Halte Vilsteren

Gewijzigd: h:19-10-2018

Inhoud:

Links:

Voormalige exploitanten:

Gegevens halte

Afkorting: Vil
Positie: km 18,993, linkerzijde
Adres: -
Top

Exploitatie

Geopend als halte aan de spoorlijn Zwolle - Ommen. Op 1 februari 1905 verlengd naar Hardenberg, op 1 juli 1905 verlengd naar Coevorden en op 1 november 1905 verlengd naar Stadskanaal. Na de sluiting Emmen - Gasselternijveen in oktober 1938 loopt de lijn tot Emmen, met uitzondering van een kleine opleving in en na de Tweede Wereldoorlog.
Geopend: Gesloten:
Personenvervoer: 15 januari 1903 15 mei 1938
Goederenvervoer: 15 januari 1903 23 mei 1966
De halte is na de officiƫle sluitingsdatum nog enkele keren voor speciale gezelschappen gebruikt.
Top

Gebouwen

Haltegebouw

Het haltegebouw is aanbesteed met bestek NOLS-10. Het bovenste gedeelte is afgezet met hout. Ook de bovenkant van de aanbouw is afgezet met hout. Het hout is in de loop der tijd wit geschilderd. Op de eerste etage is aan de perronzijde een kleine dakkapel gemaakt met 2 openslaande ramen. De dakkapel heeft een puntig dakje.

In 1915 wordt het haltegebouw uitgebreid met een aanbouw aan de rechterkant. In deze aanbouw met een interne breedte van 3,6 meter komt het bureau van de haltechef. Aan de zijkant van de aanbouw zit een deur waardoor de haltechef naar buiten kan. Tussen de wachtkamer en het bureau komt een nieuw loket. Het oude bureau van de haltechef aan de perronzijde wordt woonkamer. Het loket tussen het oude bureau en de wachtkamer wordt dicht gemetseld.

In de tijden dat Vilsteren een eigen blokpost (post T) is, staat er voor het haltegebouw een kleine handelinrichting. Via een onderdoorgang onder het perron en het spoor komen de trekdraden aan de andere kant van het spoor boven de grond en lopen vandaar naar de seinen.

Bij de halte heeft een tijdlang een oude goederenwagen zonder wielen gestaan, die dienst doet als berghok voor extra opslagcapaciteit. Na de sluiting van de halte Vilsteren blijft het haltegebouw in gebruik als woning. Langs het spoor is het perron verwijderd. In 1980 is het voormalige haltegebouw afgebroken.

[HUA_014]
Het haltegebouw van Vilsteren aan de perronzijde. Achter de begroeiing het privaatgebouw en een bergplaats.
Foto Nederlandse Spoorwegen, Collectie Het Utrechts Archief, Catalogusnummer 154683, 1913.

[vilsteren_001]
Haltegebouw van Vilsteren.
Foto gepubliceerd in het tijdschrift "Het Huis Oud en Nieuw" in 1914.

[vilsteren_003]
Voormalig haltegebouw in gebruik als woning.
Foto F.J. Hoevenagel, 10 juli 1969.

Privaatgebouw

Het privaatgebouw is aanbesteed met bestek NOLS-10. Het privaatgebouw staat aan de zijde Dalfsen naast het haltegebouw. Tot aan de Tweede Wereldoorlog is het privaatgebouw in ieder geval nog aanwezig. Het privaatgebouw is inmiddels afgebroken.

[vilsteren_006]
Haltegebouw van Vilsteren. Links tot tussen de begroeiing staat een schuurtje en het privaatgebouw. Rechts voor het haltegebouw staat een oude goederenwagen.
Ansichtkaart uitgegeven door A.F. Klomp. Kaart is afgestempeld in de zomer van 1939.

[Privaatgebouw_01_v1.00]
Privaatgebouw (perronzijde) zoals dat bij de halte Vilsteren wordt gebouwd.
Tekening R. van Wissen.
Top

Emplacement

Vilsteren
Bij de opening bestaat het emplacement uit een doorgaand hoofdspoor en een wissel met een kopspoor voor het plaatsen van goederenwagons. In 1910 laten de Staatsspoorwegen als onderdeel van bestek SS-1202 het laad- en losspoor voorzien van een tweede wissel, zodat de locomotief kan omrijden. Het goederenspoor wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het laden van hout uit de nabije bossen. Rond 1940 wordt het wissel aan de kant Ommen verwijderd, zodat weer een kopspoor ontstaat, dat is in te rijden vanuit de richting Dalfsen.

Vanaf 15 juli 1941 liggen de sleutels voor de bediening van het aansluitwissel (nr 1) in post T in Ommen. De bewoner van het haltegebouw heeft geen bemoeienis meer met het treinverkeer. Het losspoor is vlak bij het aansluitwissel voorzien van een stopontspoorblok.

Op 22 mei 1962 rijdt een DE3 treinstel een brommer aan op de overweg bij de voormalige halte. De trein sleept de brommer mee. Bij het wissel blijft de brommer vervolgens vastzitten in het wisselmechanisme, waardoor het treinstel ontspoort en zwaar beschadigd raakt. (zie ook hoofdstuk ongelukken). Omstreeks 1968 is het laatste losspoor verwijderd.

[NVBS-NOLS_002]
Het baanvak Mariƫnberg - Zwolle bij Vilsteren (km 19,1), met goederentrein 5035 (Zwolle - Emmen) getrokken door locomotief NS 2424 en met in totaal 54 assen. Op de voorgrond het zijspoor langs de losweg en daarachter het voormalige haltegebouw van Vilsteren.
Collectie NVBS-Railverzamelingen, Foto R. Ankersmit, 24 mei 1958.
Top

Personeel

Functie: Van: Tot: Naam: Opmerking:
Haltechef 15-01-1903 ? ? -
Haltechef 1918 20-12-1923 Hendrik Willem Smith Afkomstig uit Ommen, daarna met pensioen
Haltechef 21-12-1923 ? ? -
Top

Gegevens plaats

Algemeen

Vilsteren is een kleine dorpskern aan de noordkant van de spoorlijn gelegen aan de zuidelijke Vechtover. Vlak buiten de kern ligt het landgoed Vilsteren. Dit landgoed is sinds 1850 in handen van de familie Cremers. Vilsteren is een katholieke enclave met een aantal gebouwen, die gerelateerd zijn aan het katholiek geloof. Het dorp blijft tijdens de reformatie katholiek terwijl alle omliggende dorpen het protestantse geloof aannemen. Vilsteren inclusief het buitengebied rond de kern omvat circa 400 inwoners. De plaats Vilsteren is omringd met bossen, die vooral in de zomermaanden veel dagjesmensen trekken.

Bestuur

Vilsteren maakt onderdeel uit van de gemeente Ambt-Ommen en later Ommen. Zie voor meer informatie station Ommen.

Voorzieningen

In de buurt van de halte zijn, zover de auteur weet, geen voorzieningen voor reizigers.
Top