Ongelukken 1970 - 1979

Gewijzigd: i:21-05-2021
De NOLS-spoorlijnen hebben niet alleen voordelen gebracht, maar zijn ook onderdeel geweest van diverse ongelukken waaronder enkele met trieste dodelijke afloop. In dit hoofdstuk is een opsomming gegeven van kleine en grote ongelukken, die hebben plaats gevonden. De lijst is niet compleet, maar wordt wel continue aangevuld met nieuwe informatie. Hieronder staat de lijst van ongevallen tussen 1970 en 1979.
1970 - 1971 - 1972 - 1973 - 1974 - 1975 - 1976 - 1977 - 1978 - 1979

1970

13 februari 1970, Emmen
Een 14-jarige scholiere steekt met haar fiets rond 19.00 uur het spoor over op 500 meter afstand van het station Emmen. Juist op dat moment komt er een trein aan. Het meisje is opslag dood.
03 april 1970, Coevorden - Nieuw-Amsterdam
Een opmerkelijke botsing doet zich voor op een niet beveiligde overweg tussen Coevorden en Nieuw-Amsterdam. Een goederentrein raakt een auto. De machinist schakelt de reddingsdiensten in. Die vinden ter plaatse alleen een kofferdeksel. Van de auto en de bestuurder ontbreekt ieder spoor.
08 juli 1970, Mariënberg
Overtrekkende onweersbuien met windstoten veroorzaken overlast in het verkeer in het oosten van het land. In de buurt van Mariënberg valt een boom op de spoorlijn waardoor het treinverkeer 's avonds gestremd is. Er doen zijn geen persoonlijke ongelukken voor.
30 augustus 1970, Nieuw-Amsterdam
Het treinverkeer is deze zondagavond enige tijd gestremd, omdat een trein een loslopende koe aanrijdt. De trein raakt beschadigd. De koe overleeft het voorval niet.
07 oktober 1970, Zwolle - Dalfsen
Door een draadbreuk tussen Zwolle en Herfte moeten de treinen tussen Zwolle en Meppel 's ochtends over een spoor rijden. De treindienst tussen Zwolle en Dalfsen wordt tijdelijk opgeheven. In de middag kan de treindienst hervat worden.
23 december 1970, Emmen
Op de met een AHOB beveiligde overweg in de Kerkhoflaan in Emmen komt een vrachtauto tot stilstand. De vrachtauto wordt bestuurd door een 19-jarige chauffeur uit Wijk bij Duurstede. Op dat moment komt er een trein uit de richting Emmen. De bestuurder kan zich uit de voeten maken. De machinist kan de trein echter niet op tijd tot stilstand brengen. Een botsing is niet te vermijden. De trein schuift de vrachtauto voor zich uit en beschadigd de knipperlichtinstallatie van de overweg. De trein rijdt op eigen kracht terug naar Emmen. Een uur later is de trein dusdanig gerepareerd dat als nog de reis naar Zwolle kan beginnen.
Top

1971

02 oktober 1971, Bergentheim - Hardenberg
Op een beveiligde overweg tussen Bergentheim en Hardenberg botst een trein op een auto. De auto is tussen de spoorbomen gezigzagd. De auto is volledig vernield, maar de bestuurder blijft ongedeerd. Het treinverkeer is een half uur vertraagd.
Top

1972

24 oktober 1972, Emmen
Een slingeraap uit het Noorderdierenpark te Emmen is vanmiddag bij een ontmoeting met een rijdende trein zijn staart kwijtgeraakt. De machinist heeft nog geprobeerd een aanrijding te voorkomen, maar de losgebroken aap springt toch nog op het laatste moment voor de locomotief langs.
09 december 1972, Dalen
Op een onbewaakte overweg in Dalen botst een trein op een tractor met aanhanger. De 18-jarige bestuurder van de tractor uit Weiteveen komt om het leven. De trein ontspoort door de botsing. Het treinverkeer tussen Coevorden en Emmen wordt vervangen door bussen tot dat de spoorwegen de stremming hebben opgeheven.
Top

