Firma Berends in Nieuw-Amsterdam

Gewijzigd: i:20-08-2022

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Positie: Aan het emplacement van station Nieuw-Amsterdam
Geopend: 1957
Gesloten: Na 1969
Top

Geschiedenis

Het bedrijf van de heer Jan Berends is oorspronkelijk gevestigd in 3 loodsen tegenover het stationsgebouw van Nieuw-Amsterdam aan de Stationsstraat. Het bedrijf handelt al jaren in aardappelen. In 1953 is het een van de eerste bedrijven in Nederland die aardappelen gaat wassen en in zakken van 5 kilo gaat verpakken. In 1954 bedraagt de productie 50 tot 60 ton aardappelen per dag. Tot die tijd worden aardappelen los verhandeld en zit er vaak veel klei en zand aan de aardappelen. De trend om aardappels te wassen is overgekomen uit Amerika. Voor de consument is dit een behoorlijke vooruitgang. De zakjes schone aardappelen trekken in eerste instantie vooral in het Gooi flink aftrek.

Achter het station het station van Nieuw-Amsterdam een nieuw industriegebied ontwikkeld inclusief een nieuwe haven. Begin april 1955 verkoopt de gemeente Sleen waar Veenoord onder valt circa 4485 m2 grond op het industrieterrein te Veenoord aan de firma H. Berends en Zoon te Nieuw-Amsterdam. Op het terrein gaat het bedrijf een vestiging bouwen van het eerste Nederlandse aardappel-, was- en bewerkingsbedrijf. Van de fabrieksruimte wordt een gedeelte bestemd voor de Amerikaanse machinefabriek "Lockwood Grader Corporation", die in samenwerking met de firma Berends een dochteronderneming in N.V. zal stichten. Het bedrijf krijgt een directe spooraansluiting om de producten makkelijk aan en af te voeren. Op 29 januari 1957 wordt de nieuwbouw feestelijk geopend.

In het gebouw is nu de firma Welkoop gevestigd. De firma Welkoop handelt in agrarische producten. Aan de zijde waar vroeger het losperron is, staat nu een aangebouwde metalen loods.

[nw_amsterdam_007]
De nieuwe spoorweghaven met in het midden het gebouw van de firma Berends. Het losspoor ligt voor het gebouw.
Ansichtkaart, opname na 1960.

[berends_001]
In het gebouw van de firma Berends zit nu de firma Welkoop. Op de plaats van de aangebouwde metalen loods lag vroeger het losspoor langs het stenen gebouw.
Foto R. van Wissen, 30 juni 2007.
Top

Emplacement

Het losspoor naar het gebouw van de firma Berends takt af van het buitenste havenspoor. Langs het gebouwtje is een los- en laadbordes met twee schuifdeuren om de goederen het gebouwtje binnen te brengen. Vlak voor het water staat het stopblok.

Na beëindiging van het goederenvervoer is het losspoor opgebroken en is het wissel uit het havenspoor verwijderd.

Geen foto beschikbaar
Top