Ongelukken 1950 - 1959

Gewijzigd: h:25-02-2020
De NOLS-spoorlijnen hebben niet alleen voordelen gebracht, maar zijn ook onderdeel geweest van diverse ongelukken waaronder enkele met trieste dodelijke afloop. In dit hoofdstuk is een opsomming gegeven van kleine en grote ongelukken, die hebben plaats gevonden. De lijst is niet compleet, maar wordt wel continue aangevuld met nieuwe informatie. Hieronder staat de lijst van ongevallen tussen 1950 en 1959.
1950 - 1951 - 1952 - 1953 - 1954 - 1955 - 1956 - 1957 - 1958 - 1959

1950

06 maart 1950, Veendam
Een goederentrein uit Onnen botst rond 7 uur 's ochtends op het emplacement van Veendam op een aantal stilstaande goederenwagens. Vier goederenwagens ontsporen en stremmen het doorgaande treinverkeer. De reizgerstreinen Stadskanaal - Groningen v.v. kunnen tot circa half een niet rijden. De reizigers worden tot die tijd met bussen vervoerd. Er zijn geen gewonden. Het ongeluk is waarschijnlijk te wijten aan een verkeerde wisselstand.
09 augustus 1950, Emmen - Coevorden
Een goederentrein rijdt tussen Emmen en Coevorden over een 2-jarig spelend kind. Het meisje is aan de aandacht van de ouders ontsnapt en via een gat in de omheining op de spoorbaan gekomen. De machinist voert een snelremming uit zodra hij het kind ziet, maar kan niet voorkomen dat hij over het kind heen rijdt met zijn trein. Omdat het meisje precies tussen de beide rails zit, gaat de trein zonder het kind te raken er overheen. Het kind raakt tot opluchting van de machinist niet gewond.
Top

1951

23 oktober 1951, Dalen
Op een onbewaakte overweg in de gemeente Dalen rijdt een dieselelektrische trein in volle vaart op een aanhangwagen van een dorsmachine. De aanhangwagen wordt compleet versplinterd. Persoonlijke ongelukken doen zich niet voor. Het ongeluk is te wijten aan de dichte mist ter plaatse, waardoor de bestuurder van de dorsmachine de trein niet heeft zien aankomen.
Top

1952

04 mei 1952, Coevorden
Als trein 3113 om 14.16 uur vanuit Zwolle station Coevorden binnenrijdt, ontspoort het treinstel. De trein wordt gereden door een DE3-treinstel van het vooroorlogse type. Vermoedelijk is het wissel (nr. 13) tijdens het binnenkomen omgelegd, waardoor het voorste en het achterste gedeelte van de trein op 2 verschillende sporen rijden. De motorwagen in het midden rijdt op beide sporen die ongeveer 7 meter uit elkaar liggen. Een elektrische lichtmast tussen beide sporen en een stuk hekwerk worden verpletterd. Vlak voor het stationsgebouw komt de trein tot stilstand. De passagiers kunnen allemaal ongedeerd uitstappen. Rond 18.00 uur staat het treinstel weer op een spoor. Om circa 19.00 uur vertrekt het treinstel op eigen kracht terug naar Zwolle. Uit dit voorval blijkt hoe sterk het flexibele dieselmateriaal is. Bij een gewone trein zou de ramp niet te overzien geweest zijn. De passagiers kunnen hun reis per autobus vervolgen richting Nieuw-Amsterdam en Emmen. De ongevallentrein uit Zwolle wordt naar Coevorden gedirigeerd.
17 oktober 1952, Mariënberg
Op de onbewaakte overweg in de weg Almelo - Vriezenveen - Hardenberg te Mariënberg wordt in de namiddag een auto gegrepen door een trein uit Almelo. De trein zou vanuit Almelo om 17.51 uur Mariënberg binnenkomen. De bestuurder, de heer W. Meuleman uit Kampen, is op slag dood. De auto is totaal vernield. Het treinverkeer ondervindt geen verdere vertraging van het ongeluk.
Top

