11-1927 J. Libbenga (Jan) Voorheen Assistent van de stationsdienst te Buitenpost. Op 19 juni 1921 promotie tot Stationsambtenaar. Vertrekt naar Hoogezand - Sappermeer.
Stationsambtenaar 13-07-1919 19-02-1922 F. Koelma (Fedde) Voorheen Assistent van de stationsdienst te Zwolle. Op 1 april 1921 promotie tot Stationsambtenaar. Overlijdt in actieve dienst.
Stationsambtenaar 30-05-1920 31-12-1925 C.I. Wielsma (Cornelis Ids) Voorheen Assistent van de stationsdienst te Beilen. Komt als Stationsambtenaar naar Stadskanaal. Vertrekt naar Veendam.
Stationsambtenaar 28-02-1926 30-11-1936 L. Ringen (Lambertus) Voorheen Assistent van de stationsdienst te Workum. Op 16 maart 1926 promotie tot Stationsambtenaar. Vertrekt naar Apeldoorn.
Stationsambtenaar ? 14-02-1933 A. Medendorp Verongelukt op het emplacement.
Stationsambtenaar ? 1940 B. Noordhuis Vertrekt naar Groningen.
Assistent v.d. stationsdienst 01-06-1924 30-06-1929 M. Wieringa (Marten) Voorheen Arbeider - telegrafist te Uithuizermeeden. Op 27 juli 1924 promotie tot Assistent van de stationsdienst. Vertrekt naar Weiwerd als Haltechef.
Assistent v.d. stationsdienst 25-12-1927 03-06-1939 E. Prummel (Evert) Afkomstig uit Assen. Vertrekt naar Beverwijk.
Assistent v.d. stationsdienst 18-12-1938 03-06-1939 K. Kruizinga (Karel) Afkomstig uit Appingerdam. Vertrekt naar Winschoten.
Chef commies 01-05-1912 30-06-1929 J. Idsenga (Jelke) Voorheen Klerk - telegrafist te Zwolle. Op 1 mei 1913 promotie tot Goederenklerk - stationsassistent. Op 1 april 1919 promotie tot Commies stationsdienst. Op 1 januari 1920 promotie tot Chef commies. Vertrekt naar Groningen.
Chef commies 01-07-1929 30-09-1932 M. Hoogstraat (Mozes) Afkomstig uit Winschoten. Vertrekt naar Breda.
Commies stationsdienst 01-06-1913 31-08-1920 R.C. Jansen (Reinier Cornelis) Voorheen Klerk - telegrafist te Eindhoven. Op 1 september 1913 promotie tot Goederenklerk - stationsassistent. Op 1 april 1919 promotie tot Commies stationsdienst. Vertrekt naar Amsterdam.
Commies stationsdienst 16-08-1915 30-06-1919 M. Hoogstraat (Mozes) Voorheen Goederenklerk - stationsassistent te Winschoten. Op 1 april 1919 promotie tot Commies stationsdienst. Vertrekt weer naar Winschoten. Komt later terug als Chef commies.
Commies stationsdienst 01-02-1917 31-03-1920 M.H. Kiljan (Marinus Hendrikus) Voorheen Goederenklerk - stationsassistent te Veenendaal de Klomp. Op 1 april 1919 promotie tot Commies stationsdienst. Vertrekt naar Hoorn.
Commies stationsdienst 01-07-1919 30-09-1919 J. Raven (Jacob) Afkomstig uit Nieuweschans en keert ook weer terug naar Nieuweschans.
Commies 01-01-1928 22-02-1928 G. Tjabring (Gerard) Afkomstig uit Arnhem en keert ook weer terug naar Arnhem.
Controlebeambte 16-09-1918 26-06-1920 A. Fokkers (Ane) Voorheen Arbeider - remmer te Groningen. Gaat terug naar Groningen als Controlebeambte.
Bureelambtenaar 15-10-1911 31-12-1921 O.W. Walstijn (Otto Willem) Voorheen Schrijver te Enschede. Op 30 juni 1911 promotie tot Eerste schrijver. Op 1 januari 1917 promotie tot Bureelambtenaar. Vertrekt naar Utrecht.
Schrijver 01-05-1916 30-04-1919 S. Huizinga (Sake) Afkomstig uit Coevorden. Vertrekt naar Zwolle.
Arbeider - telegrafist 31-12-1905 09-06-1906 K.A. van der Hal (Karel Abraham) Afkomstig uit Groningen. Vertrekt naar Zwolle.
Arbeider - telegrafist 10-06-1906 30-06-1906 K. Bulthuis (Kornelis) Afkomstig uit Zwolle. Vertrekt naar Zuidbroek.