1973

-
-
Top

1974

07 juni 1974, Hardenberg
Twee tankwagens van een lege olietrein op weg naar Schoonebeek ontsporen even voor het station van Hardenberg. Het treinverkeer op het baanvak Mariënberg - Hardenberg is gestemd. De reizigers worden met bussen vervoerd. De ravage wordt in de nacht opgeruimd. De spoorwegen verwachten dat het treinverkeer de volgende dag hersteld is.
26 september 1974, Nieuw-Amsterdam - Emmen
De 18-jarige Henricus de Vreede uit Erica (gemeente Emmen) komt 's morgens om het leven, als hij met zijn bromfiets op een niet-beveiligd overpad van de spoorlijn Nieuw-Amsterdam - Emmen tegen de reizigerstrein naar Zwolle botst. De jongen is opslag dood.
1974, Vriezenveen
Botsing op de Wierdenseweg in de gemeente Vriezenveen.
Top

1975

11 januari 1975, Nieuw-Amsterdam
Op deze zaterdagavond rond 19.00 uur ziet een automobilist uit Nieuw-Amsterdam op de overweg in de Veilingstraat een trein over het hoofd. De overweg is niet beveiligd. De trein van het type DE3 is zojuist uit Nieuw-Amsterdam vertrokken op weg naar Emmen. De 37-jarige automobilist heeft het geluk dat de snelheid van de trein nog niet al te hoog is. Desalniettemin wordt de auto 100 meter meegesleurd. De brandweer moet het slachtoffer uit de auto bevrijden. Ter observatie wordt de patient naar het Scheperziekenhuis in Emmen gebracht. Het treinverkeer is tot 20.30 uur gestremd.
25 februari 1975, Vroomshoop
Een trein ontspoort op een wissel bij station Vroomshoop. Er zijn geen gewonden. De treindienst wordt vervangen door bussen. De stremming duurt tot de volgende morgen.
20 april 1975, Emmen
Op de met knipperlichten beveiligde overweg in de Rietlandenstraat in Emmen wordt 's avonds een auto gegrepen door een trein. De beide inzittenden van 33 en 30 jaar uit Erica komen om het leven. Het treinverkeer ondervindt vertraging. De oorzaak van het ongeluk is onbekend. De knipperlichten van de overweg werken normaal.
30 september 1975, Emmen Bargres
De trein van Emmen naar Zwolle moet rond 10.30 uur plotseling stoppen nabij Emmen Bargeres, omdat een kleuter van 2 jaar speelt op de spoorbaan. De gewaarschuwde politie neemt de kleuter mee naar het bureau. Daar wordt de kleine opgehaald door zijn geschrokken moeder.
Top

1976

-
-
Top

1977

05 februari 1977, Dalfsen
Bij station Dalfsen ontspoort 's ochtend om half acht een goederentrein bij het passeren van een wissel. De goederentrein komt terecht op 2 sporen. Het spoor raakt ontzet en een seinpaal is omver gereden. Reizigers richting Emmen worden verzocht via Almelo en Mariënberg te reizen.
15 december 1977, Emmen
De trein uit Zwolle rijdt bij de overweg in de Eigen Haardweg bij Emmen een loslopend paard aan. De machinist stopt om te kijken of het paard nog leeft. Dat is het geval. Er zijn geen mensen in de buurt om te waarschuwen, daarom rijdt de machinist daarna snel door naar het station van Emmen. Vanuit het station worden hulpdiensten gebeld. Als die echter ter plaatse komen, is het paard overleden. Het paard blijkt ontsnapt te zijn uit zijn stal door de deur stuk te trappen.
Top

1978

1978, Bareveld
Vrachtauto rijdt tegen een van de onderdoorgangen van de brug over het Stadskanaal aan.
Top

1979

18 december 1979, Ommen
De 16-jarige P. Hans uit Beezerhaar botst op een met knipperlichten beveiligde overweg op het traject Zwolle - Emmen, bij de plaats Ommen, met zijn fiets tegen de zijkant van een trein. Het slachtoffer komt daarbij om het leven. De machinist van de trein heeft niets van het ongeluk gemerkt. Het lichaam van de jongen wordt pas enkele uren na het ongeluk gevonden.
Top