Autobusdiensten N. Huiting

Gewijzigd: i:24-08-2022

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Oprichting: April 1926
Opheffing: Januari 1930
Overgenomen door: ?
Top

Algemeen

Op 23 april 1926 wordt een voertuig met kenteken D4722 geregistreerd op naam van Nicolaas Huiting wonende in huis C197 te Valthe. Dit is het begin van busonderneming N. Huiting.

Op 10 december 1926 vraagt de heer N. Huiting conform de wet openbare vervoermiddelen uit 1924 bij de Gedeputeerde Staten van Drenthe en Groningen om concessies aan voor de volgende autobusverbindingen:
  • Valthe - Station Musselkanaal - Stadskanaal - Wildervank (maandag, woensdag, donderdag en zaterdag)
  • 2e Exloermond - Pekelderweg (dinsdag en vrijdag)
  • Valthe - Valthermond - Exloerveen - Buinerveen - Drouwenerveen - Gasselternijveen - Bonnerveen - Gieterveen - Eexterveen - Spijkerboor - Annen - Zuidlaren - Groningen (dinsdag en vrijdag)
De Gedeputeerde Staten van Groningen geven begin juni 1927 groen licht aan Huiting voor het uitvoeren van de gewenste autobusdiensten.

Op 3 augustus 1927 ontvangt de heer Huiting een voertuig met kenteken D5471. Dit voertuig is een autobus gebouwd door de firma Latil en geschikt voor 20 personen. Deze autobus is geïmporteerd door de firma J.E. Snitsler & Co uit Den Haag.

Op 10 januari 1928 slaat een autobus bij de Exloërkijl over de kop door het springen van een voorband. Op dat moment vervoert de autobus geen passagiers. Chauffeur de heer Van Veen kan gewoond uit zijn autobus bevrijd worden. De autobus is totaal vernield.

Uit de dienstregeling die op 29 december 1928 in het Nieuwsblad van het Noorden wordt gepubliceerd, blijkt dat Huiting op maandag, woensdag, donderdag en zaterdag 3 retourritten rijdt tussen Valthe en Wildervank via Valthermond, Musselkanaal en Stadskanaal. Op dinsdag en vrijdag wordt 1 retourrit gereden op Groningen.

Op 25 mei 1929 krijgt hij van de Gedeputeerde Staten van Groningen een vergunning voor een autobusdienst Valthe - Valthermond - Muselkanaal - Drouwenermond - Gieterveen - Spijkerboor - Annen - Noordlaren - Onnen - Groningen. De STAR en de Nederlandse Spoorwegen gaan tegen deze vergunning in beroep.

In januari 1930 wordt Nicolaas Huiting door de rechtbank failliet verklaard.

Geen foto beschikbaar
Top