Syntus, 1999 - heden

Gewijzigd: i:11-09-2022

Inhoud:

Links:

Stations: Exploitant:

Gegevens

Oprichting: 1998
Opheffing: n.v.t.
Concessies:
  • Treinvervoer Mariënberg - Almelo (11 december 2005 - 07 december 2013) in opdracht van Connexxion
  • Autobusvervoer midden-Overijssel incl. stadsvervoer in Zwolle en Deventer (29 augustus 2010 - 25 augustus 2018), later wordt de concessie verlengd tot 12 december 2020
  • Autobusvervoer Twente (08 december 2013 - 09 december 2023)
Concessies verloren aan:
  • Arriva, treinvervoer Mariënberg - Almelo, 08 december 2013
Top

Algemeen

Syntus is een gezamenlijke dochteronderneming van NS Groep en Keolis. Het hoofdkantoor van Syntus staat in Doetinchem. Na de oprichting rijdt op 30 mei 1999 de eerste trein en autobus onder de naam Syntus in de Achterhoek.

Later verhuist het hoofdkantoor van Syntus naar Deventer. Keolis neemt de aandelen van de Nederlandse Spoorwegen in de loop der tijd geheel over. Op 9 oktober 2017 verandert de naam van de onderneming in Keolis Nederland. De naam Syntus blijft voor het publiek bestaan in de gebieden waar nog concessies lopen. In 2023 zal de naam Syntus geheel uit het straatbeeld van Nederland zijn verdwenen.

Samen met Syntus voert Connexxion in het gebied rond Almelo, Enschede en Hengelo het kwaliteitsmerk Twents. Uiterlijk kenmerk is dat alle autobussen in "Twents" rood worden geschilderd.

Geen foto beschikbaar
Top

Autobusdienst

Syntus exploiteert onder concessie 'Midden-Overijssel' diverse autobuslijnen in centraal Overijssel en aangrenzende gemeenten. Dit zijn zowel streekdiensten die met grote bussen worden gereden als buurtbussen die meestal met kleine busjes worden gereden. Daarnaast voert Syntus de stadsdiensten uit in Zwolle en Deventer. Voortbordurend op de geschiedenis van de stadsdiensten in Zwolle zijn de autobussen in een blauwe kleur uitgevoerd. Als merknaam zijn de autobussen voorzien van het logo "Syntus Overijssel". In het gebied van de voormalige NOLS-lijnen zijn dat o.a. de volgende streekdiensten:
  • Lijn 29, Zwolle - Ruitenveen - Nieuwleusen - Balkbrug - Dedemsvaart - Lutten - Slagharen - De Krim - Coevorden
  • Lijn 30, Hardenberg - Heemserveen - Lutten - Slagharen - Kerkenveld - Zuideropgaande - Hollandscheveld - Hoogeveen
  • Lijn 167, Zwolle - Wijthmen - Hoonhorst - Emmen - Dalfsen - Lemelerveld
  • Lijn 267, Zwolle - Dalfsen - Ankum - Oudleusen - Varsen - Ommen


[hardenberg_189]
Bus van Syntus 'Overijssel' in de bijbehorende blauwe kleur rijdend op autobuslijn 30 (Hardenberg - Hoogeveen) op het voorplein van station Hardenberg.
Foto R. van Wissen, 24 september 2019.
Top

Voormalige autobusdienst

De concessies hebben maar een beperkte geldigheid en worden daarna door de regionale overheden weer opnieuw aanbesteed. Diverse autobuslijnen wisselen dan ook regelmatig exploitant. Een algemene trend is om de concessiegebieden steeds groter te maken.

[hardenberg_062]
Bus van Syntus rijdend op autobuslijn 80 op het voorplein van station Hardenberg.
Foto R. van Wissen, 21 augustus 2009.
Top