Ongelukken 1940 - 1949

Gewijzigd: j:10-06-2023
De NOLS-spoorlijnen hebben niet alleen voordelen gebracht, maar zijn ook onderdeel geweest van diverse ongelukken waaronder enkele met trieste dodelijke afloop. In dit hoofdstuk is een opsomming gegeven van kleine en grote ongelukken, die hebben plaats gevonden. De lijst is niet compleet, maar wordt wel continue aangevuld met nieuwe informatie. Hieronder staat de lijst van ongevallen tussen 1940 en 1949.
1940 - 1941 - 1942 - 1943 - 1944 - 1945 - 1946 - 1947 - 1948 - 1949

1940

11 januari 1940, Zuidbarge
Op het haventerrein ontspoort een locomotief van een goederentrein. Ijsvorming in een wissel is de oorzaak. De voorste wielen van de locomotief komen naast het spoor te staan. De hersporingsploeg uit Groningen moet te hulp komen om de locomotief weer op de rails te zetten. Persoonlijke ongelukken doen zich niet voor.
06 februari 1940, Bergentheim
Op 6 februari 1940 komen drie personen om het leven bij een botsing met de trein Zwolle - Coevorden nabij Bergentheim. Een auto met 6 inzittende komt samen met enkele andere auto's net terug van de begrafenis van de 18-jarige H. Hulleman. Op het moment van het ongeluk hangt er een dichte mist. De bestuurder van de auto kan niet zien of er een trein aankomt op de onbewaakte overweg. Voor de overweg stopt hij de auto en zet de motor uit. Hij stapt uit en kijkt en luistert of er een trein aankomt. Daarna start hij de motor weer en wil de reis vervolgen. Inmiddels is er toch een trein genaderd en is een botsing niet meer te vermijden. 3 inzittende van de auto komen om het leven waaronder de moeder en zus van de zojuist begraven jongen. Ook de chauffeur van de auto komt om het leven.

De ondermachinist B.B. uit Zwolle van de trein moet op 11 juni 1940 terechtstaan bij de rechtbank te Almelo wegens roekeloos rijgedrag. De machinist is pas een half jaar als zelfstandig machinist in dienst en heeft het traject Zwolle - Emmen circa 15 keer gereden. Volgens getuigen heeft de trein te hard gereden in de dichte mist en heeft de machinist geen gebruik gemaakt van de fluit. De stoker D.J. Veerman van de trein verklaart dat de machinist wel degelijk regelmatig waarschuwingssignalen heeft laten horen. De officier van justitie eist een boete van 75 gulden of 50 dagen hechtenis. Naast een civiele rechtszaak krijgt de machinist van de spoorwegen een boete van 1 dag salaris. De machinist gaat hier tegen in beroep. Om zijn onschuld te willen bewijzen plaats de machinist een advertentie in de krant om passagiers uit de trein te vinden die willen getuigen dat er wel degelijk geluidssignalen zijn gegeven. Geen van de reizigers meldt zich echter.
31 maart 1940, Zuidbarge
Vanwege de dreigende inval van de Duitsers bewaken Nederlandse soldaten de spoorbrug over het Oranjekanaal bij Zuidbarge. Om een onverwachte aanval te kunnen blokkeren draaien de soldaten de spoorbrug na het passeren van de trein open. Een 16-jarige bewoner van Zuidbarge, die de spoorbrug gebruikt als oversteek, was hiervan niet op de hoogte. 's Avonds om 23 uur fietst hij pardoes van het bruggehoofd af en komt in het water terecht. Soldaten die de plons horen snellen gauw te hulp en dreggen het slachtoffer uit het water. De te hulp geroepen arts kan echter helaas alleen nog de dood constateren.
05 juli 1940, Zuidbarge
Op 5 juli 1940 om ongeveer 16.30 uur gebeurt op de onbewaakte overweg in de straatweg tussen Noord- en Zuidbarge (gemeente Emmen) een dodelijk ongeluk. De touwhandelaar Martens uit Nieuw Buinen komt met een zwaar beladen transportrijwiel uit Zuidbarge. Uit de richting Emmen nadert de trein, die om 16.29 uur te Zuidbarge moet aankomen. Martens heeft waarschijnlijk de trein te laat opgemerkt. Hij bevindt zich al op de overweg toen hij het gevaar bemerkt. Vermoedelijk tengevolge van de schrik komt hij met zijn fiets juist voor de locomotief te vallen. De locomotief grijpt de handelaar en sleept hem ongeveer 50 meter mee. De man is op slag dood. De trein heeft slechts korte tijd vertraging.
30 juli 1940, Assen
Nabij de overweg in de Lonnerstraat wordt een spelend kind van bijna 2 jaar aangereden door een trein uit de richting Rolde. De machinist merkt het voorval niet op en rijdt door naar Assen. Het kind overlijdt ter plaatse.
Top

