Zwolsche Tramweg-Maatschappij (ZTM), 1885 - 1919

Gewijzigd: i:24-08-2022

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Oprichting: 17 september 1885
Opheffing: 8 augustus 1919
Overgenomen door: Geen, afbraak tramlijn
Spoorwijdte: 1067 mm
Lengte lijnennet: 5,1 km
Top

Algemeen

De ZTM exploiteert een stadstramlijn met paardentractie. De eerste tramlijn bestaat uit de verbinding van Katerveer naar de Beestenmarkt. Het stationsgebouw krijgt op 2 januari 1889 een aansluiting. Reizigers kunnen nu per paardentram vanuit de binnenstad van en naar het station. De tramlijn loopt van de Luttekestraat, langs de gracht en door de Stationsweg (nu Burgemeester van Rooyensingel). De Zwollenaren maken maar matig gebruik van de paardentram. De afstanden zijn te kort en de snelheid is niet echt hoog. Alleen als het slecht weer is zijn de Zwollenaren te porren voor een ritje.

Door uitbreidingen en verbeteringen van het net gaat het in de jaren 10 van de 20e eeuw beter met de ZTM. De Eerste Wereldoorlog is echter de doodsteek voor het bedrijf. Een deel van de paarden wordt gevorderd door het ministerie. De inkomsten lopen terug, omdat de Zwollenaren liever gaan lopen om hun geld te sparen. In 1919 zijn de schulden zo hoog opgelopen dat verder gaan niet meer zinvol wordt gevonden. Op 4 augustus 1919 stemt de gemeenteraad in met een voorstel om het bedrijf op te heffen. Drie dagen later op 7 augustus rijdt de paardentram voor het laatst door de straten van Zwolle.

[zwolle_008]
Station Zwolle straatzijde. Voor het station staat een paardentram en een paardenkoets. Op de voorgrond is een wissel zichtbaar van de paardentram.
Ansichtkaart, uitgave La Riviere & Voorhoeve te Zwolle, No 1283.
Top