Ongelukken 1990 - 1999

Gewijzigd: i:27-06-2021
De NOLS-spoorlijnen hebben niet alleen voordelen gebracht, maar zijn ook onderdeel geweest van diverse ongelukken waaronder enkele met trieste dodelijke afloop. In dit hoofdstuk is een opsomming gegeven van kleine en grote ongelukken, die hebben plaats gevonden. De lijst is niet compleet, maar wordt wel continue aangevuld met nieuwe informatie. Hieronder staat de lijst van ongevallen tussen 1990 en 1999.
1990 - 1991 - 1992 - 1993 - 1994 - 1995 - 1996 - 1997 - 1998 - 1999

1990

19 februari 1990, Beerzeveld
Een 16-jarige bromfietser komt onder de trein op een overweg tussen Beerzeveld en Junne. De bromfietser raakt ernstig gewond. De overweg is met knipperlichten beveiligd, maar de jongen merkt de aanstormende trein te laat op. Het treinverkeer is anderhalf uur gestremd en de reizigers worden met bussen vervoerd.
4 mei 1990, Dalen
Een vrachtauto van de firma VLC met 12 ton kunstmest botst op een met knipperlichten bewaakte overweg in de buurt van Dalen (Huttenheugte) op de sneltrein (18040) tussen Emmen en Zwolle. De vrachtwagen die aan de achterzijde wordt geraakt, wordt door de trein weggeslingerd. De vrachtwagen chauffeur raakt zwaar gewond. De treinmachinist raakt lichtgewond en kan na een controle in het ziekenhuis naar huis. Ook enkele passagiers klagen over pijnlijke lichaamsdelen. Vermoedelijk heeft de chauffeur door de laagstaande zon geen goed zicht gehad op de overweg. Het voorste draaistel van het treinstel (Mat '54 / Bk 371) komt naast het spoor terecht en moet met behulp van een kraan weer onder de trein gezet worden. Daarna sleept locomotief NS 2317 het treinstel weg naar Zwolle. Het treinverkeer is ruim 6 uur gestremd.
[ns_mat54_016]
De beschadigde en ontspoorde voorkant van treinstel NS mat'54 nummer 371.
Foto E. Masselink, 4 mei 1990.
[ns_mat54_015]
Locomotief 2317 is met de hersporingstrein gearriveerd bij het ontspoorde treinstel NS mat'54 nummer 371. Naast het spoor staat ook al een kraan van de firma Kramer.
Foto E. Masselink, 4 mei 1990.
Top

1991

12 april 1991, Emmen
Een Emmenaar botst op een overweg in de Bargermeerweg op een trein uit de richting Zwolle. De bestuurder raakt zwaar gewond. De bestuurder is afgeleid door een bekende die langs de kant van de weg staat.
5 november 1991, Nieuw-Amsterdam
Op een spoorwegovergang in Nieuw-Amsterdam grijpt een trein een auto. De auto verandert in een pakket schroot. De bestuurder raakt slechts lichtgewond. Het treinverkeer is anderhalf uur gestremd.
Top

1992

10 april 1992, Veendam
Twee goederenwagens van het Billiton ontsporen in de buurt van Veendam. De containerterminal in Veendam is daardoor tijdelijk niet te bereiken.
Top

1993

17 april 1993, Emmen
Een inwoner uit Klazienaveen rijdt met hoge snelheid dwars door de gesloten spoorbomen op de overweg in de Dordsestraat vlak voor een aanstormende trein uit de richting Zwolle. De trein raakt de auto nog net aan de achterzijde. De bestuurder wordt gewond naar het Scheperziekenhuis in Emmen vervoerd. De politie vermoedt dat de bestuurder onder invloed is van alcohol.
24 mei 1993, Coevorden
Om 4 uur ontdekken NS-medewerkers op het station van Coevorden een lek in een goederenwagon met methanol. De brandweer van Coevorden en Emmen besluiten direct om het station van Coevorden te ontruimen. Methanol is een zeer giftige en brandbare stof. De goederenwagon is afkomstig van de AKZO-fabriek in Emmen. De NS hervat het treinverkeer van en naar Coevorden om 7 uur. In de tussentijd is het vervoer tussen Gramsbergen en Emmen met bussen uitgevoerd. Naar aanleiding van dit ongeluk wil de gemeente Coevorden van de NS informatie hebben over de gevaarlijke stoffen die per trein door de gemeente Coevorden rijden. De NS wil die informatie wel geven, maar de gemeente Coevorden dient hiervoor te betalen.
8 september 1993, Gramsbergen
Een trein richting Coevorden komt in Gramsbergen in botsing met een auto. De bestuurster komt om het leven en haar 6 weken oude baby raakt zwaargewond. Het treinverkeer is 3 uur gestremd en wordt tijdelijk vervangen door bussen.
Top

