Philips in Stadskanaal

Gewijzigd: j:27-07-2023

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Positie: Aan de spoorlijn van de STAR naar Musselkanaal
Geopend: 1 juni 1959
Gesloten: 27 mei 1990
Top

Geschiedenis

Niet direct aan de voormalige NOLS-lijnen gelegen, maar wel van belang voor het transport voor de voormalige NOLS-lijnen is de nieuwe Philips' fabriek in Stadskanaal. Deze fabriek die in 1959 met de productie begint, zorgt in de jaren 60 van de 20e eeuw voor een forse toename van het goederenvervoer. De aansluiting zelf ligt aan de STAR-lijn. Om de hoge heren en de Philips Harmonie vanuit Eindhoven aan te voeren, rijdt er op de dag van de officiële opening 1 juni 1959 een speciale reizigerstrein naar Stadskanaal. Deze trein met het nummer 16377 rijdt via Assen naar Stadskanaal. Langs het traject tussen Assen en Stadskanaal staan vele mensen te kijken naar deze bijzondere trein. Reeds in 1960 is dit vervoer zo groot dat de NS hiervoor speciale rechtstreekse goederentreinen laat rijden van Assen naar de aansluiting. In 1968 is het transport naar Philips op zijn hoogte punt. In dat jaar transporteert de NS ruim 11.000 goederenwagens naar Philips. Dit houdt in dat de dagelijks trein bestaat uit gemiddeld 40 goederenwagens. Het vervoer naar Philips vindt dan inmiddels niet meer plaats via Assen maar wikkelt de NS af via Zuidbroek. Het transport holt verder achteruit en komt tenslotte geheel ten einden.

De fabriek wordt ondergebracht in de samenwerking met collega bedrijf LG. De nieuwe naam wordt LG Philips Displays. Door de opkomst van LCD schermen neemt de vraag naar beeldbuizen af. Daarnaast is de productiefaciliteit in Europa te duur. De restanten van de fabriek worden overgebracht naar China. Een tweede tak van de fabriek is het maken van glas-metaalverbindingen. Dit productieproces wordt verkocht aan een deel van het personeel. Op 1 juli 2006 stopt LG Philips Displays met de productie in Stadskanaal. De management buy-out gaat onder de naam Glass Seals verder met de productie van glas-metaalverbindingen. Deze verbindingen worden o.a. gebruikt in medische apparatuur en lampen. Het bedrijf Glass Seals is echter geen lang leven beschoren en gaat failliet. In 2008 vindt er in de restanten van het bedrijf een calamiteit met zwavelzuur plaats.
Top

Emplacement

Oorspronkelijk bestaat het emplacement uit 2 sporen met 2 sets overloopwissels. De fabrieksaansluiting is in te rijden vanuit de richting Musselkanaal. Later zijn er op het fabrieksterrein 3 parallelle sporen aanwezig waarvan er 1 tot in het magazijn doorloopt. In 2018 wordt het fabrieksterrein gesaneerd en verdwijnen de laatste spoorse relikwieën.
Top