1953

-
-
Top

1954

23 juni 1954, Rechteren
Omstreeks 20.30 uur wordt op een onbewaakte overweg nabij kasteel Rechteren een scooter geschept door een trein. De trein is onderweg van Dalfsen naar Zwolle. Op de scooter zitten een 34-jarige manlijke bestuurder en een 32-jarige vrouwelijke bijrijder. Beide zijn afkomstig uit Wageningen en zijn op weg richting Lemelerveld. Beide berijders zijn op slag dood. Vermoedelijk heeft de bestuurder de naderende trein niet opgemerkt. Het zicht is ter plaatse echter niet slecht.
29 juli 1954, Vriezenveen
Een 7-jarige jongen uit Almelo valt uit een snelrijdende trein vlak voor Vriezenveen. In plaats van de wc-deur opent de knul een coupedeur en wordt door de rijwind naar buiten gezogen. Met een slinger komt de jongen in een heesterhaag terecht. Omstanders trekken direct aan de noodrem. Als de trein tot stilstand is gekomen, zien ze de jongen tot hun verbazing al aan komen lopen. De jongen heeft aan het avontuur geen letsel overgehouden.
08 september 1954, Emmen
Een 2,5-jarige peuter raakt dodelijk gewond bij een aanrijding met een trein te Emmen. De kleuter is deze woensdagmiddag aan het spelen in de tuin. Onopgemerkt loopt ze de tuin uit en staat bij het spoor te kijken. Daar krijgt ze een tik van een langs rijdende trein. Door de klap wordt ze weggeslingerd. Ter plaatse overlijdt ze korte tijd later aan inwendige kneuzingen.
02 oktober 1954, Emmen
Op de onbewaakte overweg in de Zuidbargerstraat wordt een tankauto gegrepen door een locomotief. De tankauto is zwaar beschadigd. De beide inzittenden uit Hoogkerk gaan voor controle naar het ziekenhuis in Emmen. Daar worden geen zware verwondingen geconstateerd.
19 oktober 1954, Emmen
Op de onbewaakte overweg in de Dordtse straat in Emmen botst een vrachtauto om 11.30 uur op een DE2-treinstel uit Zwolle. De trein wordt in het midden geraakt. De vrachtauto is aan de voorkant volledig ingedeukt. De chauffeur uit Arnhem kan zich zelf bevrijden en wordt met een flink aantal snijwonden naar het ziekenhuis van Emmen vervoerd. De trein is aan de onderkant vrij ernstig beschadigd, maar kan op eigen kracht doorrijden naar het station in Emmen.
13 december 1954, Emmen
Hoofdinspecteur van politie staat met zijn auto te wachten bij een onbewaakte overweg in Emmen. Als de rangerende locomotief voorbij is, denkt hij dat zijn weg weer vrij is. Hij ziet echter een goederenwagon, die achter de locomotief rijdt, over het hoofd. De goederenwagon sleept de auto enkele meters mee en raakt aanzienlijk beschadigd. Er is geen persoonlijk letsel.
Top

