Agrico, voorheen Drentse Telersvereniging (DTV) in Nieuw-Amsterdam

Gewijzigd: i:20-08-2022

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Positie: km 66,1 aan de spoorlijn Zwolle - Stadskanaal, op het emplacement van Nieuw-Amsterdam, linkerzijde.
Geopend: circa 1956
Gesloten: april 1985
Top

Geschiedenis

Tegenover het station van Nieuw-Amsterdam bevindt zich sinds omstreeks 1956 de aansluiting van de Coöperatieve Drentse Telersvereniging (DTV). Het bedrijf richt zich op de handel in aardappelen. Op 2 april 1973 gaat DTV op in de firma coöperatieve vereniging Agrico. Het hoofdkantoor van Agrico is gevestigd in Emmeloord. De bedrijven die de basis vormen van Agrico zijn:
  • Groninger Pootaardappel- en Zaaizaadverkoopbueau
  • Coöperatieve Drentse Telersvereniging
  • Coöperatieve Producenten- en Handelsvereniging voor Akkerbouwgewassen "Zuiderzeepolder"
De firma Agrico specialiseert zich in het kweken van aardappelrassen en verovert een krachtige positie in binnen- en buitenland. In de loop der tijd breidt Agrico zijn positie uit in de pootaardappel branche en consumptie-aardappelen. Voor de particuliere markt introduceert Agrico het merk Celavita. Diverse kant en klare aardappelproducten worden onder dit merk aangeboden.

Met de elektrificatie van de spoorlijn Zwolle - Emmen en de daarmee samenhangende reconstructie van de emplacementen verdwijnt de aansluiting. Inmiddels heeft Agrico de locatie in Nieuw-Amsterdam verlaten en zijn de opstallen verkocht.

[agrico_nw_amsterdam_003]
Een bruine locomotief van de NS serie 2200 plaatst een 2 tal goederenwagons bij de aansluiting van Agrico onder de overkapping.
Foto E. Masselink, 15 april 1981.
Top

Emplacement

Het spoor loopt in een scherpe boog van het emplacement naar een luifel naast de loods. Hier kunnen de goederenwagons gelost en geladen worden zonder dat het personeel last heeft van het weer. Om een goederenwagen te kunnen afleveren bij Agrico moet de locomotief de goederenwagon eerst op het kopspoorje trekken. Vandaar kan de locomotief de goederenwagon het terrein van Agrico op duwen. Gezien de lengte van het kopspoortje kunnen maar enkele goederenwagens tegelijk behandeld worden.
[agrico_nw_amsterdam_001]
De voormalige aansluiting van Agrico in Nieuw-Amsterdam, vlak nadat het spoor is verwijderd.
Foto R. van Wissen, 21 maart 1986.
Top