Arbeider - telegrafist 30-12-1906 30-11-1907 A.J. Witsenboer (Antonius Johannes) Voorheen Hulpwachter te Bedum. Komst als Arbeider - telegrafist naar Stadskanaal. Vertrekt naar Junne.
Arbeider - telegrafist 17-02-1907 29-11-1913 J. Hulsebos (Jan) Afkomstig uit Hooghalen. Vertrekt naar Goor.
Arbeider - telegrafist 24-03-1907 12-10-1907 W. den Hartog (Willem) Voorheen Wegwerker te Willemsoord. Vertrekt naar Enschede.
Arbeider - telegrafist 10-11-1907 28-12-1907 P.J. Bogaarts (Petrus Johannes) Afkomstig uit Rosendaal. Vertrekt naar Hoogeveen.
Arbeider - telegrafist 29-12-1907 28-02-1908 B. Grijpstra (Bouwe) Afkomstig uit Hooghalen. Vertrekt naar Hoogeveen.
Arbeider - telegrafist 26-07-1908 29-05-1909 W. Grondhuis (Willem) Voorheen Arbeider te Zwolle. Komt als Arbeider - telegrafist naar Stadskanaal. Vertrekt naar Berkum.
Arbeider - telegrafist 30-05-1909 23-03-1912 B.J. van Heerde (Berend Jan) Afkomstig uit Berkum. Vertrekt naar Oosterbeek laag.
Arbeider - telegrafist 30-06-1910 12-05-1917 J. Gernaat (Jan) Afkomstig uit Coevorden. Vertrekt naar Groningen.
Arbeider - telegrafist 20-11-1918 30-10-1920 A.J. Notenboom (Anthonie Jacobus) Afkomstig uit Koekange. Vertrekt als Assistent van de stationsdienst naar Roermond.
Klerk - telegrafist 15-06-1905 31-03-1916 W. Meertens (Willem) Voorheen Klerk - telegrafist 3e klasse te Groningen. Op 1 juli 1907 promotie tot Klerk - telegrafist. Vertrekt naar Groningen Inspectie.
Klerk - telegrafist 3e klasse 01-07-1906 30-09-1906 J. Glas (Jacob) Afkomstig uit Amsterdam W.P. Vertrekt naar Hooghalen.
Klerk - telegrafist 10-11-1907 03-08-1908 W.P. Hoegen (Willem Petrus) Afkomstig uit Rotterdam Blaak. Vertrekt naar Assen.
Klerk - telegrafist 02-08-1910 15-03-1911 L.M. Tolhuizen (Ludovicus Maria) Afkomstig uit Den Bosch. Vertrekt naar Coevorden.
Klerk - telegrafist 06-10-1910 30-04-1912 Th.A. Mulder (Theodorus Albert) Afkomstig uit Rosendaal. Vertrekt naar Tilburg.
Klerk - telegrafist 16-03-1911 31-10-1912 J. Roelfsing (Jacob) Afkomstig uit Vught. Vertrekt naar Eindhoven.
Klerk - telegrafist 01-11-1912 30-06-1914 J.M. ten Apel (Johan Marie) Afkomstig uit Eindhoven. Vertrekt naar Assen.
Klerk - telegrafist 16-09-1915 07-10-1917 A.N. Rombach (Antonie Niklaas) Voorheen Surnumerair te Scheveningen. Op 23 mei 1917 promotie tot Klerk - telegrafist. Vertrekt naar Eindhoven.
Klerk - telegrafist 01-11-1917 15-08-1918 E.H.J. Smeets (Edouardus Henricus Johannes) Afkomstig uit Rotterdam D.P. Vertrekt naar Breda.
Klerk - telegrafist 01-12-1918 20-01-1919 J.J. Bruckwilder (Jacob Johannes) Afkomstig uit Dedemsvaart. Verlaat de dienst eervol op eigen verzoek.
Klerk 01-01-1908 31-12-1908 J.H. Hemelrijk (Johannes Hendrik) Voorheen Klerk - telegrafist te Sauwerd. Vertrekt als Klerk - telegrafist naar Enschede.
Klerk 01-05-1920 31-08-1922 J. Wever (Jan) Voorheen Leerling klerk te Buinen. Op 6 oktober 1921 promotie tot Klerk. Vertrekt naar Coevorden.
Klerk 20-03-1922 15-06-1924 F. Hazenburg (Freerk) Afkomstig uit Assen. Vertrekt naar Onnen.
Goederenklerk - stationsassistent 01-08-1911 17-08-1915 J.U. Marwitz (Jannes Uareus) Voorheen Klerk - telegrafist te Zwolle. Op 1 september 1911 promotie tot Goederenklerk stationsassistent. Verlaat de dienst eervol op eigen verzoek.