1955

28 januari 1955, Tussen Emmen en Nieuw-Amsterdam
De trein die om 13.22 uur van Emmen naar Zwolle vertrekt, rijdt op een onbewaakte overweg tussen Emmen en Nieuw-Amsterdam tegen een auto aan. De auto raakt zwaar beschadigd. De chauffeur is licht gewond. Het dieseltreinstel loopt aan de voorzijde enige schade op. Met een 1/2-uur vertraging vervolgt de trein zijn reis naar Zwolle.
24 februari 1955, Aadorp
Op een onbewaakte overweg tussen Almelo en Vriezenveen komt een trein in botsing met een bestelauto. De trein is licht beschadigd. De bestelauto raakt zwaar beschadigd, maar de chauffeur is slechts lichtgewond.
01 maart 1955, Emmen
Op de onbewaakte overweg in de Angelsloërdijk te Emmen wordt een personenauto gegrepen door een trein. De auto wordt totaal verpletterd. De 3 broers uit Barger die in de auto zitten, komen er vrij goed van af. De trein heeft flinke schade aan de voorkant.
06 mei 1955, Zuidbarge
Op de onbewaakte overweg tussen Noordbarge en Willemsoord wordt een personenauto gegrepen door een trein. De auto wordt door de klap in een sloot geslingerd en is totaal vernield. De bestuurder wordt met een hersenschudding opgenomen in het ziekenhuis van Emmen.
21 juli 1955, Bergentheim
Om 06.20 uur rijden een olietrein met bestemming Pernis en de 1e reizigerstrein van de dag van Zwolle naar Emmen op het station Bergentheim tegen elkaar aan. Er zijn geen slachtoffers. Het dieseltreinstel raakt vrij ernstig beschadigd. Om 8.10 uur is de stremming op het station opgeheven.
26 juli 1955, Vroomshoop
De trein van 10.13 uur van Mariënberg naar Almelo rijdt nabij Vroomshoop op een onbewaakte overweg een luxe auto aan. De chauffeur van de auto raakt licht gewond, de auto wordt beschadigd. De trein heeft met 12 minuten vertraging zijn reis voortgezet.
02 november 1955, Vriezenveen
Een arbeiderstrein van Mariënberg via Almelo naar Enschede rijdt in Vriezenveen om 06.42 uur over diverse reizigers heen. Het gevolg 1 dode en 2 gewonden. Normaal komt deze trein aan op het 2e perron van station Vriezenveen. De overweg naar het 2e perron is niet beveiligd en reizigers steken uit gewoonte over. Vanwege de vorst is het wissel echter bevroren en leidt de stationschef de trein naar het 1e perron. De overstekende reizigers worden verrast door de trein. Versnelt remmen door de machinist van de stoomlocomotief kan helaas niet voorkomen dat er slachtoffers vallen. Het dodelijke slachtoffer is onder de stoomlocomotief terecht gekomen. De beide gewonden worden door de botsing weg geslingerd. Onduidelijk is of er voldoende waarschuwingen zijn gegeven aan de reizigers en of deze wel voldoende tot het publiek zijn doorgedrongen.
18 november 1955, Emmen
Op de onbewaakte overweg in Kerkhoflaan wordt een vrachtauto omstreeks 17.25 uur gegrepen door een "blauwe engel". De vrachtauto is eigendom van grossier in meel- en koloniale waren in Stadskanaal. In de vrachtauto zitten 3 personen die opgenomen worden in het ziekenhuis van Emmen maar aan het eind van de avond naar huis worden gebracht. De trein is om 17.20 uur vanuit station Emmen naar Coevorden vertrokken. De plek van het ongeluk ligt bezaaid met zakken meel en blikken conserven. De trein is lichtbeschadigd en kan met 24 minuten vertraging de reis naar Coevorden voortzetten.
Top

