Aardappelgrossier E. Luttmer in Stadskanaal

Gewijzigd: i:20-08-2022

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Positie: Aan het oostelijke spoor van de spoorweghaven.
Geopend: Vermoedelijk vanaf 1906
Gesloten: Na de Tweede Wereldoorlog
Top

Geschiedenis

In 1906 verhuist de firma Luttmer van Sappermeer naar Stadskanaal. De firma staat onderleiding van de heer Johann Bernard Josef Luttmer. De heer Johann Luttmer is een koopman die in diverse producten handelt. Vanaf 1879 brengt hij zijn activiteiten onder in de firma Luttmer. Een belangrijke tak van het bedrijf is de handel en export van aardappelen. Duitsland en Engeland zijn belangrijke afzetmarkten voor de firma. De aardappelen worden van boeren in de omgeving opgekocht. In Stadskanaal vestigt de firma Luttmer zich aan de spoorweghaven. Voor het transport wordt gebruik gemaakt van de NOLS. In 1910 overlijdt de heer Johann Luttmer. Het bedrijf wordt overgenomen door zijn zoon Erzo Gerrit Luttmer. Erzo Luttmer specialiseert zich verder in de handel van aardappelen en uien.

In de Eerste Wereldoorlog verloopt de aardappelhandel moeizaam voor de firma Luttmer. De grenzen zijn gesloten voor exportproducten. De firma breidt zich uit in andere activiteiten o.a groentenconserven en aardappelpuree. In 1921 betrekt de heer E. Luttmer een nieuw pand aan de Handelskade tegenover de spoorweghaven in Stadskanaal. Aan de achterzijde van zijn woning heeft hij uitzicht op de spoorweghaven. Tussen zijn perceel en het spoor bevindt zich een sloot. Over deze sloot legt hij een provisorische bruggetje bestaande uit planken. Dit tegen de zin van de spoorwegen. De spoorwegen verdenken de heer Erzo Luttmer tevens van het op slinkse wijze dempen van de sloot. De Raad van Toezicht eisen een duidelijke sloot met daaroverheen een stevige brug welke afgesloten kan worden om ongeoorloofd gebruik tegen te gaan.

In 1926 begint Erzo Luttmer met zijn broer Bernard de vleeswarenfabriek "Gebr. Luttmer" aan de spoorweghaven. De fabriek specialiseert zich de export van verse ham naar Engeland. De fabriek wordt in de Tweede Wereldoorlog door onweer verwoest.

De heer Erzo Luttmer komt in 1940 bij een auto-ongeluk om het leven. De firma wordt overgenomen door zijn zoon Erzo Gerrit Jan Luttmer. Zijn zoon legt het zwaartepunt van de firma weer op de handel in aardappelen. In 1967 stopt de firma Luttmer met alle handelsactiviteiten. De heer Luttmer komt in vaste dienst bij de Slavenburgse Bank.

Geen foto beschikbaar
Top

Emplacement

Langs het spoor van de spoorweghaven heeft de firma Luttmer diverse gebouwtjes staan voor de tijdelijke opslag van producten. Vooral aardappelen worden overgeslagen in goederenwagens. De firma heeft geen eigen spoor maar maakt gebruik van de aanwezige infrastructuur van de spoorwegen. Of de vleeswarenfabriek en alle andere activiteiten van de firma ook gebruik hebben gemaakt van de spoorwegen is bij de auteur niet bekend.
Geen foto beschikbaar
Top