Stopplaats Beerse

Gewijzigd: j:09-08-2023

Inhoud:

Links:

Voormalige exploitanten:

Gegevens stopplaats

Afkorting: Be
Positie: km 30,906, linkerzijde
Adres: -
Top

Exploitatie

Geopend als stopplaats aan de spoorlijn Zwolle - Hardenberg. Op 1 juli 1905 verlengd naar Coevorden en op 1 november 1905 verlengd naar Stadskanaal.
Geopend: Gesloten:
Personenvervoer: 1 februari 1905 15 mei 1933
Goederenvervoer: 1925 1929
Vanaf 22 mei 1932 stoppen er conform dienstregeling geen reizigerstreinen meer in Beerse. Officieel wordt de stopplaats een jaar later gesloten.
Top

Gebouwen

Schuilplaats

De schuilplaats is aanbesteed met bestek NOLS-17 en is van het standaard type zoals de NOLS bij de meeste stopplaatsen laat bouwen. In 1917 vervangen de Staatsspoorwegen de zijruiten van de schuilplaats in Beerse door houten panelen vanwege herhaaldelijk vernielen van de ramen. Na de sluiting van de stopplaats is de schuilplaats verwijderd.

[schuilplaats_v1.01]
Schuilplaats zoals die bij de stopplaats Beerse wordt gebouwd.
Tekening R. van Wissen.

Waterplaats

De waterplaats is aanbesteed met bestek NOLS-17 en is van het standaard type zoals de NOLS bij de meeste stopplaatsen laat bouwen. Na de sluiting van de stopplaats is de waterplaats verwijderd.

[waterplaats_v1.01]
Waterplaats zoals die bij de stopplaats Beerse wordt gebouwd.
Tekening R. van Wissen.
Top

Emplacement

Beerse
Het emplacement bestaat uit een perron langs het doorgaande spoor. Na de overweg is de overweg in De Stroperij gelegen. Tussen 1925 en 1929 heeft er een losspoor voor goederenvervoer bij de losplaats gelegen. De sleutel voor het ontgrendelen van het wissel ligt op het station van Ommen.
Top

Personeel

Bij de stopplaats is geen personeel aanwezig.
Top

Gegevens plaats

Algemeen

De stopplaats is vernoemd naar het nabij gelegen plaatsje Beerse. Een klein buurtschap ten oosten van Ommen. In de tijd van de scheepvaart op de Vecht is de plaats bekend als pleisterplaats voor Vechtschippers. Na het wegvallen van de scheepvaart op de Vecht verliest Beerse deze functie. Heden ten dage wordt de plaats geschreven met een "z" (Beerze).

Bestuur

De plaats Beerse maakt onderdeel uit van de gemeente Ambt-Ommen en later Ommen. Zie voor meer informatie station Ommen.

Voorzieningen

Bij de stopplaats zijn geen voorzieningen voor de reizigers aanwezig.
Top