N.V. Verenigde Autobus Diensten (VAD) voorheen N.V. Veluws(ch)e Auto Dienst, 1923 - 1994

Gewijzigd: i:10-09-2022

Inhoud:

Links:

Stations: Exploitant:

Gegevens

Oprichting: 1923
Opheffing: 1994
Neemt over: N.V. Autobusonderneming Schutte / Schutte Tours Zwolle (STZ), 1982
Overgenomen door: Midnet
Top

Algemeen

De Veluwsche Auto Dienst (VAD) is opgericht in 1923 door de heren G. van Emst, J. Moolhuizen, A.E. Rikkers, D. Zwikker en G. Zwikker. De heren beginnen met drie T-Ford-bussen te rijden op het traject Nunspeet - Amersfoort. In 1925 wordt het bedrijf omgevormd tot een naamloze vennootschap (NV). Oorspronkelijk is het bedrijf gevestigd in Ermelo. In 1970 verhuist het hoofdkantoor naar Apeldoorn.

Vanaf 1929 wordt het lijnennet uitgebreid met verbindingen van Ermelo naar Arnhem en Apeldoorn en een autobuslijn Nijkerk - Barneveld. In oktober 1942 neemt de VAD het traject Nunspeet - Zwolle van de ATO over, waardoor de dienst Amersfoort - Nunspeet wordt gewijzigd in Amersfoort - Zwolle. Ook exploiteert de VAD vanaf 1942 de lijnen Ermelo - Harderwijk - Apeldoorn en Barneveld - Apeldoorn. In 1943 wordt de VAD een dochteronderneming van de Nederlandse Spoorwegen. Ondanks de Tweede Wereldoorlog vindt in 1944 een verdere uitbreiding van het lijnennet rond Apeldoorn plaats. Na de Tweede Wereldoorlog komt het bedrijf geleidelijk weer op gang. Eind 1946 heeft de VAD alweer 45 autobussen voor 12 autobuslijnen beschikbaar.

Vanaf 1954 gaat de VAD als eerste autobusdiensten verzorgen in de in 1942 drooggelegde Noordoostpolder, later een deel van de nieuwe provincie Flevoland. Deze autobuslijnen gingen in 1959 naar de nieuw opgerichte onderneming Flevodienst te Lelystad. In 1976 wordt een aanzienlijke uitbreiding van het vervoersgebied verkregen door de inlijving van een gedeelte van het bedrijf Salland te Deventer. Al eerder zijn de VAD, Flevodienst en Salland in feite één bedrijf met 3 verschillende namen, maar met een gemeenschappelijke bedrijfsvoering onder één directie te Apeldoorn. De betekenis van de letters VAD verandert op 1 januari 1981 van N.V. Veluwse Auto Dienst in N.V. Verenigde Autobus Diensten. De oorzaak is de fusie van de Veluwse Auto Dienst met de Flevodienst. In 1982 wordt de stadsdienst in Zwolle van Schutte overgenomen. In 1994 wordt de VAD opgenomen in het fusiebedrijf Midnet.

Geen foto beschikbaar
Top

Stadsdienst Zwolle

Vanaf 1982 voert de VAD de stadsdienst in Zwolle uit. Daartoe wordt door de VAD een aparte BV opgericht. Op wens van de gemeente Zwolle blijven de bussen in de vertrouwde licht blauwe kleur rijden. Tot 1985 wordt het onderhoud aan de stadsbussen door garage Schutte uitgevoerd.

Geen foto beschikbaar
Top