Goederenklerk 01-10-1906 31-08-1910 H. Belgraver (Hendrik) Voorheen klerk - telegrafist in Hooghalen. Begint in Stadskanaal als Goederenklerk 3e klasse. Op 1 juli 1907 promotie tot Goederenklerk. Vertrekt naar Gouda.
Goederenklerk 01-09-1910 31-07-1911 B.P. Veenendaal(Bernardus Petrus) Afkomstig uit Gouda. Vertrekt naar Tilburg.
Onderladingmeester 17-05-1914 03-09-1919 J. Struijk (Jan) Voorheen Arbeider te Leeuwarden. Op 12 juli 1914 promotie tot Voorman arbeider. Op 1 april 1919 promotie tot Onderladingmeester. Verlaat de dienst met invalidepensioen.
Onderladingmeester 09-01-1926 22-07-1939 H. Vinkers (Harmannus) Afkomstig uit Hoogezand - Sappermeer. Vertrekt naar Amsterdam CS.
Voorman rangeerder 03-01-1926 10-06-1933 J.H. Schoonbeek (Jan Hendrik) Voorheen Rangeerder te Veendam. Op 30 mei 1926 promotie tot Voorman rangeerder. Vertrekt naar Den Haag HS.
Rangeerder 21-09-1911 03-09-1913 H. Meijering (Henderik) Eerste betrekking bij de spoorwegen als Hulparbeider. Op 29 oktober 1911 promotie Waarnemend arbeider. Op 27 oktober 1912 promotie tot Rangeerder. Eervol op eigen verzoek ontslagen van de dienst.
Rangeerder 13-07-1913 25-08-1917 J. Gernaat (Jacob) Eerste betrekking bij de spoorwegen als Hulparbeider. Op 15 september 1915 promotie Waarnemend arbeider. Op 30 januari 1916 promotie tot Arbeider. Op 1 april 1917 promotie tot Rangeerder. Vertrekt naar Nieuweschans.
Rangeerder 15-06-1919 07-08-1920 R. Cazemier (Roelf) Voorheen Arbeider te Weert. Op 2 november promotie tot Rangeerder. Vertrekt naar Onnen.
Rangeerder 07-03-1920 17-04-1926 A. Dijkhuis (Arend) Voorheen Wegwerker Sappermeer - Nieuweschans. Komt als Arbeider naar Stadskanaal. Op 12 september 1920 promotie tot Rangeerder. Vertrekt naar Roodeschool.
Rangeerder 16-05-1926 23-06-1928 W. Leemborg (Willem) Afkomstig uit Veendam. Vertrekt naar Zuidbroek.
Rangeerder 03-10-1926 29-09-1931 A. Loppersum (Albert) Afkomstig uit Hoogezand - Sappermeer. Verlaat de dienst eervol niet op verzoek vanwege invaliditeit.
Rangeerder 12-06-1927 31-08-1935 J. Hazeveld (Johannes) Afkomstig uit Beilen als Arbeider - rangeerder. Op 29 juli 1928 promotie tot Rangeerder. Vertrekt naar Assen.
Arbeider - rangeerder 25-10-1905 30-12-1905 J. Carolus (Jan) Vertrekt naar Junne.
Arbeider - rangeerder 25-11-1905 30-10-1909 G. Westerhuis (Geuchien) Eerste betrekking bij de spoorwegen als Hulparbeider - rangeerder. Op 20 mei 1906 promotie tot Hulparbeider. Op 24 februari 1907 promotie tot Arbeider - rangeerder. Vertrekt als Arbeider naar Enschede.
Arbeider - rangeerder 01-02-1908 29-05-1909 G. van Dijk (Geert) Voorheen Arbeider te Leeuwarden. Komt als Arbeider - rangeerder naar Stadskanaal. Vertrekt als Arbeider naar Harlingen.
Arbeider - rangeerder 19-05-1935 26-06-1939 R. van Hasfeld (Roelof) Afkomstig uit Musselkanaal Veldstukken. Vertrekt naar Assen.
Voorman arbeider 13-06-1905 25-01-1913 S. Westerhof (Sijtse) Afkomstig uit Veenendaal. Begint in Stadskanaal als Hulparbeider. Op 27 augustus 1905 promotie tot Arbeider - rangeerder. Op 31 maart 1907 promotie tot Voorman arbeider. Vertrekt naar Groningen.
Voorman arbeider 01-07-1906 23-02-1907 L. Bazuin (Laurens) Voorheen Arbeider te Groningen. Komst als Voorman arbeider naar Stadskanaal. Vertrekt als Arbeider - remmer naar terug naar Groningen.
Voorman arbeider 03-09-1911 25-04-1914 O. van der Meer (Olke) Voorheen Arbeider - telegrafist te Meeden - Muntendam. Komt als Rangeerder naar Stadskanaal. Op 19 mei 1912 promotie tot Voorman arbeider. Vertrekt als Centraal beambte naar Enschede.