1941

12 april 1941, Ommen
Op deze zaterdagavond raakt omstreeks 8 uur de veehandelaar B. Z. uit Vilsteren op de losplaats van het station alhier, met zijn fiets onder een zwaar beladen houtwagen. De man raakt bekneld tussen het onderstel van de wagen en een van de wielen, zodat hij enkele ribben breekt. Het slachtoffer wordt in vrij ernstige toestand naar het ziekenhuis te Zwolle vervoerd. De oorzaak van het ongeval is te wijten aan het feit, dat het paard dat voor bedoelde wagen gespannen is, schrok voor een naderende locomotief en op hol slaat.
Top

1942

03 maart 1945, Dalen
Bij het laden van aardappelen in een goederenwagen op het emplacement van station Dalen krijgt een van de mensen een zware rol karton op zijn handen. De beste man verliest zijn evenwicht en valt uit de goederenwagen. De toegesnelde arts constateert een lichte hersenschudding.
02 augustus 1942, Bareveld
De 46-jarige ongehuwde arbeider H. N. te Veendam wordt, terwijl hij met de fiets aan de hand over een der bruggen op de spoorbaan van Wildervank naar Bareveld loopt, gegrepen door een uit de richting Veendam komende trein. De man raakt zwaargewond en sterft korte tijd later.
07 oktober 1942, Bergentheim
Op de ochtend van 7 oktober 1942 rijdt H. de J. uit Bruchterveld met een bespannen wagen op de weg Mariënberg - Bergentheim. Bij het naderen van de onbewaakte overweg in deze weg schenkt hij, naar hij in februari 1943 bij de rechtbank meedeelt, meer aandacht aan enkele meisjes, die zich haasten om de trein nog te halen, dan aan de trein. Op de overweg ziet hij plotseling de trein aankomen. De J. ziet nog kans het paard te bevrijden, en zichzelf in veiligheid te stellen. De wagen wordt echter door de locomotief gegrepen en vernield. Verder verklaart de bestuurder dat hij enkele tientallen malen per dag de overweg passeert, toen hij de meisjes ziet lopen, heeft hij gedacht dat de trein nog niet in aantocht is. Het openbaar ministerie verdenkt de bestuurder van zeer roekeloos handelen. Het ongeluk heeft ook voor verdachte zelf ernstiger gevolgen kunnen hebben. De officier eist, rekening houdende met de financiele omstandigheden van verdachte, 50 gulden boete plus 50 dagen hechtenis. Dinsdag 9 februari 1943 vindt de uitspraak plaats.
Top

1943

18 juni 1943, Emmen
Op vrijdag 18 juni 1943 worden 2 jongens op een onbewaakte overweg nabij het station van Emmen gegrepen door een rangerende locomotief. Het ongeluk gebeurt omstreeks 17.00 uur als 2 leerlingen van de Ambachtsschool, die samen op 1 fiets zitten, de overweg passeren. De beide jongens zijn allebei 15 jaar en afkomstig uit Barger Oosterveld. De kantoren en de scholen zijn zojuist uitgegaan en het is druk op straat. Door onoplettendheid raken ze onder de rangerende locomotief en worden ongeveer 100 meter meegesleept. De locomotief moet opgevijzeld worden om bij de lichamen te komen. Een toegesnelde dokter kan slechts de dood van beide jongens vaststellen.
29 augustus 1943, Dalen
Vermoedelijk misleid door het rumoer en de duisternis op het perron vertrekt zondagavond 29 augustus de laatste trein in de richting Coevorden al voordat alle passagiers op het station van Dalen zijn uitgestapt. Postbode Zwiers en zijn echtgenote staan nog op de treeplank als de trein wegrijdt. Zwiers valt op het perron en komt er goed af. Zijn vrouw daarentegen valt ook, doch houdt zich aan de trein vast, zodat ze een 50-tal meters wordt meegesleurd, voordat de trein doormiddel van de noodrem tot stilstand wordt gebracht. Mevrouw Zwiers-van der Linde heeft een diepe knie- en hoofdwond, doch is gelukkig niet levensgevaarlijk gewond. Naar omstandigheden maakt ze het goed.
Top