1956

04 mei 1956, Emmen
Een 49-jarige automobilist uit Erica moet een noodstop maken op een spoorwegovergang nabij Emmen, omdat een fietser voor hem langs schiet. Door de noodstop slaat de motor van de auto af. Het lukt de automobilist niet om snel weer te starten op het moment dat een dieseltrein de overweg nadert. Op het laatste moment kan de automobilist zich in veiligheid brengen door de auto snel te verlaten. De lege auto wordt door de trein gegrepen en totaal vernield. De trein raakt ligt beschadigd.
24 juni 1956, Emmen
Op een onbewaakte overweg tussen Emmen en Nieuw-Amsterdam wordt een personenauto gegrepen door een reizigerstrein. De inzittenden, een familie van 3 personen uit Hengelo, komen er wonderwel goed van af. Het zoontje van 13 maanden oud wordt door de klap uit de auto geslingerd maar is des ondanks slechts licht gewond. Alle slachtoffers worden opgenomen in het ziekenhuis van Emmen. De auto is totaal vernield.
06 september 1956, Dalen
Op een onbewaakte overweg te Dalen wordt een bromfietser gegrepen door een trein van Emmen naar Zwolle. De bromfietser raakt licht gewond. Zijn brommer is totaal vernield.
26 oktober 1956, Meeden - Muntendam
Op deze vrijdagmorgen om 7.30 uur is bij de overweg bij het station Meeden - Muntendam een vrachtauto bestuurd door de 24-jarige G. Pais uit Vriescheloo, gegrepen door de locomotief van een goederentrein. Van de auto, die wordt meegesleurd naar het bruggehoofd van de nabij gelegen spoorbrug, wordt de voorkant beschadigd. Pais krijgt een lichte hersenschudding, verwondingen aan armen en benen en een shock. Hij wordt naar het ziekenhuis te Winschoten gebracht. De locomotief en enige goederenwagons van de trein raken licht beschadigd. Het uitzicht ter plaatse is goed. De spoorlijn, waarop het ongeval gebeurt, is niet meer geopend voor passagiersvervoer. Er komt vier maal per dag een goederentrein.
09 november 1956, Dalen
Op de onbewaakte overweg in de Reindersdijk te Dalen wordt personenauto gegrepen door een trein. De auto komende uit de richting Dalen wordt aan de achterzijde geraakt. De auto wordt tegen de ijzeren afbakening van de overweg geworpen. De 2 inzittenden uit Coevorden worden uit de auto geslingerd. Ze worden met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis van Coevorden. De dieseltrein is onderweg van Emmen naar Zwolle.
20 november 1956, Dalfsen
Een kilometer ten oosten van het station Dalfsen in de enkelsporige spoorlijn Zwolle - Emmen rijden om goed half acht een uit Emmen vertrokken personentrein en 2 uit de tegenovergestelde richting komende diesellocomotieven in volle vaart op elkaar in. De personentrein is treinstel DE II nummer 75 die als trein 3044 om 18.21 uit Emmen is vertrokken. Het treinstel staat op het moment van de botsing stil voor het inrijsein van station Dalfsen. De beide diesellocomotieven zijn de 2429 en 2464 die als facultatieve trein 8981 op weg zijn naar Schoonebeek. De voorzijden van de treinen dringen meters diep in elkaar en in de ravage vinden beide machinisten de dood. Er breekt brand uit maar met blusapparaten kunnen omstanders hieraan spoedig een eind maken Door de hevige botsing lopen ongeveer 20 passagiers verwondingen op die evenwel slechts in 4 gevallen van vrij ernstige aard zijn. Ambulances en particuliere auto's vervoeren de 4 gewonden naar de ziekenhuizen te Zwolle. De overigen krijgen op het station Dalfsen medische verzorging van artsen en EHBO'ers uit Dalfsen. Laat in de avond stelt directeur ir. F.Q. den Hollander van de NS zich ter plaatsen op de hoogte evenals mr. P.J. Stigter van Justitie bij de Zwolse rechtbank. Tot 's ochtends 21 november is de NS bezig met de opruimingswerkzaamheden. In die tijd vindt het treinverkeer normaal doorgang tot het station Dalfsen waar de passagiers in autobussen overstappen. Uit onderzoek blijkt dat de machinist van de locomotieven in Dalfsen een stoptonend sein heeft genegerd. In Dalfsen had een kruising met de personentreinen moeten plaats vinden. De beide locomotieven en het treinstel worden na de botsing weer hersteld en in dienst genomen.
Top