Arbeider 08-06-1913 25-02-1939 L.D. Schaap (Levie Daniel) Eerste betrekking bij de spoorwegen als Tijdelijke waarnemend poetser. Op 10 juni 1913 promotie tot Waarnemend loc. poetser. Op 28 september 1913 promotie tot Poetser. Op 1 april 1919 promotie tot Loc. poetser. Op 27 juni 1920 promotie tot Arbeider - remmer. Op 3 maart 1935 promotie tot Arbeider. Vertrekt naar Groningen.
Arbeider 09-10-1921 07-05-1922 C. Timmers (Christiaan) Afkomstig uit Koudum - Molkwerum. Verlaat de dient eervol met toekenning van invalidepensioen.
Hulparbeider 01-08-1910 11-09-1910 A.H. Meijer (Albertus Hendrikus) Eerste betrekking bij de spoorwegen. Vertrekt naar Coevorden.
Hulparbeider 28-10-1911 16-01-1912 D. Heling (Derk) Eerste betrekking bij de spoorwegen. Vertrekt naar Hoogeveenn.
Opzichter 01-12-1905 13-08-1910 P. Dalmulder (Pieter) Voorheen Opzichter op proef te Assen. Op 1 juli 1906 promotie tot Opzichter 2e klasse. Op 1 juli 1907 promotie tot Opzichter. Vertrekt naar Emmen.
Opzichter 3e klasse 01-03-1921 23-04-1922 J.H. Dapper (Jan Hendrik) Afkomstig uit Groningen. Vertrekt naar Geertruidenberg.
Aspirant opzichter 03-04-1905 31-05-1905 A.H.H. Geerling (Albert Frederik Hugo) Afkomstig uit Hengelo. Vertrekt naar Assen.
Surnumerair 12-06-1915 15-09-1915 C.W. Clason (Cornelis Willem) Afkomstig uit Wijchen. Verlaat op eigen verzoek eervol de dienst.
Verantwoordelijk seinwerker 28-10-1915 06-04-1924 T. Berkenbosch (Tjeerd) Voorheen Ploegbaas bij de seininrichting te Assen. Komt als Seinwerker voor het onderhoud naar Stadskanaal. op 1 april 1919 promotie tot Verantwoordelijk seinwerker. Overlijdt in actieve dienst.
Seinwerker b.d. aanleg 04-07-1910 30-07-1910 R. van der Weerdt (Romke) Afkomstig uit Zutphen en keert terug naar Zutphen.
Seinwerker b.d. aanleg 13-11-1911 14-05-1912 H. Zijlstra (Harmen) Afkomstig uit Zwolle. Vertrekt naar Groningen.
Seinwerker v.h. onderhoud 18-10-1910 30-04-1915 J. Zijlstra (Jan) Afkomstig uit Coevorden. Vertrekt naar Assen.
Telegraafwachter 15-10-1910 21-09-1913 H. Kapma (Hendrik) Afkomstig uit Emmen. Vertrekt naar Assen.
Wisselwachter 28-03-1915 10-12-1933 R. Riemeijer (Rijnko) Afkomstig uit Nieuweschans. Verlaat de dienst eervol op eigen verzoek vanwege invaliditeit.
Blokwachter 15-09-1912 30-09-1935 B. Riemeyer (Berend) Voorheen wisselwachter te Leeuwarden. Op 1 april 1917 promotie tot Rangeerploegleider. Op 1 april 1919 promotie tot Voorman rangeerder. Op 29 februari 1920 promotie tot Onderladingmeester. Op 2 december 1928 promotie tot Klokwachter. Overlijdt in actieve dienst.
Brugwachter 2e klasse (Gasselternijveenschemond) 16-06-1905 01-11-1925 J. Bos (Jetze) Voorheen Wegwerker Groningen - Sauwerd. Komt als Brugwachter naar Stadskanaal. Op 1 april 1919 promotie tot Brugwachter 2e klasse. Verlaat de dienst eervol op verzoek met toekenning van pensioen vanwege leeftijd.
Brugwachter 2e klasse (Gasselternijveenschemond) 16-11-1913 12-09-1930 A. van der Sluis (Aaldert) Voorheen Wegwerker Mariënberg - Emmen. Komt als Brugwachtersknecht naar Stadskanaal. Op 30 december 1917 promotie tot Brugwachter. Op 1 april 1919 promotie tot Brugwachter 2e klasse. De laatste jaren Blokwachter op het station. Verlaat de dienst eervol niet op verzoek vanwege invaliditeit.
Top