1944

05 januari 1944, Zwolle
Van aardappeltrein 4742 (Assen - Zwolle) breekt een koppeling waardoor ter hoogte van de Nieuwe Wetering enkele goederenwagens ontsporen. De locomotief met de voorste ongeschonden goederenwagens rijdt door naar Zwolle. De achtergebleven goederenwagens worden daarna aangereden door groepswagenladingtrein 4100 (Onnen - Zwolle). Door de klap komt de achterop lopende bagagewagen op het andere spoor terecht, waar deze wordt gegrepen door de postgoederentrein 4647 (Zwolle - Leeuwarden). Het spoor richting Meppel en Ommen is versperd.
21 december 1944, Herfte
Losse locomotief (DRB 57 1755) wordt bij Herfte in de flank gereden door een lege V2-trein (Fnr. 6318891) getrokken door locomotief DRB 55 2960. Beide locomotieven raken zwaar beschadigd. De lege V2-trein zou door een stoptonend sein gereden zijn.
Top

1945

22 augustus 1945, Hardenberg
Na de oorlog zijn er onvoldoende personenrijtuigen om al de reizigers te kunnen vervoeren. Een deel van de passagiers neemt daarom plaats tussen de goederen in de goederenwagens die ook meegevoerd worden. Dat dit niet altijd veilig gebeurd blijkt uit een ongeluk dat op 22 augustus 1945 tussen Hardenberg en Gramsbergen plaats vindt. Reizigers zaten in een goederenwagen op een lorrie met wielen. Door het schudden van de trein komt de lorrie in beweging en rijdt met 7 passagiers, die op de lorrie zitten, door de geopende deur naar buiten. Twee passagiers raken ernstig gewond terwijl de andere 5 er slechts met lichte verwondingen vanaf komen. Een van de ernstig gewonden overlijdt uiteindelijk aan zijn verwondingen.
Top

1946

-
-
Top

1947

29 december 1947
Een autobus van garage Bergman uit Ter Apel komt op deze maandagmorgen omstreeks kwart voor acht op de onbewaakte overweg in de Boslaan te Emmen in aanraking met een rangerende locomotief. De heer H. J. uit Schoonoord wordt uit het achterportier geslagen en loopt een hoofdwondje op. Hij wordt door dokter Van Zanten verbonden en kan daarna zijn reis voortzetten. De overige passagiers, de bus is overvol, komen allen met de schrik vrij.
Top

1948

09 maart 1948, Coevorden
Op deze dinsdagmorgen omstreeks 6.30 uur valt de 29-jarige leerling-machinist B. Enslng te Coevorden van de locomotief van de eerste vertrekkende trein naar Zwolle. Hij geraakt onder de wielen, waardoor zijn beide benen bijna geheel worden afgereden. Het slachtoffer wordt naar het ziekenhuis te Coevorden overgebracht.
08 mei 1948, Meeden - Muntendam
Op deze zaterdagochtend om 10 uur rijdt een auto van de firma Gebr. Vroom uit Naaldwijk op een reizigerstrein uit de richting Zuidbroek. Het zicht is voor de bestuurder de heer G. Vroom belemmerd door bomen en het brugwachtershuis. Door de klap komt de auto in het water terecht. Omstanders kunnen de bestuurder uit zijn auto bevrijden. De locomotief ontspoort met zijn voorste wielen. De vertraging voor de reizigers blijft beperkt tot 20 minuten. Dit is 3e ongeluk op dezelfde overweg binnen enkele maanden.
Top

1949

27 oktober 1949, Dalfsen
Door een verkeerde wisselstand botsen omstreeks 8.00 uur op het emplacement van station Dalfsen een personentrein en goederentrein op elkaar. De personentrein is afkomst uit Emmen. Een van de rijtuigen van de personentrein loopt zware schade op. Drie passagiers in dit rijtuig lopen verwondingen op. Het treinverkeer tussen Zwolle en Ommen is tot 15.30 uur gestremd.
03 november 1949, Gramsbergen
's middags om even over 17.00 uur rijden 2 treinen op elkaar op het emplacement van station Gramsbergen. Een goederentrein vanuit de richting Coevorden botst op de stilstaande olietrein van de BPM. De oorzaak van de botsing ligt vermoedelijk in een verkeerde wisselstand. Er doen zich geen persoonlijke ongelukken voor, omdat de beide machinisten tijdig van hun machine kunnen springen. De schade is groot. De beide locomotieven worden in elkaar gedrukt. Meerdere goederenwagens liggen verspreid naast het spoor. Enkele goederenwagens zijn zelfs van het talud in een weiland geschoven. Een kraanwagen moet alle goederenwagens weer op de rails tillen. Het treinverkeer tussen Zwolle en Coevorden is gestremd.
Top