Verenigde Landbouw Cooperatie (VLC), voorheen Centraal Bureau Rotterdam in Nieuw-Amsterdam

Gewijzigd: i:20-08-2022

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Positie: Tegenover het stationsgebouw van Nieuw-Amsterdam in te rijden vanuit de richting Emmen.
Geopend: Na maart 1941
Gesloten: Voor 1993
Top

Geschiedenis

Tegenover het stationsgebouw bouwt het Centraal Bureau "Rotterdam" een grote graansilo. In maart 1941 is de silo bijna klaar. De graansilo is aan de zijde van het station gelegen aan de 2e spoorweghaven. Aan- en afvoer van producten kan plaats vinden per boot, trein en vrachtauto. Tussen spooweghaven en graansilo loopt het goederenspoor. Aan de voorkant van het gebouw (zijde station) bevinden zich bordessen voor vrachtauto's. Het gebouw wordt in de loop der tijd overgenomen door de Verenigde Landbouw Cooperatie (VLC).

In 1960 wordt de 2e spoorweghaven vervangen door de 3e spoorweghaven die noordelijk van de molen wordt gegraven. De 2e spoorweghaven wordt gedempt waardoor de graansilo niet meer rechtstreeks per binnenvaartschip bereikbaar is.

De graansilo is anno 2018 nog steeds aanwezig. Op dit moment is de graansilo in handen van de firma Agrifirm uit Apeldoorn. Ook enkele gebouwen naast de silo waren in eigendom van Agrifirm, maar zijn inmiddels allemaal gesloopt. Het pand staat al geruime tijd leeg. In 2015 maakt Plaatselijk Belang zich sterk om het gebouw als cultureel erfgoed te bewaren. Het gebouw is beeld bepalend voor de omgeving, maar heeft geen officiele status als monument. Om het gebouw te bewaren moet er wel een zinvolle bestemming voor het pand gezocht worden. Komt deze bestemming er niet dan zal de huidige eigenaar Agrifirm het gebouw laten slopen.

[vlc_nw_amsterdam_002]
Het gebouw van het Centraal Bureau Rotterdam in Nieuw-Amsterdam.
Ansichtkaart is afgestempeld in 1942.

[sz_vlc_001]
Suikerzakje van de VLC-vestiging in Nieuw-Amsterdam.
Top

Emplacement

Het laad- en losspoor voor de goederenwagens bevindt zich tussen de 2e spoorweghaven en de graansilo. Het spoor loopt nog enkele tientallen meters voorbij het gebouw door. Rondom het stootjuk is een verhoogde los- en laadplaats gebouwd.

Met de renovatie en opschoning van het emplacement van Nieuw-Amsterdam in de periode 2007 - 2015 is het spoor voor de graansilo definitief verwijderd.

[nw_amsterdam_074]
VLC-vestiging in Nieuw-Amsterdam met op de voorgrond het spoor langs de loods. Tegen het stootjuk staat een gesloten goederenwagon.
Foto R. van Wissen, datum 20 september 1986.
Top