Stoomhoutzagerij J.M. Meihuizen en Co in Wildervank

Gewijzigd: j:27-07-2023

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Positie: km 13,3 aan de spoorlijn Stadskanaal - Zuidbroek, in te rijden vanuit Veendam.
Geopend: Niet gerealiseerd
Top

Geschiedenis

Nadat de eerste plannen voor een spoorlijn langs Wildervank bekend worden, vraagt de Stoomhoutzagerij J.M. Meihuizen in 1900 een spooraansluiting aan bij de NOLS. De aansluiting is nooit gerealiseerd, mogelijk omdat het nog tot 1910 duurt voordat de eerste treinen gaan rijden.

De aanvraag van de Stoomhoutzagerij is op identieke wijze ingediend als de aanvraag van de Aardappelmeelfabriek Duintjer, Wilkens, Meihuizen en Co. Jan Melchior Meihuizen is medeoprichter van deze aardappelmeelfabriek.

In 1837 begint de heer Jan Melchior Meihuizen, geboren op 20 augustus 1813, in Wildervank een houthandel. In eerste instantie is het hout vooral bedoeld voor de scheepsbouw. In de loop van de tijd worden de meeste schepen echter van metaal gemaakt. Meihuizen moet zijn klantenkring veranderen, maar vraag naar hout is er genoeg. Zijn oudste zoon Melchior Jansz. Meihuizen komt zijn vader helpen. Zoon Melchior Meihuizen is ook betrokken bij de plannen voor een spoorlijn in en rondom Wildervank. Hij zal ook deeluit maken van de Raad van Commissarissen van de NOLS. Vader Jan Melchior zal de oprichting van de NOLS niet meemaken. Hij sterft op 11 september 1890. Zoon Melchior is nog wel bij de eerste kilometers van de NOLS aanwezig, maar zal de trein ook niet in Wildervank zien aankomen. Hij sterft op 23 juli 1903. Zijn werk wordt voortgezet door zijn zwager Everhardus Everts. Diens zoon Jan Melchior Everts zal eveneens actief worden voor de houthandel en de NOLS.

Op het terrein in Wildervank ligt een grote hoeveelheid hout in diverse stadia van verwerking. Dit hout komt uit diverse landen in noord en oost Europa. Op 9 juni 1983 verdwijnt de naam Meihuizen en wordt het bedrijf voortgezet onder de naam Houtunie Wildervank B.V.
Top

Emplacement

Ter hoogte van kilometer 13,3 buigt de aansluiting af van de spoorlijn Stadskanaal - Zuidbroek. De aansluiting is in te rijden vanuit de richting Veendam. De aansluiting staat haaks op de spoorlijn. Het los- en laadspoor komt aan de linkerkant van de bebouwing. Op de ingediende tekening staat ook nog een variant waarbij het spoor aan de rechterkant van de bebouwing loopt.
Top