Station Noordbroek

Gewijzigd: h:09-12-2017

Inhoud:

Links:

Voormalige exploitanten: Voormalig aansluitend vervoer:

Gegevens station

Afkorting: Nb
Positie: km 4,400, linkerzijde
Adres: -
Top

Exploitatie

Geopend als station aan de spoorlijn Zuidbroek - Delfzijl. Vanaf 15 mei 1933 devalueert Noordbroek naar de status van stopplaats.
Geopend: Gesloten:
Personenvervoer: 5 januari 1910 1 december 1934
Goederenvervoer: 5 januari 1910 1 december 1934
Top

Gebouwen

Stationsgebouw

Het stationsgebouw is van het type NOLS 2e klasse. Het stationsgebouw is aanbesteed met bestek NOLS-32. Het stationsgebouw is na de beƫindiging van de treindienst niet afgebroken. Sinds 1934 tot 1980 zijn er geen noemenswaardige veranderingen aan het uiterlijk opgetreden. Alleen de bogen boven de ramen zijn in de loop der tijd wit geschilderd. Ook de kleine goederenloods en naamplaat in de gevel zijn in 1980 nog aanwezig. In 1980 staat het stationsgebouw echter leeg en zijn alle ramen ingegooid. Een deel van de dakpannen is naar beneden gevallen. Daarna is het stationsgebouw afgebroken.

[noordbroek_001]
Stationsgebouw van Noordbroek gezien vanaf de perronzijde. Een trein uit Zuidbroek getrokken door locomotief SS-17 komt het station binnen rijden.
Repro van ansichtkaart, jaren '10.

Nevengebouw

Het nevengebouw is aanbesteed met bestek NOLS-32. Het nevengebouw is van het grote type zoals langs het gehele traject van Zuidbroek tot Delfzijl is aan te treffen. Het nevengebouw staat aan de zijde Zuidbroek naast het stationsgebouw. Het nevengebouw is niet afgebroken, maar verbouwd tot woning. De muren zijn voorzien van diverse ramen. Aan de achterzijde is het gebouw verder uitgebreid om meer ruimte te scheppen voor de bewoners. Het aangebouwde gedeelte heeft een plat dak. Op het oorspronkelijke gedeelte is het originele pannendak nog aanwezig. Het oorspronkelijke gebouw is geheel wit geschilderd. De woning is verscholen tussen de bomen nog steeds aanwezig. De onderste rand bakstenen en de houten schotten aan de bovenzijde zijn donker blauw geschilderd. Dit gebouw is het enige nog bestaande nevengebouw. Voor zover de auteur van deze website bekent, staat het nevengebouw niet op een monumentenlijst.

[noordbroek_010]
Voormalig nevengebouw van Noordbroek in gebruik als woning.
Foto W. Mensinga, 2005.

[noordbroek_032]
Het voormalige nevengebouw van Noordbroek in gebruik als woning. Rechts van het gebouw liep de spoorlijn. Het stationsgebouw stond achter het nevengebouw.
Foto R. van Wissen, 24 april 2010.

[nevengebouw_03_v1.00]
Nevengebouw (perronzijde) zoals dat bij het station Noordbroek wordt gebouwd.
Tekening R. van Wissen.
Top

Emplacement

Noordbroek
Het emplacement bestaat uit een doorgaand hoofdspoor met aan de noordzijde een gedeelte voor het afhandelen van het goederenvervoer. Het doorgaande spoor ligt in een boog naar het oosten. Een 2e perron voor reizigerstreinen is er in Noordbroek nooit geweest. Vlak voor het bereiken van het emplacement kruist de spoorlijn met een kleine brug een watertje. Na de brug is een kruising met de doorgaande weg. In 1915 is het losspoor gewijzigd. Na de sluiting is alles opgebroken. Rond het nog aanwezige nevengebouw is de verhoging van het voormalige perron nog in het landschap zichtbaar. Het bruggetje blijft nog jaren lang liggen. Inmiddels is het watertje langs de doorgaande weg gedempt en is het bruggetje met keermuren verwijderd.
[noordbroek_014]
Aan de overkant van de weg is het trace naar Zuidbroek dorp zichtbaar in het landschap. Nu is het in gebruik als fietspad. Vlak voor de doorgaande weg lag het bruggetje. Inmiddels is het water gedempt.
Foto R. van Wissen, 24 april, 2010.
Top

Personeel

Functie: Van: Tot: Naam: Opmerking:
Stationschef 05-01-1910 ? ? -
Stationschef rond 1915 ? A. Becks Op 2 januari 1916 25 jaar in dienst.
Stationschef ? 31-03-1929 Wacht Vertrekt naar Gramsbergen.
Top

Gegevens plaats

Algemeen

De plaats Noordbroek is ontstaan in de vroege Middeleeuwen.

De station ligt aan de oostkant van het dorp Noordbroek. Het emplacement ligt in een bocht naar het oosten. Aan de noordkant van het station is tegenwoordig een locatie van de NAM gevestigd, waar naar aardgas wordt geboord.

Na oplevering van het station strijden de gemeente en de NOLS nog lange tijd over de kwaliteit van de toegangsweg naar het station. De gemeente is van mening dat de NOLS in gebreken blijft en een weg van slechte kwaliteit heeft aangelegd. De gemeente wil de weg derhalve niet overnemen. Uiteindelijk laat de NOLS diverse verbetering aan de weg uitvoeren echter niet in de door de gemeente gewenste hoge kwaliteit. Onder druk van het ministerie gaat de gemeente Noordbroek uiteindelijk toch akkoord met de verbeterde weg en neemt het beheer van de weg over.

Bestuur

De plaats Noordbroek is tot 1965 samen met de omringende gehuchten Stootshorn en Hamrik een zelfstandige gemeente. In de periode 1965 tot 1989 vormt Noordbroek samen met Zuidbroek de gemeente Oosterbroek. Vervolgens fuseert deze gemeente op 1 januari 1990 met Muntendam, Meeden en een deel van Tripscompagnie en Borgercompagnie tot de gemeente Menterwolde. Het gemeentehuis van Menterwolde staat in Muntendam.

Van 1880 tot 1965 heeft Noordbroek de volgende burgemeesters. Zie voor de burgemeesters van Oosterbroek het station Zuidbroek en voor Menterwolde het station Meeden - Muntendam.

Naam: Van: Tot: Opmerking:
- - - -
Albert Omta 1946 1965 -

Voorzieningen

Stationskoffiehuis
Tegenover het station is een stationskoffiehuis gebouwd. De heer Schuitema is in de jaren '10 de uitbater van het stationskoffiehuis. In het gebouw is ook een kegelbaan aanwezig. Het gebouw is als woning anno 2010 nog steeds aanwezig.

[noordbroek_003]
Het voormalige stationskoffiehuis tegenover het station in gebruik als woning.
Foto R. van Wissen, mei 2003.
Top