N.V. Autobusonderneming Schutte / Schutte Tours Zwolle (STZ), voorheen Schutte, 1937 - 1982

Gewijzigd: i:19-08-2022

Inhoud:

Links:

Station: Exploitant:

Gegevens

Oprichting: 1937
Opheffing: 5 april 1982
Overgenomen door: N.V. Verenigde Autobus Diensten (VAD), 1 januari 1982 (Stadsdienst Zwolle)
Top

Algemeen

Garage H.J. Schutte voert in Zwolle sinds 1937 een stadsdienst uit. Het bedrijf volgt daarmee de firma Hardon op, die de busdienst in Zwolle tussen 1935 en 1937 heeft verzorgd. Hardon krijgt de begroting van een ongesubsidieerde stadsdienst in Zwolle niet rond.

In de Tweede Wereldoorlog houdt Schutte de stadsdienst opgang door met gasgeneratoren achter de bus te rijden. De snelheid van de bussen neemt daardoor wel af. In december 1941 meldt Schutte in de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant dat door de afgenomen snelheid van de bussen niet meer overal gestopt kan worden. Bij de chauffeurs is een lijst te verkregen met de stopplaatsen.

Schutte ontwikkelt naast de stadsdienst ook een touringcarafdeling. Vooral de touringcarafdeling brengt het meeste geld binnen, maar het is Schutte zijn eer te na om de stadsdienst op te geven. In 1972 brengt garage Schutte het busbedrijf onder in een apart bedrijf, de N.V. Autobusonderneming Schutte. Op de bussen verschijnen vanaf die tijd de letters STZ. Deze afkorting staat voor Schutte Tours Zwolle.

Op 1 januari 1982 gaan de exploitatierechten van de stadsdienst over naar de VAD. Op 5 april 1982 verkoopt Schuttte zijn "Schutte Stadsdienst B.V." aan de NS. De NS brengt aandelen onder bij haar dochter VAD. Er wordt een eigen b.v. gevormd binnen de VAD. Deze dochter Stadsdienst Zwolle b.v. behoudt op wens van de gemeente Zwolle ook de bekende licht blauwe kleur op de bussen.

[zwolle_024]
Stationsgebouw van Zwolle in de jaren 70 van de 20e eeuw met stadsbus van Schute.
Ansichtkaart uitgegeven Sleding.
[zwolle_025]
Blauwe stadsbus voor het stationsgebouw van Zwolle.
Foto R. van Wissen, begin jaren 80.
Top

Stadslijnen

In Zwolle worden een 4-tal autobuslijnen gereden.

Geen foto beschikbaar
Top