Personeel depot

In het depot in Stadskanaal worden de locomotieven en rijtuigen onderhouden voor de treindiensten naar Assen, Coevorden en Zuidbroek. Hieronder staat een overzicht van diverse personen en functies zover bij de auteur bekend, gebaseerd op de overzichten uit "Het Utrechts Archief" en publicaties in kranten en boeken. Het overzicht is niet compleet en zal waar mogelijk worden aangevuld. De personen zijn ingedeeld naar de laatste functie die ze in Stadskanaal hebben vervuld.

In de eerste jaren van het bestaan staat het depot onder leiding van een Werkmeester. Pas in de loop van de jaren 20 wordt de naam Depotchef gehanteerd. De Werkmeester / Depotchef woont in een woning in die in de uitbouw van het stationsgebouw is gecreëerd. Het depot van Stadskanaal is groter dan het depot van Coevorden en heeft een grotere verscheidenheid aan functies gekend.

Werkmeester 2e klasse 26-06-1905 30-10-1908 N.G. Koning (Nomdo Gerardus) Afkomstig uit Utrecht. Vertrekt naar Kerkrade Rolduc.
Werkmeester 2e klasse 01-11-1908 30-06-1910 J.A. van Odijk (Johannes Antonius) Afkomstig uit Vlissingen. Vertrekt naar Maastricht.
Werkmeester 2e klasse 01-03-1912 30-06-1917 E. Muller (Elbertus) Afkomstig uit Groningen. Vertrekt naar Roosendaal.
Werkmeester 1e klasse 01-07-1917 15-09-1927 H.J. Post (Hendrik Jan) Voorheen Werkmeester 2e klasse te 's Hertogenbosch. Op 1 januari 1920 promotie tot Werkmeester 1e klasse. Verlaat de dienst eervol met toekenning van pensioen vanwege invaliditeit.
Depotchef 2e klasse 01-09-1927 30-09-1929 D. Hanning (Derk) Voorheen Opzichter machinist te Groningen. Gaat ook weer terug naar Groningen.
Depotchef 2e klasse 01-10-1929 30-06-1932 H.J. Bax (Hendrikus Johannes) Afkomstig uit Amsterdam. Vertrekt als Onderdepotchef naar Amsterdam Rietlanden.
Depotchef 2e klasse 01-07-1932 30-04-1934 J. Lutje Schipholt (Johan) Voorheen Opzichter machinist te Aalsmeer. Komt als Depotchef 2e klasse naar Stadskanaal. Vertrek als Onderdepotchef naar Eindhoven.
Depotchef 2e klasse 01-05-1934 23-07-1935 W.C. Dansdorp (Willem Cornelis) Voorheen Onderdepotchef te Eindhoven. Verlaat de dienst eervol niet op verzoek vanwege invaliditeit.
Depotchef 2e klasse 01-09-1934 31-05-1937 C. Krijgsman (Cornelis) Voorheen Opzichter machinist te Zutphen. Komt als Depotchef 2 klasse naar Stadskanaal. Vertrekt als Onderdepotchef naar Utrecht.
Bankwerker 03-01-1907 27-04-1908 Th. Effing (Theodorus) Afkomstig uit Groningen en keert ook terug naar Groningen.
Bankwerker 10-04-1908 30-10-1908 J.H. Terhort (Jacob Hendrik) Afkomstig uit Hengelo. Vertrekt naar Nijmegen.
Bankwerker 01-11-1908 27-08-1910 E.F. Faber (Eeltje Faedes) Afkomstig uit Nijmegen. Vertrekt naar Groningen.
Bankwerker 04-09-1910 15-12-1933 W. Freij (Willem) Afkomstig uit Nijmegen. Verlaat de dienst eervol niet op verzoek vanwege invaliditeit.
Bankwerker 15-10-1911 31-07-1925 R. Hartgers (Roelf) Afkomstig uit Groningen. Vertrekt naar Onnen.
Wagenmeester 15-12-1907 24-10-1921 B.J. Kiezebrink (Berend Jan) Voorheen Wagenlichter te Zutphen. Komt als Treinsmid naar Stadskanaal. Op 1 juli 1910 promotie tot Wagenmeester. Vertrekt naar Nijmegen.
Wagenmeester 27-08-1912 21-09-1912 D. Wien (Dirk) Afkomstig uit Hengelo en keert ook terug naar Hengelo waar hij de functie van Wagenlichter heeft.
Wagenmeester 28-02-1915 25-09-1919 J.J.G. van Gelder (Johannes Jozephus Gerarrdus) Afkomstig uit Rotterdam. Vertrekt naar Zutphen.
