Van Gend & Loos in Stadskanaal

Gewijzigd: i:31-12-2022

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Positie: Aan het emplacement van station Stadskanaal (adres Stationsstraat 2)
Geopend: ?
Gesloten: 1 april 1971
Top

Geschiedenis

Van Gend & Loos is al sinds 1796 actief in het transporteren van goederen. Sinds de opkomst van de spoorwegen verzorgt Van Gend & Loos veel voor- en natransport. Op 31 mei 1927 richten de spoorwegen de N.V. Algemeene Transport Onderneming (ATO) op. Naast het verzorgen van bustransport gaat de ATO ook het stukgoederenvervoer van en naar de treinstations uitvoeren. Van Gend & Loos raakt daarmee nagenoeg zijn hele handel kwijt. Uiteindelijk wordt Van Gend & Loos overgenomen door de ATO en blijft daarmee hetzelfde doen, maar dan onder de ATO vlag als onderdeel van de Nederlandse Spoorwegen.

Vanaf 15 mei 1935, als de spoorlijn Stadskanaal - Ter Apel sluit, worden er door de ATO vanuit Stadskanaal 3 goederendiensten per vrachtauto gereden te weten:
  • Stadskanaal H.S. - Musselkanaal
  • Stadskanaal H.S. - Ter Apel
  • Stadskanaal H.S. - Nieuw-Buinen - Buinen - Borger
Op 2 oktober 1938 wordt het stukgoederenvervoer in Stadskanaal overgedragen aan de ATO. De Nederlandse Spoorwegen blijven wel wagenladingvervoer, dieren en expressgoederen per trein naar en van Stadskanaal vervoeren. In de oorlog wordt het stukgoederen vervoer per trein weer hersteld.

In 1948 heet het bedrijf "N.V. A.T.O. Van Gend & Loos". In de looptijd wordt ook het vervoer per trein ondergebracht bij Van Gend & Loos en zijn ze verantwoordelijk voor de gehele transportketen. In 1968 is Van Gend & Loos zelfstandig en huren ze bij de Nederlandse Spoorwegen alleen nog maar capaciteit om hun goederenwagens te transporteren. In de jaren daarna neemt het aandeel spoorvervoer steeds verder af en gaat steeds meer vervoer per vrachtauto. Steeds meer stations worden gesloten voor stukgoederenvervoer per trein. Een lot dat ook Stadskanaal ondergaat in 1971.

Vanuit de goederenloods aan de noordzijde van het stationsgebouw in Stadskanaal verstuurt Van Gend & Loos pakketpost per trein.

Per 1 april 1971 kunnen klanten geen stukgoederen meer aanleveren bij de loods te Stadskanaal. Klanten die iets willen versturen kunnen terecht bij de vestiging van Van Gend & Loos te Winschoten aan de Rodeweg.

[stadskanaal_004]
De voormalige Van Gend & Loos goederenloods na de afbraak van het stationsgebouw.
Foto R. van Wissen, 6 december 1986.
Top

Emplacement

De aansluiting bestaat uit een kopspoor langs de goederenloods aan de noordzijde van het stationsgebouw van Stadskanaal.
Geen foto beschikbaar
Top