N.V. Autobusmaatschappij Centraal Overijssel (CENTRO)

Gewijzigd: i:10-09-2022

Inhoud:

Links:

Stations:

Gegevens

Oprichting: 1941
Opheffing: 1951
Overgenomen door: Niet van toepassing
Top

Algemeen

Eind jaren 30 zijn er concreet plannen om de NOLS-spoorlijnen te sluiten voor het reizigersvervoer. Diverse busondernemingen staan te springen om in het gat te springen. Bij de overheid worden concessies aangevraagd voor o.a. de verbindingen Zwolle - Coevorden en Almelo - Hardenberg. De burgemeesters van Ommen (Nering Bögel) en Ambt Hardenberg (Oprel) zijn op zich geen tegenstander van een vervangende busdienst als de nieuwe onderneming maar wordt ondergebracht in een onafhankelijke N.V. vorm.

Ondernemer E. Lambers maakt de meeste kans. De heer E. Lambers is de broer van L. Lambers. Deze broer is eveneens actief in het busvervoer en is de latere directeur van de DABO. Eind 1938 zijn de plannen uitgewerkt en klaar voor uitvoering. Een concessie kan van kracht worden, zodra de exploitatie van de NOLS gestaakt wordt. De naam van de nieuwe onderneming ligt ook al vast en luidt "N.V. Autobusonderneming De Vechtstreek". Tegen ieders verwachting blijft de NOLS in beperkte vorm echter bestaan en verdwijnen de plannen voor een busdienst in de la.

In 1941 komen de plannen weer op tafel. De Commissie Vergunningen Personenvervoer gelast L. Lambers directeur van de DABO een onderzoek te doen naar een gezamenlijke streekvervoerder in de driehoek Zwolle - Coevorden - Almelo. Burgemeester Nering Bögel van Ommen neemt wederom het initiatief en nodigt zijn collega's van Den Ham, Coevorden, Zwolle, Vriezenveen, Wierden, Hardenberg, Almelo, Gramsbergen, Hellendoorn, Dalfsen en Rijssen uit voor gemeenschappelijke oplossing. Deze wordt gevonden in een nieuwe autobusmaatschappij met de naam "N.V. Autobusmaatschappij Centraal Overijssel (CENTRO)". In november 1941 wordt de maatschappij officieel opgericht. De gemeenten zijn de aandeelhouders.

In november 1943 komt het bericht dat de gemeenten Almelo, Coevorden, Dalfsen, Gramsbergen, Den Ham, Hardenberg, Hellendoorn, Rijssen, Vriezenveen, Wierden en Zwolle en de heer L. Lambers Jzn. te Meppel een gemeenschappelijke regeling zijn aangegaan voor de oprichting van een N.V. Exploitatie van Autobusdiensten in een geografische driehoek Zwolle - Coevorden - Almelo, met inbegrip van de autobuslijn Rijssen - Nijverdal - Raalte welke regeling inmiddels is goedgekeurd door het Departement van Binnenlandse zaken.

Door de Tweede Wereldoorlog staakt het initiatief en na de Tweede Wereldoorlog zijn de meningen te veel verdeeld. De Commissie Vergunningen Personenvervoer weigert een concessie te geven aan de CENTRO. Wel krijgt de N.V. Salland een dochteronderneming van de spoorwegen een vergunning voor de buslijnen Deventer - Raalte - Ommen en Ommen - Dalfsen - Zwolle. De CENTRO sterft een papieren dood in 1951. Een busmaatschappij die nooit een meter heeft gereden.

Geen foto beschikbaar
Top