Wagenmeester 03-02-1929 05-10-1935 G. Meijer (Geert) Afkomstig uit Nieuweschans. Vertrekt naar Enschede.
Wagenmeester 15-05-1938 31-10-1938 A. Blancke (Albert) Afkomstig uit Coevorden. Vertrekt naar Oldenzaal.
Machinedrijver 01-04-1907 01-10-1936 H. Poepe (Hendrikus) Afkomstig uit Maastricht als Leerling machinedrijver. Op 1 april 1923 promotie tot Machinedrijver. Verlaat de dienst met wachtgeld.
Machinedrijver 23-01-1908 22-05-1921 H.J. Straalman (Hendrik Jan) Afkomstig uit Leeuwarden. Overlijdt in actieve dienst.
Machinedrijver 18-07-1921 07-01-1923 N.J.W. Meijer (Nicolaas Johannes Wilhelmus) Afkomstig uit Groningen. Verlaat de dienst eervol met toekenning van pensioen vanwege de leeftijd.
Wagenlichter 18-07-1905 17-08-1905 B.R. Stadens (Berend Rijko) Afkomstig uit Groningen en keert ook weer terug naar Groningen.
Hulptreinsmid 18-07-1905 17-08-1905 J. Schouten (Johannes) Afkomstig uit Groningen en keert ook weer terug naar Groningen als Hulpwagenlichter.
Treinzadelmaker 31-12-1905 30-06-1910 A. Bonnema (Aldert) Voorheen Hulppoetser te Meppel. Komt als Hulpzadelmaker naar Stadskanaal. Op 30 december 1906 promotie tot Zadelmaker. Op 1 juli 1907 promotie tot Treinzadelmaker. Vertrekt naar Delfzijl.
Poetser 15-06-1905 04-01-1907 J. Groeneveld (Jan) Afkomstig uit Zwolle. Vertrekt als Arbeider naar Groningen.
Poetser 05-01-1907 04-03-1910 J. Oosterhuis (Jan) Afkomstig uit Enschede. Vertrekt naar Delfzijl.
Poetser 29-06-1913 26-02-1918 J.J. Frey (Jan Jakob) Eerste betrekking bij de spoorwegen. Begint als Tijdelijk waarnemend loc poetser. Op 30 november 1913 promotie tot Poetser. Verlaat op eigen verzoek eervol de dienst.
Ketelwasser 16-09-1905 26-06-1921 F. Velt (Foppe) Voorheen Poetser te Groningen. Op 27 april 1919 promotie tot Ketelwasser. Vertrekt naar Apeldoorn.
Stoker loc. loods 18-09-1905 01-01-1935 B. de Vries (Bate) Eerste betrekking bij de spoorwegen als Hulppoetser. Op 25 november 1906 promotie tot Poetser. Op 31 juli 1910 promotie tot Nachtstoker. Op 1 april 1919 promotie tot Stoker loc. loods. Verlaat de dienst eervol niet op verzoek vanwege invaliditeit.
Stoker loc. loods 24-12-1913 01-11-1932 H. Feenstra (Hendrik) Komt als Nachtstoker uit Zwolle. Op 1 april 1919 promotie tot Stoker loc. loods. Verlaat de dienst eervol vanwege bereiken pensioengerechtigde leeftijd.
Nachtstoker 15-06-1905 07-03-1914 H.J. Plugers (Hubertus Joannes) Voorheen Poetser te Groningen. Komt als Nachtstoker naar Stadskanaal. Verlaat de dienst eervol.
Kolendrager 15-06-1905 01-01-1935 R. Stuut (Robertus) Eerste betrekking bij de spoorwegen. Komt in dienst als Waarnemend kolendrager. Op 1 juli 1906 promotie tot Kolendrager. Verlaat de dienst eervol niet op verzoek vanwege leeftijd.
Kolendrager 25-06-1911 17-09-1911 A.T. Roeten (Arie Tonnis) Afkomstig uit Den Haag. Verlaat de dienst eervol op eigen verzoek.
Kolendrager 27-01-1913 07-11-1918 W. de Haan (Wolter) Eerste betrekking bij de spoorwegen. Komt in dienst als Waarnemend kolendrager. Op 27 juli 1913 promotie tot Kolendrager. Verlaat de dienst eervol op eigen verzoek.
Schaalknecht 24-11-1910 20-02-1936 G.B. Bos (George Bernhard) Voorheen Arbeider te Delfzijl. Op 8 juni 1919 promotie tot Portier. Op 16 december 1928 promotie tot Schaalknecht. Verlaat de dienst eervol niet op verzoek vanwege invaliditeit.
Loopjongen ? ? ? -
In december 1938 zijn er plannen om het stukgoedvervoer van en naar Stadskanaal over te geven aan de ATO. Hierdoor ontstaat er een personeelsoverschot van 10 man in Stadskanaal.
Top

