Elektriciteitsbedrijf Groningen en Drenthe (EGD), voorheen Provinciaal Elektriciteits Bedrijf (PEB) in Gasselternijveen

Gewijzigd: h:27-12-2017

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Positie: km 1,201 aan de spoorlijn Gasselternijveen – Assen, rechterzijde in te rijden vanuit Gasselternijveen
Geopend: 1934 (of 1938?)
Gesloten: ?
Top

Geschiedenis

De bouw van de hoogspanningslijn Groningen - Gasselte start in 1932. Het Provinciaal Energie Bedrijf (PEB) bedrijft de hoogspanningslijn in eerste instantie met 60 kV, maar is geschikt voor 100 kV. In 1934 komt er een provisorisch schakelstation in Gasselte. In 1935 start de bouw van het definitieve schakelstation. Het PEB heeft voor Gasselte gekozen vanwege de centrale ligging ten opzichte van Winschoten, Assen en Emmen. In later jaren wordt de spanning op de hoogspanningslijn verhoogd naar 110 kV.

Bij kilometer 1,201 in de spoorlijn Gasselternijveen - Assen bouwt de NS in 1938(?) een aansluiting voor het PEB. Het gebouw heeft een strakke bouwstijl die kenmerkend is voor de jaren 30 van de 20e eeuw. Rond de ingang is een gemetselde muur gebouwd met daarin hekken voor zowel een weg als de spooraansluiting. De spooraansluiting dient voor het aan- en afvoeren van zware onderdelen zoals transformatoren en schakelaars. Vermoedelijk is de aansluiting maar zelden gebruikt. Het voormalige toegangshek van de spoorlijn is nog steeds in het inmiddels hoge struikgewas aanwezig.

Later komt in de spoorlijn tussen Emmen en Weerdinge ook een aansluiting naar het 110 kV-onderstation Emmen.

Het schakelstation is nog steeds een belangrijke schakel in de elektriciteitsvoorziening van de provincie Drenthe. Het PEB is door fusies inmiddels via EGD en EDON opgegaan in het concern Essent. De transporten naar en van het schakelstation vinden uitsluitend nog plaats per vrachtauto.

[egd_gasselternijveen_003]
COQ olie-geïsoleerde hoogspanningsinstallatie in het schakelstation Gasselte.
Foto Siemens Nederland N.V.

[egd_gasselternijveen_002]
Voormalige hek in de spoorlijn naar het schakelstation.
Foto R. van Wissen, 25 augustus 2004.

[egd_gasselternijveen_001]
Op de plaats van de stelcon platen lag vroeger het laad- en losspoor.
Foto R. van Wissen, 25 augustus 2004.
Top

Emplacement

EGD Gasselternijveen
De aansluiting bestaat uit een kort stuk spoor ongeveer evenwijdig aan de spoorlijn naar Gasselte. Ter hoogte van het 110 kV-schakelstation loopt het spoorlijntje dood tegen een stootblok.
Geen foto beschikbaar
Top