Bedrijven aan de spoorweghaven in Zuidbarge

Gewijzigd: i:20-08-2022

Inhoud:

Links:

Halte:

Gegevens

Positie: Langs het Oranjekanaal ter hoogte van halte Zuidbarge in te rijden vanuit de richting Emmen.
Geopend: 1905
Gesloten: 1969
Top

Algemene geschiedenis

Vanaf het emplacement van de halte Zuidbarge loopt een spoor met een boog naar het Oranjekanaal. Het spoor loopt over het voorterrein van de halte. Bij het Oranjekanaal aangekomen loopt het spoor parallel aan het kanaal. Ter plekke hebben zich meerdere bedrijven gevestigd, die gebruik maken van het water en het spoor.
[zuidbarge_005]
Haven van Zuidbarge met een rij open goederenwagens.
Foto Gemeentearchief Emmen.

[NVBS-NOLS_025]
De sporen langs de oever van het Oranjekanaal bij Zuidbarge, kijkend naar het noordwesten. In de verte de draaibrug over het kanaal in de spoorlijn Zwolle - Emmen bij km 71,7
Collectie NVBS-Railverzamelingen, Foto R. Ankersmit, 5 mart 1961.
Top

Transportbedrijf G. de Lange

Direct langs de haven en het spoor is transportbedrijf G. de Lange gevestigd. In de jaren 20 van de 20e eeuw handelt het bedrijf in aardappelen en adverteert daar zelf mee in de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Dit bedrijf begint klein, maar in de loop de jaren groeit het bedrijf flink. Bij het spoor heeft de firma ook een kraantje staan om schepen en goederenwagens te laden en te lossen.

In Rolde rijdt een vrachtauto in 1938 een jongetje dood dat plotseling de weg over steekt. In 1940 komt een jonge medewerker van het bedrijf om het leven omdat hij 's avonds laat pardoes van het bruggenhoofd van de spoorbrug fietst. Hij had vermoedelijk verwacht dat de spoorbrug gesloten was. Vanwege de oorlogsdreiging wordt de spoorbrug 's nachts open gedraaid.

Het bedrijf specialiseert zich in de loop der tijd in verhuizingen. Er worden meerdere loodsen gebouwd voor het opslaan van goederen. Het bedrijf is een van de eerste die aangesloten wordt op het plaatselijke telefoonnet met het telefoonnummer '3'.

De kern van het bedrijf is een woning aan de laadweg. De woning heeft een kenmerkende witte houten opbouw met een plat dak. Getuigen een luchtfoto van het bedrijf heeft er in de tuin een tijd een goederenwagen gestaan zonder wielen. In 1959 brandt de turfstrooiselfabriek naast de loodsen van de firma de Lange af. Door de loodsen nat te houden weet de brandweer de gebouwen te sparen.

In de jaren 70 treedt het verval in en worden diverse loodsen gesloopt. In de laatste jaren is juist de onderkant van de woning wit geverfd en is de opbouw donkerder. In 1983 wordt het gebouw waar de firma G. de Lange in gevestigd was gesloopt.

[zuidbarge_034]
Advertentie van de firma G. de Lange waarin aardappels per goederenwagen worden aangeboden.
Gepubliceerd in Nieuwe Rotterdamseche Courant 16 september 1920.

[zuidbarge_033]
Advertentie van de firma G. de Lange.
Gepubliceerd in Drentsch Dagblad 20 juli 1944.
Top

Turfstrooiselfabriek Vonk

In 1955 bouwt de firma Th.G.M. Vonk uit Pijnacker een turfstrooiselfabriek. Het geraamte van de fabriek is grotendeels opgebouwd uit houten balken. In de turfstrooiselfabriek werken circa 50 mensen. Het fabrieksgebouw staat naast de loodsen van transportbedrijf G. de Lange. Op 10 september 1959 brandt het fabrieksgebouw af. Om 4 uur 's nachts slaan de vlammen uit het fabrieksgebouw. Door de hitte knallen de afdekplaten gemaakt van asbest die aan de buitenkant van het gebouw bevestigd zijn uit elkaar. De knallen zijn in de wijde omtrek te horen. Naast het volledige fabrieksgebouw gaat ook de voorraad van 800 balen turf verloren. De schade wordt door de brandweer geschat op 100.000 gulden. De brandweer slaagt er in om omliggende gebouwen, vrachtauto's en schepen in het kanaal te sparen.

Op zaterdag 19 december 1959 opent de firma Vonk in Weiteveen al weer een nieuwe turfstrooiselfabriek. De Burgemeester van Schoonebeek verricht de openingshandeling.

Geen foto beschikbaar
Top

Kunstmesthandel Schuurman

Geen informatie beschikbaar.
Geen foto beschikbaar
Top

Aardappelstomerij

Geen informatie beschikbaar.
Geen foto beschikbaar
Top