Zandvervoer

Gewijzigd: h:11-03-2018

Inhoud:

Links:

Bedrijven:

Algemeen

In de eerste jaren van de NOLS zijn er op meerdere plaatsen zandafgravingen langs de spoorlijn. Het vervoer van zand vindt deels plaats per trein. De zandafgraving in Exloo is het langste in exploitatie geweest.

Na de Tweede Wereldoorlog laat de regering op grote schaal overal in het land wegen aanleggen of verbeteren. Het zand voor de wegen wordt vaak per spoor aangevoerd. Het zandvervoer is op veel spoorlijnen het laatste grootschalige vervoer geweest. Het vervoer van goederen geschiedt daarna op de nieuw aangelegde weg. In de jaren 60 van de 20e eeuw vindt veel transport plaats van wegenbouwmateriaal op de lijn Assen - Stadskanaal.

In de periode van 2 november 1970 tot en met 28 mei 1972 rijden extra treinen met zand van Zwolle naar Zuidbarge, Emmen en Weerdinge. Dit zand is bedoeld voor de aanleg van de Rondweg om Emmen. Na het beƫindigen van het transport sluit het station van Weerdinge voor goederenvervoer. Een deel van het materiaal, voornamelijk zelflossers, dat voor het transport is gebruikt, blijft werkeloos achter op het spoor tussen Emmen en Weerdinge.

[egd_weerdinge_002]
Aansluiting van het elektriciteitsstation. Op het doorgaande spoor Emmen - Weerdinge staan overtollige goederenwagens.
Foto P. Collet, 10 april 1977.
Top