Stopplaats Westerhoeve

Gewijzigd: i:19-08-2022

Inhoud:

Links:

Voormalig exploitant:

Gegevens stopplaats

Afkorting: ?
Positie: km 10,059, linkerzijde
Adres: -
Top

Exploitatie

Geopend als stopplaats voor een ruilverkavelingsproject in de buurt van de spoorlijn Mariënberg - Almelo zodat de arbeiders met de trein naar het werk kunnen. De stopplaats ligt aan de 1e Leidijk tussen Daarle en Vriezenveen. Als de werkzaamheden klaar zijn wordt de stopplaats weer opgeheven. In de eerste beperkte dienstregeling van 15 augustus 1945 wordt de stopplaats genoemd, maar de stopplaats is al eerder geopend getuige een advertentie van juni 1945.
Geopend: Gesloten:
Personenvervoer: Voor 15 augustus 1945 1 oktober 1945
Top

Gebouwen

Bij de stopplaats is geen bebouwing aanwezig. De arbeiders werken in opdracht van de Dienst Uitvoering Werken (DUW) voor de Heidemaatschappij, die verantwoordelijk is voor de uitvoering. De trein van Hengelo naar Mariënberg stopt van maandag tot zaterdag 's ochtends om 6.57 uur op de stopplaats om de arbeiders te brengen. Om 16.40 uur worden ze weer opgepikt door de trein van Vroomshoop naar Almelo. Op zaterdag zit het werk er eerder op en kunnen de arbeiders om 11.15 uur al naar huis.
[westerhoeve_001]
Dienstregeling waarin de stopplaats Westerhoeve is opgenomen.
Het Vrije Volk, 13 juni 1945.
Top

Emplacement

Westerhoeve
Het emplacement bestaat uit een simpel perron langs het doorgaande spoor.
Top

Personeel

Bij de stopplaats is geen personeel aanwezig.
Top

Gegevens plaats

Algemeen

De stopplaats is vernoemd naar een gehucht op enige afstand van de spoorlijn. Oorspronkelijk is het gebied ruig en onbewoond. In de jaren 30 en 40 van de 20e is het gebied ontgonnen en ingericht als landbouwgrond. Op sommige plekken is ruim 1,5 meter turf afgegraven.

Bestuur

Westerhoeven is een buurtschap van de gemeente Vriezenveen en tegenwoordig Twenterand, dat in tegenstelling tot de stopplaats met een 'n' wordt geschreven. In Vriezenveen sprak men van wijken en Westerhoeven staat bekend als wijk VII.

Voorzieningen

Bij de stopplaats zijn geen voorzieningen voor de reizigers aanwezig.
Top