Aardappelmeelfabriek Duintjer, Wilkens, Meihuizen en Co in Wildervank

Gewijzigd: h:27-04-2017

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Positie: km 13,6 aan de spoorlijn Stadskanaal – Zuidbroek, in te rijden vanuit Wildervank en Veendam (optie).
Geopend: Niet gerealiseerd
Top

Geschiedenis

Nadat de eerste plannen voor een spoorlijn langs Wildervank bekend worden, vraagt de Aardappelmeelfabriek Duintjer, Wilkens, Meihuizen en Co in 1900 een spooraansluiting aan bij de NOLS. De aansluiting is nooit gerealiseerd mogelijk omdat het nog tot 1910 duurt voordat de eerste treinen gaan rijden.

De aanvraag van de Aardappelmeelfabriek is op identieke wijze ingediend als aan de aanvraag van de Stoomhoutzagerij J.M. Meihuizen en Co.

In 1871 richten de heren Duintjer, Wilkens en Meihuizen de fabriek op. In de omgeving staat de fabriek bekend onder de naam D.W.M. en Co. Naast aardappelmeel wordt er o.a. ook dextrine in de fabriek geproduceerd. De fabriek is de grootste in zijn soort in de omgeving. Ondanks dat kan de fabriek de concurrentiestrijd niet alleen aan. In de jaren 70 van de 20e eeuw sluit de fabriek zich aan bij het AVEBE-concern. Vanwege schaalvergroting en hergroepering van het fabrieksbestand besluit AVEBE deze fabriek in 1982 te sluiten.

Geen foto beschikbaar
Top

Emplacement

Ter hoogte van kilometer 13,65 buigt de aansluiting af van de spoorlijn Stadskanaal – Zuidbroek. De aansluiting is in te rijden vanuit de richting Wildervank. De aansluiting staat haaks op de spoorlijn. Het los- en laadspoor komt aan de linker kant van de bebouwing. Aan deze kant bevindt zich ook het kanaal langs de fabriek Op de ingediende tekening staat ook nog een optie om de aansluiting in te kunnen rijden vanuit de richting Veendam. Vanwege ruimtegebrek is hier geen complete bocht mogelijk maar moet een wagendraaischijf worden toegepast.
Geen foto beschikbaar
Top