1994

-
-
Top

1995

9 februari 1995, Zandpol
Een Duitse vrachtauto ramt een olietrein ter hoogte van het gehucht Zandpol. Door de kracht van de aanrijding wordt een oliewagon uit de rails gedrukt. De geringe snelheid van de trein voorkomt erger.
23 februari 1995, Emmen
Een jeugdige fietser uit Emmer-Compascuum komt om het leven bij een botsing met een trein (plan V) op de overweg in de Dordtsestraat in Emmen.
10 mei 1995, Coevorden
Een jeugdige fietser komt op de overweg in de Wethouder Donkerstraat in aanraking met een trein. De jongen overleeft het voorval, maar moet met gebroken benen naar het ziekenhuis in Hardenberg vervoerd worden.
8 augustus 1995, Zwolle
Een trein ramt een vrachtauto in de buurt van Zwolle op een dienstoverweg van de NS die normaal gesloten is voor gemotoriseerd verkeer. Treinverkeer tussen Zwolle en Meppel en Zwolle en Dalfsen meerdere uren gestremd. De vrachtwagenbestuurder komt bij het ongeluk om het leven.
5 november 1995, De Haandrik
Een auto met 2 inzittenden komt op een overweg in De Haandrik in botsing met een trein (plan V) uit de richting Coevorden. Een van de inzittenden is gemeenteraadslid in Gramsbergen. Beide personen overleven het voorval niet. Het treinverkeer is geruime tijd gestremd. De NS zet bussen in. De politie vermoedt dat de bestuurder het rode licht door de laagstaande zon niet heeft gezien.
13 december 1995, Almelo
Bij het binnenkomen van station Almelo botst treinstel DE2 nummer 169 op een rangerende goederentrein met elektrische locomotief 1643 als tractie. Het dieseltreinstel komt als spitstrein 8460 uit Vroomshoop. Acht personen waaronder de machinist raken gewond. Alle gewonden kunnen echter nog dezelfde avond uit het ziekenhuis worden ontslagen. De machinist heeft de botsing zien aankomen en is vanuit zijn cabine naar achteren gerend. De cabine is na de botsing totaal geplet.
Top

1996

18 maart 1996, Den Hool
Ter hoogte van Den Hool tussen Coevorden en Nieuw-Amsterdam wordt een lijk tussen de rails aangetroffen. Het treinverkeer wordt enige tijd stopgezet. De politie stelt vast dat het een geslaagde zelfmoord is geweest.
19 augustus 1996, Coevorden
Een tankwagon lekt methanol op het terrein van Van der Graaf op de Euro-Terminal in Coevorden.
Top

1997

11 april 1997, Emmen
Bestelbusje komt onder trein op de overweg in de Bargermeerweg in Emmen. De bestuurder overleeft het ongeluk. Het treinverkeer ligt 2 uur stil daar de trein uit de richting Zwolle niet op eigen kracht verder kan rijden.
5 augustus 1997, Emmen
Vrachtauto rijdt de dalende overwegbomen op de Van Schaikweg kapot, omdat de chauffeur niet oplet.
9 november 1997, Emmen
Fietsster botst op een voorbij rijdende trein op de overweg in de Bargermeerweg.
24 november 1997, Emmen
De aanhanger van een tractor wordt geramd door een aanstormde trein op de onbewaakte overweg bij de Hoenderkamp. De tractor zelf is niet geraakt door de trein. De trein kan zijn reis naar Zwolle zelfstandig voortzetten.
Top

1998

3 februari 1998, Emmen
Automobilist komt onder trein op de overweg in de Kerkhoflaan in Emmen. De auto wordt door de trein Emmen - Zwolle meegesleurd en komt verticaal tegen een bovenleidingsmast tot stilstand. De bestuurder is op slag dood. Als mogelijke oorzaak denkt de brandweer aan de laagstaande zon, die het zicht van de automobilist mogelijk verblind heeft. Vanwege de opruimings- en herstelwerkzaamheden is er geen treinverkeer van 11 uur 's ochtends tot na de avondspits.
9 maart 1998, Coevorden
Een automobiliste rijdt door de spoorbomen op de overweg in de Wethouder Donkerstraat in Coevorden. De trein kan tijdig remmen om een botsing te voorkomen.
14 mei 1998, Nieuw-Amsterdam
Een loslopende geit zorgt voor oponthoud van het treinverkeer nabij Nieuw-Amsterdam. De machinist van een trein ziet een geit midden op de spoorbaan staan en brengt zijn trein tot stilstand. Het treinpersoneel probeert het dier te vangen, wat echter niet wil lukken. Pas nadat de politie het dier achter het hek heeft weten te krijgen kan de trein zijn reis voortzetten.
26 juni 1998, Emmen
Groep fietsende meisjes ontsnapt een botsing met trein. De groep drukpratende meisjes merkt niet dat ze ongemerkt de overweg in de Dordsestraat in Emmen oversteken waar net een trein op volle snelheid nadert. De trein mist op een haar na een tweetal meisjes. Allen komen met de schrik vrij.
21 september 1998, Nieuw-Amsterdam
Een onbekende automobiliste rijdt de spoorbomen op de overweg in de Industrieweg aan flarden. De auto wordt niet geraakt de naderende trein. Na het ongeluk rijdt de auto zonder zich om de schade te bekommeren door.
Top

1999

27 januari 1999, Beerze
SM'90 treinstelnummer 2105 komt onderweg als trein 8054 op een overweg tussen Mariënberg - Ommen in botsing met een auto. Het treinstel moet voor herstel naar het revisiebedrijf in Haarlem. Het herstel in Haarlem duurt meer dan een maand.
12 april 1999, Hardenberg
Op de overweg in de Bergentheimer Haarweg (km 38,312) tussen Mariënberg en Hardenberg komt omstreeks 18.19 uur een auto onder de sneltrein Zwolle - Emmen (tr. 8050). De bestuurder is op slag dood. De trein bestaat uit een treinstel van de serie SM'90. Het treinverkeer loopt 1,5 uur vertraging op vanwege opruimings- en herstelwerkzaamheden.
14 augustus 1999, Emmen
Een zelfmoord op de overweg in de Dordsestraat in Emmen zorgt voor beroering onder omstanders en omwonenden. Het opruimen van het stoffelijke overschot neemt geruime tijd in beslag.
December 1999, Ommen
Dodelijk ongeluk op een overweg in Ommen, waarbij een scholier het slachtoffer is.
Top