Rail Service Centrum Groningen (RSCG) in Veendam

Gewijzigd: h:19-06-2018

Inhoud:

Links:

Station: Overige:

Gegevens

Positie: Even voorbij het voormalige station Meeden - Muntendam. Vanuit Zuidbroek in te rijden aan de linker kant.
Geopend: 1995
Gesloten: n.v.t.
Top

Geschiedenis

De investeringsmaatschappij NOM (Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij), de gemeente Veendam, de provincie Groningen en het havenschap Defzijl / Eemshaven richten gezamenlijk het Rail Service Center Groningen (RSCG) op. Ten noorden van Veendam komt een geheel nieuwe complex van hallen en infrastructuur. Op het terrein ligt een bundel van 4 sporen die aan beide kanten aansluiting heeft op de spoorlijn Zuidbroek - Veendam. De firma Harry Vos beheert het RSCG. In 1995 gaat het complex open. Containertreinen van 700 meter kunnen zonder te rangeren over de volle lengte met mobiele kranen gelost en geladen worden. In de uitbreidingsfase komt langs het terrein ook een overslag naar de scheepvaart op het A.G. Wildervanckkanaal. Een loods voor de overslag van stukgoederen realiseert het RSCG eveneens. Naast Rotterdam heeft het RSCG grootse plannen om treinen naar Oost-Europa, o.a. Poznan in Polen te gaan exploiteren. In 1996 verwacht het RSCG zelfs 3 treinen per week die kant op te kunnen sturen. Daartoe zou het wenselijk zijn om bij Zuidbroek een oostboog richting Duitsland aan te leggen. Het kopmaken in Zuidbroek kan dan achterwege blijven. Kosten raamt het RSCG op een 25 miljoen gulden.

Na een lange aanloop periode waarin de spoorlijn tussen Nieuweschans en Leer gerenoveerd wordt gaat op 5 september het rechtstreekse goederenvervoer naar Duitsland van start. Niet rechtstreeks vanuit Veendam maar vanaf het Railion cluster in Onnen. De geoederenwagens uit Veendam rijden het traject Zuidbroek - Onnen nog wel een keer extra maar dit is heel wat beter dan de rondreis via Kijfhoek bij Rotterdam. Het eerste rechtstreekse vervoer betreft o.a. schuifwandwagens van Mölnlycke, zetmeelwagens van AVEBE naar het Zwitserse Biberist en platte goederenwagens met aluminium knuppels.

De firma Vos Logistics Noord wordt op 21 december 2007 overgenomen door De Vries Transport Group. De Vries neemt alle belangen en eigendom van Vos Logistics in het RSCG over.

[rscg_veendam_001]
Luchtfoto van het RSCG als ansichtkaart uitgegeven door het RSCG. Links is het spoor en onderaan de loods waar goederenwagens geladen kunnen worden.

[rscg_veendam_002a]
Gebouw van het RSCG nabij de overweg tussen RSCG en Nedmag.
Foto R. van Wissen, 14 mei 2009.
Top

Emplacement

RSCG Veendam
Het RSCG bestaat uit een 4-tal lange sporen waarop een complete containertrein geplaatst kan worden. De ingang bevindt zich net na de overweg in Meeden. Op het terrein is gelegenheid voor de locomotieven om naar de andere kant van trein te rijden. Aan het eind komen de sporen weer bij elkaar en lopen dood op een klein kopspoor.

Sinds 2011 takt de aansluiting niet meer direct af van de hoofdlijn Zuidbroek - Veendam, maar van het parallel lopende goederenspoor.

[rscg_veendam_006a]
Emplacement van het RSCG gezien richting het noorden. Er wordt een trein beladen met containers. Links een van de gebouwen.
Foto R. van Wissen, 14 mei 2009.
Top