Vee- en vleesvervoer

Gewijzigd: h:20-06-2019

Inhoud:

Links:

Bedrijven:

Veemarkten

Hardenberg bezit een veemarkt waar boeren en handelaars vanuit de regio op afkomen. Het aan- en afvoeren van de dieren gebeurt voor een deel per trein. Op de losweg van Hardenberg komen voorzieningen voor dit veetransport. Na ieder transport moeten de goederenwagens schoongemaakt en ontsmet worden. Speciaal voor het gereedschap en de spullen die hiervoor nodig zijn, bouwen de Staatsspoorwegen rond 1913 een bergplaats op het emplacement.

Coevorden is in Drenthe de belangrijkste laadplaats voor het transport van levend vee. Naast complete wagenladingen vertrekken er van het genoemde station ook losse stuks vee. De Staatsspoorwegen bouwen er in 1932 een speciale voorziening voor het laden en lossen van varkens langs de losweg.

In Coevorden zit direct aan de losweg van het station de firma OPC die handelt in eieren. (zie verder OPC onder het hoofdstuk aansluitingen)

Geen foto beschikbaar
Top

Slachterijen

Naast het verzenden van vee komt er ook vee in de plaatsen aan. Gieten ontvangt met 69 wagenladingen in 1907 het meeste vee. Het grootste deel van het vee gaat direct naar het slachthuis in Gieten. Aldaar is sinds 1904 de export slachterij Udema gevestigd. (zie verder Udema onder het hoofdstuk aansluitingen).

[HUA_021]
Koelwagen NS 556 002 van Exportslachterij en Vleeswarenfabriek Udema te Gieten op het terrein van de Hoofdwerkplaats van NS te Amersfoort.
Foto W.P.F.M. van Schaik, Collectie Het Utrechts Archief, Catalogusnummer 170950, 10 augustus 1956.
Top