Personeel treindienst

Vanuit het depot Stadskanaal hebben een groot aantal mensen gewerkt op de treindienst die van hieruit wordt onderhouden. Hieronder staat een overzicht van diverse personen en functies zover bij de auteur bekend, gebaseerd op de overzichten uit "Het Utrechts Archief" en publicaties in kranten en boeken. Het overzicht is niet compleet en zal waar mogelijk worden aangevuld. De personen zijn ingedeeld naar de laatste functie die ze in Stadskanaal hebben vervuld.

Functie: Van: Tot: Naam: Opmerking:
Opzichter machinist 01-07-1910 28-02-1912 J.H.W.A. Niemeijer (Joannes Hendricus Wilhelmus Alphonsus) Afkomstig uit Roermond. Vertrekt naar Tilburg.
Opzichter machinist ? 1932 B. Ludolphij Vertrekt naar Enkhuizen als Depotchef 3e klasse.
Machinist 01-05-1905 01-05-1926 D. Meijer (Dirk) Voorheen Onder-machinist te Den Haag. Op 26 augustus 1906 promotie tot Machinist 2e klasse. Op 29 augustus 1914 promotie tot Machinist 1e klasse. Op 1 april 1919 promotie tot Machinist. Verlaat de dienst eervol op verzoek met pensioen vanwege invaliditeit.
Machinist 15-06-1905 31-12-1921 W. Beek (Wiardus) Voorheen Onder-machinist te Hengelo. Op 29 maart 1912 promotie tot Machinist 2e klasse. In de periode 1 november 1915 tot en met 18 augustus 1916 gestationeerd te Delfzijl. Op 31 augustus 1918 promotie tot Machinist 1e klasse. Op 1 april 1919 promotie tot Machinist. Vertrekt naar Groningen.
Machinist 01-02-1908 26-11-1925 J.D. Potgieter (Jan Dirk) Voorheen Machinist 2e klasse te Nieuweschans. Op 29 april 1911 promotie tot Machinist 1e klasse. Op 1 april 1919 promotie tot Machinist. Verlaat de dienst eervol niet op verzoek met pensioen vanwege invaliditeit.
Machinist 19-07-1908 25-02-1925 T. Hofkamp (Tonnis) Voorheen Machinist 2e klasse te Zwolle. Op 29 april 1911 promotie tot Machinist 1e klasse. Op 1 april 1919 promotie tot Machinist. Verlaat de dienst eervol niet op verzoek met pensioen vanwege invaliditeit.
Machinist 01-10-1910 15-09-1936 J. Rijkens (Jan) Voorheen Onder-machinist te Nieuweschans. Op 30 juli 1916 promotie Machinist 2e Klasse. Op 1 april 1919 promotie tot Machinist. Verlaat de dienst eervol niet op verzoek met pensioen vanwege invaliditeit.
Machinist 01-11-1915 21-11-1920 D. van der Meer (Douwe) Voorheen Onder-machinist te Maastricht. Op 1 april 1919 promotie tot Machinist. Vertrekt naar Groningen.
Machinist 05-10-1924 14-05-1928 J.J.C de Kroon (Johannes Josephe Cornelis) Afkomstig uit Nieuweschans. Vertrekt naar Leeuwarden.
Machinist 1e klasse 15-06-1905 21-05-1916 R.R. Onstwedden (Roelf Roelfs) Voorheen Machinist 2e klasse te Groningen. Op 29 mei 1910 promotie tot Machinist 1e klasse. Verlaat de dienst eervol niet op verzoek met pensioen vanwege invaliditeit.
Machinist 1e klasse 01-08-1910 01-02-1915 J.R. Dijkstra Afkomstig uit Leeuwarden. Op 29 augustus 1914 promotie tot Machinist 1e klasse. Vertrekt naar Delfzijl.
Machinist 2e klasse 29-03-1908 12-10-1911 W. Klein (Wilhelm) Afkomstig uit Leeuwarden. Vertrekt naar Nijmegen.
Machinist 2e klasse 01-08-1910 ? J.P.J. Lenstra Afkomstig uit Groningen.
Ondermachinist 01-08-1910 21-01-1912 H.W. v.d. Velde (Hendrik Willem) Voorheen Leerling-machinist te Maastricht. Op 14 oktober 1911 promotie tot Ondermachinist. Vertrekt naar Groningen.
Ondermachinist 09-10-1924 06-12-1924 W. Vos (Willem) [1] Afkomstig uit Amersfoort. Vertrekt naar Enschede.
Leerling-machinist 01-08-1910 29-04-1911 W. Vos (Willem) [1] Afkomstig uit Maastricht. Vertrekt naar Arnhem.
Leerling-machinist 01-08-1910 ? R. Eekhof Afkomstig uit Maastricht
Leerling-machinist 01-08-1910 ? F. Pals Afkomstig uit Emmerik
Leerling-machinist 01-08-1910 26-08-1912 R. Mulder (Roelof) Afkomstig uit Zutphen en gaat ook weer terug naar Zutphen.
Leerling-machinist 13-09-1912 25-12-1915 J. de Jong (Johannes) Afkomstig uit Leeuwarden. Vertrekt als Bankwerker naar Groningen.
Hoofdconducteur 29-10-1905 01-05-1934 S. Looijer (Sikto) Voorheen Conducteur 1e klasse te Feijenoord. Op 16 juli 1908 promotie tot Hoofdconducteur 2e klasse. Op 17 juli 1913 promotie tot Hoofdconducteur 1e klasse. Op 1 april 1919 promotie tot Hoofdconducteur. Verlaat dienst eervol op verzoek vanwege leeftijd.
Hoofdconducteur 2e klasse 27-05-1906 13-08-1910 R. Ottens (Roelof) Voorheen Conducteur 1e klasse te Venlo. Op 27 december 1906 promotie tot Hoofdconducteur 2e klasse. Vertrekt naar Zutphen.
Conducteur 1e klasse 15-06-1905 30-04-1907 H. Rudolphus (Hardus) Afkomstig uit Groningen. Vertrekt als Hoofdconducteur 2e klasse naar Hengelo.
Conducteur 1e klasse 01-05-1907 29-05-1909 M. Tollenaar (Matthijs) Afkomstig uit Coevorden. Vertrekt naar Utrecht.
Conducteur 2e klasse 01-05-1906 30-09-1906 E. van Son (Elbertus) Afkomstig uit Zwolle. Vertrekt naar Roodeschool.
Conducteur 2e klasse 01-10-1909 03-05-1911 R. de Groot (Roelof) Afkomstig uit Leeuwarden. Overlijdt in actieve dienst.
Conducteur 2e klasse 30-11-1913 28-10-1916 J.P. Willemsen (Johannes Pieter) Voorheen Aspirant conducteur te Arnhem. Op 31 januari 1915 promotie tot Conducteur 2e klasse. Vertrekt naar Boxtel.
Locaaltrein conducteur ? ? W. Bobbink Rond 1919
Locaaltrein conducteur 16-06-1912 05-01-1920 W. Bobbink Voorheen Rangeerder te Leeuwarden. Op 28 juli 1912 promotie tot Arbeider - remmer. Op 30 april 1916 promotie tot Conducteur van de locaaltrein. Op 1 april 1919 promotie tot Locaaltrein conducteur. Op staande voet ontslagen
Arbeider - remmer 07-08-1913 07-09-1917 K. Woering (Koop) Eerste betrekking bij de spoorwegen als Hulparbeider. Op 13 november 1913 promotie tot Waarnemend Arbeider. Op 1 februari 1914 promotie tot Rangeerder. Op 27 juni 1915 promotie tot Wisselwachter. Op 17 oktober 1915 promotie tot Arbeider - remmer. Verlaat op eigen verzoek eervol de dienst.
Arbeider - remmer 08-02-1920 26-06-1920 H. Kerkvliet (Hendricus) Afkomstig uit Leiden. Vertrekt naar Venlo.
Arbeider - remmer 02-05-1920 24-07-1920 K van der Wal (Klaas) Afkomstig uit Groningen. Vertrekt naar Roodenschool.