1957

07 februari 1957, Vroomshoop
Op de overweg bij de draaibrug over het Zwolse kanaal botst om circa 07.40 uur een passagierstrein op een vrachtauto geladen met bouwmateriaal. De trein is om 07.39 uur uit Vroomshoop vertrokken richting Almelo en maakt zojuist snelheid. De vrachtauto wordt door de trein meegesleurd over de draaibrug en komt 90 meter verder in de berm terecht. Doordat de trein de vrachtauto achter de cabine raakt kan de chauffeur met relatief lichte verwondingen worden bevrijd. De brug en de bermen liggen bezaaid met resten bouwmateriaal en verwrongen staal van de vrachtauto. Het voorste deel van de trein komt naast het spoor terecht en beschadigd het baanvak. In de trein ontstaat brand, maar die kan snel geblust worden. De machinist van de trein heeft lichte kwetsuren. Geen van de reizigers raakt gewond. In de middag kan het treinverkeer weer worden hervat.
28 mei 1957, Emmen
Op de onbewaakte overweg in de Sterrenkamp te Emmen wordt een kleine personenauto gegrepen door een trein. In de auto zitten 4 personen. De bejaarde echtgenote van de chauffeur die op de bijrijderstoel zit, wordt uit de auto geslingerd. De zwaargewonde vrouw wordt naar het ziekenhuis in Emmen gebracht, maar blijkt bij aankomst overleden te zijn. De overige 3 inzittenden komen met de schrik vrij en zijn niet gewond.
30 september 1957, Assen
Op de overweg in de Lonerstraat tussen Assen en Rolde botst een goederentrein bestaande uit een locomotief en een goederenwagon die onderweg is naar Eext op een auto. De auto wordt 60 meter meegesleept en volledig in elkaar gedrukt. De bestuurder kan levend uit het wrak worden gehaald. Hij wordt naar het ziekenhuis vervoerd. De trein moet door een rangeerlocomotief terug gesleept worden naar Assen.
12 november 1957, Coevorden
Voorbijgangers vinden naast een onbewaakte overweg in Coevorden het 3-jarige jongetje Wilco Feyen. Enkele meters voorbij de overweg wordt een autoped aangetroffen met een verbrijzeld achterwiel. Vermoedelijk is het jongetje geraakt door de trein van Zwolle naar Emmen. Geen van de mogelijke wagenvoerders zegt echter iets gemerkt te hebben. Het jongetje wordt met een schedelbasisfractuur en een ernstige hoofdwond opgenomen in het ziekenhuis van Coevorden.
13 november 1957, Nieuw-Amsterdam
Op de onbewaakte spoorwegovergang in de Veilingstraat wordt 's avonds een personenauto door een trein gegrepen. De auto wordt door de kracht van de botsing in een langs de spoorbaan lopende sloot geslingerd. De bestuurder van de auto, de manufacturier G. uit Nieuw-Amsterdam, wordt spoedig uit de over de kop geslagen auto bevrijd. Hij heeft zodanige verwondingen opgelopen, dat overbrenging naar het ziekenhuis te Emmen nodig wordt geacht. De auto, die aan de voorzijde door de trein is geraakt, wordt vrij ernstig beschadigd. Vermoedelijk heeft de bestuurder door het slechte uitzicht bij de overgang — enige oliewagons staan nabij de overweg op een zijspoor — te laat de trein, die juist vanaf het station Nieuw-Amsterdam in de richting Emmen is vertrokken, opgemerkt.
Top

