DSM Agro in Veendam

Gewijzigd: i:21-05-2021

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Positie: Tegenover het stationsgebouw van Veendam aan het emplacement. In te rijden vanuit de richting Zuidbroek.
Geopend: 1977?
Gesloten: Voor 2010
Top

Geschiedenis

Voor het lossen van tankwagens met vloeibare kunstmest beschikt DSM Agro op het emplacement van Veendam over een eenvoudige losfaciliteit. Met behulp van buizen wordt de vloeibare kunstmest naar tanks gepompt op het naast het emplacement gelegen bedrijfsterrein van DSM. Van hieruit vindt de verdere bewerking en distributie naar de landerijen plaats. Het vervoer is niet regelmatig en hoofdzakelijk in het voorjaar als de gewassen moeten gaan groeien. De vloeibare kunstmest op basis van stikstof wordt aangevoerd van de DSM locatie in Geleen.

Met de renovatie van het emplacement ten behoeve van de reactivering van de reizigersdienst op het traject Zuidbroek - Veendam in de periode 2010 / 2011 wordt het spoor waar DSM Agro haar goederenwagens leegde opgebroken en komt de losfaciliteit te vervallen.

[dsm_veendam_001]
Met 1 schuifwagen komt locomotief 6432 geduwd naar Veendam om 5 kunstmestwagens van DSM Agro op te halen, die op het losspoor staan.
Foto Tim Goorman, 26 maart 2002.
Top

Emplacement

Langs het meest oostelijke spoor voor het emplacement bouwt de firma DSM Agro een losinstallatie voor het lossen van vloeibaar kunstmest. De losinstallatie bestaat uit een buis die parallel langs het spoor is gemonteerd. Deze buis heeft een 5-tal aansluitpunten waarop de goederenwagens kunnen worden aangesloten. De buis is gekoppeld met de opslagtanks die op het terrein van DSM Agro staan. De inhoud van de goederenwagens kan op die manier direct in de voorraad worden gepompt.

Het losspoor langs de losinstallatie wordt in de winter van 2010 / 2011 opgebroken. De buis met aansluitpunten is later verwijderd.

[dsm_veendam_005]
Het losspoor van DSM Agro met links de buis en aansluitpunten voor het lossen van de vloeibare kunstmest.
Foto R. van Wissen, 19 juni 2005.

[veendam_094]
Het losspoor van DSM Agro is opgebroken. De buis met aansluitpunten voor het lossen van de vloeibare kunstmest is nog aanwezig.
Foto R. van Wissen, 26 februari 2011.
Top