[1] Twee verschillende personen met dezelfde naam.
Top

Gegevens plaats

Algemeen

De plaats Stadskanaal is van oorsprong een veenkoloniaaldorp, maar heeft zich ontwikkeld tot een moderne plaats. De plaats wordt gekenmerkt door zijn lintbebouwing langs het gelijknamige kanaal. Het Stadskanaal wordt gegraven in de 2e helft van de 19e eeuw. Deze lintbebouwing zorgt er tevens voor dat het station voor slechts weinig mensen makkelijk te voet te bereiken is. Pas na de Tweede Wereldoorlog wordt de trend van de lintbebouwing doorbroken. Stadskanaal kent nu ook nieuwbouwwijken die niet langs het kanaal zijn gebouwd. Het station komt aan de westkant van het Stadskanaal te liggen. Deze kant is tot die tijd nauwelijks bebouwd. Er is dus nog volop plaats voor een uitgebreid emplacement. Een nadeel is dat alle reizigers het druk bevaren kanaal over moeten steken.

Door de vele uitbreidingen van de treindienst is er de eerste jaren regelmatig reden tot feestvieren. Het grootste feest wordt georganiseerd bij de opening van het traject Zuidbroek - Stadskanaal. Via dit traject krijgen de bewoners namelijk een rechtstreeks verbinding met de stad Groningen. Deze stad is vooral in de eerste helft van de 20e eeuw, het grote handelscentrum van de streek. Veel producten worden in Groningen verhandeld. Daarnaast bezit de stad Groningen een uitgebreid assortiment aan allerhande scholen.

Aan de straatkant van het station staat op het stationsplein een staande klok om de reizigers de juiste tijd te geven.

Bestuur

Stadskanaal maakt oorspronkelijk deel uit van de gemeente Onstwedde. De gemeente Stadskanaal is in 1969 ontstaan uit de gemeente Onstwedde en een deel van de gemeente Wildervank. De gemeente Stadskanaal bestaat naast Stadskanaal uit de dorpen Musselkanaal, Onstwedde, Mussel en Alteveer. Ook de volgende gehuchten en buurtschappen horen bij de gemeente Stadskanaal: Barlage, Blekslage, Braamberg, Ceresdorp, Eerste Oomsberg, Höchte, Höfte, Holte, Horsten, Kopstukken, Oomsberg, Smeerling, Sterenborg, Ter Maarsch, Ter Wupping, Veenhuizen, Vledderhuizen, Vledderveen, Vosseberg en Wessinghuizen. Onstwedde heeft in de periode 1880 tot 1969 de onderstaande burgemeesters gehad.

Naam: Van: Tot: Opmerking:
Izaäk Herman Reijnders 1869 1917 -
Klaas van Sevenhoven 1917 1929 -
Pieter Bergmeijer 1929 1939 -
Karel Gerrits 1939 1943 -
A.D.A.R.E.A. Fransema 1943 1945 -
Karel Gerrits 1945 1952 -
Sieto Robert Knottnerus 1952 1969 -

In de periode 1969 tot heden heeft Stadskanaal de onderstaande burgemeesters gehad.

Naam: Van: Tot: Opmerking:
Sieto Robert Knottnerus 1969 1976 -
Auke A. Bekkeringh van Rhijn 1977 1985 -
Frits Brink 1985 1992 -
Henk Rebel 1992 1996 -
Jur Stavast 1996 2009 In 2010 gekozen tot voorzitter NNTTM
Baukje (B.A.H.) Galama 2009 2018 -
Froukje (F.T.) de Jonge 2018 heden -

Voorzieningen

Hotel, café en restaurant Poppens
Tegenover het station wordt in 1905 een hotel door Poppens uit Martenshoek gebouwd. Aannemer G. Sluiter uit Vriescheloo zet het gebouw er voor NLG 9.733,-- neer. Het gebouw heeft op het personeel van de spoorwegen schijnbaar ook een verkeerde aantrekkingskracht. In november 1913 arresteert de marechaussee te Stadskanaal 3 beambten van de spoorwegen die zich schuldig hebben gemaakt aan inbraak en diefstal van vaten sterke drank uit de kelder van het hotel.

De stichting "Tabitha" van de baptisten in Nederland koopt in februari 1964 het voormalige hotel. Het pand wordt omgebouwd tot bejaardencentrum " Tabitha ". In het gebouw is plaats voor 28 bewoners. In 1977 komt het gebouw in het nieuws omdat het volgens de brandweer niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoet. In juni 1988 sluit het bejaardencentrum.

[stadskanaal_028]
Hotel, café en restaurant Poppens tegenover het station van Stadskanaal. Vlak na de opening. Op de achtergrond de brugwachterswoning. Er is nog geen rails van de tram aanwezig.
Foto collectie R. Boelens.

[stadskanaal_021]
Hotel, café en restaurant Poppens tegenover het station van Stadskanaal.
Ansichtkaart uitgegeven door hotel Poppens. Ansichtkaart is afgestempeld op 13 november 1919.
Koffiehuis Stam
In de garage tegenover het station heeft de familie Stam enige tijd een koffiehuis gehad.

Geen foto beschikbaar
Hotel Dopper
In 1905 kunnen de gasten van Hotel Dopper met een koetsje van het station gehaald en gebracht worden.

Geen foto beschikbaar
Top