1958

31 januari 1958, Gasselternijveen
Op 31 januari 1958 rijdt een GADO-bus in dichte mist op de onbewaakte overweg in de weg Gasselte - Gasselternijveen op een goederentrein. Deze trein bestaat uit een locomotief met 2 goederenwagons. De bus is onderweg van Stadskanaal naar Assen. 4 personen raken ernstig gewond en 5 personen hebben lichte verwondingen. De rechter veroordeelt de chauffeur van de bus wegens roekeloos rijgedrag tot 1 week hechtenis en 1 jaar voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid. Op dezelfde dag zijn er in het hele land meerdere botsingen tussen auto's en treinen vanwege de zeer dichte mist.
20 februari 1958, Vroomshoop
Op de onbewaakte overweg in de Julianalaan in Vroomshoop wordt de 60-jarige mevrouw Kleinjan-De Hoop met haar achtjarige kleindochter die per bromfiets de overweg passeren, door een personentrein gegrepen. De trein, die niet harder rijdt dan circa 40 km/h, komt 30 meter voorbij de overweg tot stilstand De vrouw en het meisje, die van een verjaardagsvisite komen, blijken op slag te zijn gedood. De enige verklaring van het ongeval is wellicht de zeer krachtige wind, waardoor mevrouw Kleinjan de trein niet heeft gehoord. Als de wagenvoerder de bromfiets ziet naderen, geeft hij signalen, maar de vrouw kijkt eerst de verkeerde kant op. Op het moment dat zij eindelijk de trein ziet, is deze al te dicht bij en kan een botsing niet meer voorkomen worden.
05 maart 1958, Emmen
Op de onbewaakte overweg in de Bargermeerweg te Emmen grijpt een trein bestelauto. Het voertuig wordt door de klap opzij geworpen. De bestuurder moet uit het wrak bevrijd worden. Hij wordt in zeer zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis in Emmen vervoerd. Het betreft een 30-jarige Fransman die tijdelijk in Oldenzaal woont. De trein, een blauwe engel, is om 16.21 uur uit Emmen vertrokken richting Zwolle. Met schade aan de zijkant kan het treinstel met een halfuur vertraging zijn reis voortzetten.
29 maart 1958, Emmen
Op de onbewaakte overweg in de Kerkhoflaan te Emmen botst 's nachts omstreeks 0.30 uur een auto met 5 inzittenden op een passerende trein. De trein bestaat uit 2 treinstellen waarvan alleen in het voorste treinstel licht brand. Na het passeren van het voorste treinstel denkt de bestuurder dat de trein voorbij is en geeft gas. Een botsing met het donkere achterste treinstel is niet te voorkomen. De auto wordt opzij geslingerd en zwaar beschadigd. Alle inzittenden komen met de schrik vrij.
15 mei 1958, Emmen
Een 8-jarig jongetje scharrelt rond op het emplacement van station Emmen. Hij zet een beveiligingsblok van een zijspoor met een handel omhoog. De machinist van een rangeerde dieselelektrische locomotief ziet het blok niet en rijdt er overheen. Een ontspoorde locomotief is het gevolg. De schade wordt geschat op duizenden guldens.
01 oktober 1958, Dalen
Tussen Dalen en Coevorden rijdt een trein uit de richting Emmen op een ijzeren staaf. Met een hevige klap merken de passagiers het voorval. De trein ontspoort niet en er zijn geen gewonden. In samenwerking met de spoorwegrecherche probeert de politie uit te zoeken hoe de staaf op de spoorbaan is gekomen.
Top

1959

23 februari 1959, Dalen
Op deze dag komt een 66-jarige bromfietser om bij een botsing met een trein. Het ongeluk vindt plaats op een overweg tussen de stations Coevorden en Nieuw-Amsterdam. De bromfietser heeft vermoedelijk niet op gelet bij het oversteken van de spoorbaan en ziet de uit Zwolle komende trein over het hoofd.
15 mei 1959, Emmen
Op een onbewaakte overweg in Emmen wordt een bestelauto met 4 inzittenden gegrepen door een trein. De trein is zojuist om 11.20 uur vanuit station Emmen vertrokken richting Coevorden. De auto komt in een sloot terecht. Een kind uit de auto wordt 40 meter door de trein meegesleurd. Alle inzittenden worden naar het ziekenhuis in Emmen vervoerd. De bestuurder die de minste verwondingen heeft, wordt dezelfde dag uit het ziekenhuis ontslagen. In de laadbak van de bestelauto zitten 2 lammeren, waarvan er 1 het ongeval niet overleefd.
15 juli 1959, Eext
Op de overweg in de spoorlijn Assen — Stadskanaal, bij het voormalig station Eext, veroorzaakt een goederentrein 's avonds omstreeks 18.30 uur een langdurige verkeersstremming. De defect geraakte diesellocomotief blijft juist op de overweg staan. Pas toen met behulp van buschauffeurs en omwonenden de locomotief van de trein is losgemaakt en verder geduwd, kan het verkeer op dit kruispunt van drie wegen doorgaan.
02 oktober 1959, Schoonebeek
In de nacht van 2 op 3 oktober rijdt in dichte mist een busje met 6 inzittenden op de passerende lege olietrein die onderweg is van Nieuw-Amsterdam naar Schoonebeek. Het ongeluk gebeurt op een onbewaakte overweg bij het Stieltjeskanaal. Het busje raakt de 3e goederenwagen van de trein. 3 van de 6 inzittenden moeten in Coevorden in het ziekenhuis worden opgenomen. De anderen kunnen ter plekke worden geholpen.
Top