Transportbedrijf Henk Hentzen in Coevorden

Gewijzigd: h:10-05-2019

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Positie: Oorspronkelijk aan de losweg in Coevorden, later aan het spoor van de Bentheimer Eisenbahn op het Europark.
Geopend: 1993 (Europark)
Gesloten: Oktober 2007
Top

Geschiedenis

De firma Henk Hentzen exporteert eet- en pootaardappels naar andere Europese landen. Het transport wordt gedeeltelijk per trein uitgevoerd. Oorspronkelijk worden de aardappels vanuit verschillende plaatsen in Nederland verstuurd. Alleen het transport vanuit Coevorden is overgebleven.

In het najaar worden de aardappels op de losweg in Coevorden geladen in gesloten goederenwagons. De meeste goederenwagons worden met de Bentheimer Eisenbahn afgevoerd.

Eind juni 1993 begint de firma Henk Hentzen met de bouw van een railterminal in Coevorden. De terminal bestaat uit 2 parallelle sporen. Het laden van de goederenwagons kan vanuit de nieuwe terminal een stuk efficiƫnter worden uitgevoerd. Het nieuwe op- en overslagcentrum wordt op 15 oktober 1993 feestelijk geopend door de commissaris der Koningin Margreet de Boer. Aansluitend is er een receptie waar verschillende prominenten uit de Coevorder transportwereld aanwezig zijn zoals Burgermeester Bert Spahr van der Hoek en directeur Peter Hoffmann van de BE.

Naast aardappelen transporteert Henk Hentzen in veel mindere maten ook boter en producten van de firma DSM per trein.

Op 9 oktober 2007 is de firma Henk Hentzen failliet verklaard door de rechtbank. Hiermee komt een eind aan een familiebedrijf dat 82 jaar actief is geweest in o.a. de handel van aardappelen. De firma stond onder leiding van de derde generatie Hentzen. Het moederbedrijf Henk Hentzen Beheer blijft bestaan en verhuurt het pand in Coevorden in de periode 2007 - 2008 tijdelijk aan de firma Broekman. In september 2008 staat het gebouw leeg met een bord te koop voor de deur. Het oude logo van Henk Hentzen hangt nog steeds aan het gebouw. In 2010 verkoopt Henk Hentzen Beheer het pand in Coevorden.

[hentzen_coevorden_001]
Gebouw en spooraansluiting van de firma Hentzen op het Europark in Coevorden.
Foto R. van Wissen, 29 mei 2004.
Top

Emplacement

Op het Europark heeft het bedrijf een verbinding met de losweg. Een losspoor ligt binnen de omheining van het eigen terrein. Ter hoogte van de loods is ook het spoor overdekt.
[hentzen_coevorden_003]
Gesloten goederenwagons onder de overkapping van de aansluiting van Henk Hentzen.
Foto R. van Wissen, 19 oktober 2007.
Top