Oofttuin Pomona in Gasselte

Gewijzigd: h:17-09-2019

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Positie: Aan de lijn Stadskanaal – Assen tussen Gasselte en Gieten aan de linkerkant.
Geopend: Niet gerealiseerd
Top

Geschiedenis

De heren Kloosterhuis, Ensing en Smith uit Veendam en Wildervank beginnen op de woeste gronden tussen Gieten en Gasselte een Ooftuin (fruittuin) genaamd 'Pomonoa'. De gronden liggen langs de toekomstige spoorlijn Gasselternijveen - Assen. De eigenaren zien dit als voordeel om hun producten per trein te kunnen afvoeren. In april 1899 vragen de eigenaren bij de NOLS om een spooraansluiting. Uiteindelijk is deze spooraansluiting er nooit gekomen. Het bedrijf biedt werk aan tientallen inwoners van de omliggende dorpen.

In mei 1900 neemt de E. Kloosterhuis het volledige eigendom van het bedrijf over. In 1931 stop de heer Kloosterhuis met bedrijf en biedt het te koop aan. Op woensdag 27 mei 1931 worden de diverse diverse gebouwen, boomgaard, groen- en bouwgrond en kwekerij bij palmslag in café Bartels te Gasselte verkocht. De heer Udema neemt een groot deel van de percelen over. Begin jaren 50 van de 20e eeuw neemt P. Boer, voormalig voorman bij Udema, het bedrijf over.

Na de Tweede Wereldoorlog vindt er hoofdzakelijk teelt van appels en peren plaats. Het bedrijf houdt het tot 1971 vol, maar moet dan noodgedwongen stoppen vanwege concurrentie.

Geen foto beschikbaar
Top

Emplacement

Geen gegevens bekend. Waarschijnlijk is het de bedoeling om een losspoor aan te leggen dat aftakt van de doorgaande spoorlijn Gieten - Gasselte.
Geen foto beschikbaar
Top