N.V. Verkeersmaatschappij Roland, 1938 - 1963

Gewijzigd: i:10-09-2022

Inhoud:

Links:

Station: Exploitant:

Gegevens

Oprichting: 1938
Opheffing: 31 december 1963
Overgenomen door: N.V. Groninger Autobusdienst Onderneming (GADO)
Top

Algemeen

De naam Roland wordt oorspronkelijk gebruikt door de gebroeders Buiskool te Zuidlaren. De naam luidt voluit "Noord Nederlandse Verkeermaatschappij Roland". De gebroeders Buiskool exploiteren een autobusdienst Gieten - Zuidlaren - De Punt - Haren - Groningen. In 1929 wordt de Roland verkocht aan de GADO. De GADO breidt de autobuslijn uit van Gieten naar Bareveld. Nadat de GADO aan de Nederlandse Spoorwegen wordt verkocht behoudt de voormalige directeur van de GADO zelf de rechten op de naam Roland.

De directeur begint in 1938 in Noord Groningen weer een eigen autobusmaatschappij en gebruikt daarbij de naam N.V. Verkeersmaatschappij Roland, kortweg Roland. Hij neemt o.a. de diensten over van de firma Uuldriks en Bakker (WADS). De Roland rijdt het traject Wagenborgen - Siddeburen - Slochteren - Groningen v.v.. Op 11 december 1940 raakt een autobus van Roland in de buurt van Nieuwolda in de sloot. De autobus moet plotseling remmen, maar de weg is glad en de chauffeur kan de autobus niet onder controle houden. Een kraanwagen van DAM moet de autobus uit de sloot takelen.

Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is benzine een schaars goed geworden. Op 20 mei 1940 verleent de regering autobusmaatschappij Roland een ontheffing om op de autobuslijn Wagenborgen - Groningen te mogen blijven rijden. Deze autobuslijn is van economisch belang.

Met de invoering Commissie Vergunningen Personenvervoer wil de regering het aantal busmaatschappijen in Nederland verkleinen. In 1948 worden de autobuslijndiensten van de Roland verkocht aan de GADO, maar behoudt zij het recht deze nog 15 jaar onder haar eigen naam te mogen exploiteren. Op 31 december 1963 is het met de Roland gedaan en nemen de GADO-bussen de diensten over.
[vb_014]
Enkele reis buskaartje van de Verkeersmaatschappij Roland.
De buskaart is ontwaard op 13 juli en geldig van Groningen naar Slochteren.
Top