Arriva Nederland, voorheen Noordned
Gewijzigd: l:22-09-2024
Gegevens
Oprichting: | Arriva: 1997 (Engeland) en 1998 (Nederland) |
Opheffing: | n.v.t. |
Neemt over: |
|
Huidige concessies: |
|
Oude concessies: |
|
Spoorwijdte: | 1435 mm |
Algemeen
De 'roots' van het bedrijf Arriva liggen in Sunderland, een plaats aan de noordoostelijke kust van Engeland. In 1938 opent de familie Cowie daar een tweedehands motorzaak die uiteindelijk zou uitgroeien tot een grote internationale handelsonderneming: Arriva.
In 1960 begint de firma, nog steeds onder de naam Cowie, met de verhuur van motorvoertuigen. In 1980 wordt het eerste busbedrijf "The Grey-Green bus company" in Londen aangekocht. De aankoop is mogelijk vanwege de privatisering van het Engelse busvervoer. Algauw worden er in Engeland meer busbedrijven aangekocht. Met als klap op de vuurpijl het grote busbedrijf 'British Bus Group plc' in 1996. Daarmee Cowie een van de grootste busbedrijven in Engeland.
De naam Arriva ontstaat in 1997. De naam moet voor eenheid scheppen binnen de aangekochte bedrijven. Alle aangekochte bedrijven worden ondergebracht in de holding Arriva International. In hetzelfde jaar wordt ook het eerste bedrijf buiten Engeland aangekocht. Unibus Holdings uit Denemarken komt in handen van Arriva. De jaren daarna breidt Arriva in sneltempo uit in meerdere Europese landen. Arriva is anno 2009 een van de grootste commerciëLe organisaties op het gebied van personenvervoer in Europa. Met ruim 24.000 voertuigen verdeeld over 12 landen en met meer dan 38.000 werknemers levert Arriva elk jaar meer dan een miljard reizen! Momenteel is Arriva, naast Nederland, actief in Denemarken, Italië, Portugal, Spanje, Zweden, Duitsland, Tsjechië, Hongarije, Polen, Slowakije en Engeland.
In 1998 neemt Arriva International het vervoerbedrijf Vancom Nederland over. Een dochter van Arriva International wordt opgericht: Arriva Nederland. Arriva Nederland breidt al snel verder uit door de overname van VEONN en GADO in 1999. Inmiddels is Arriva Nederland een van de drie grootste openbaarvervoerbedrijven in Nederland.
Arriva Nederland exploiteert verschillende buslijnen door het hele land en regionaal treinvervoer in de provincies Friesland, Groningen en Zuid-Holland. Naast bussen en treinen exploiteert Arriva ook touringcars (Arriva Touring).
Op 19 april 2010 kondigt Deutsche Bahn aan dat Arriva voor een bedrag van 2,7 miljard Euro wordt ingelijfd in het concern. Op 31 augustus 2010 is de overname een feit en wordt de handel in aandelen aan de beurs stopgezet. In de jaren 10 van de 21e eeuw gaat het financieel niet zo goed met de Deutsche Bahn. Een van de oplossingen om weer te kunnen beschikken over geld is de verkoop van Arriva. Een koper die het gewenste bedrag van circa 4 miljard Euro op tafel wil leggen wordt echter niet gevonden. Als alternatief overweegt de Deutsche Bahn om Arriva weer naar de beurs te brengen.
Op 18 oktober 2023 maakt Deutsche Bahn bekend dat ze een principe overeenkomst hebben gesloten met de firma "I squared capital" over de verkoop van Arriva. I squared capital is een zogenaamde investeringsmaatschappij en heeft geen ervaring met het besturen van een openbaarvervoer bedrijf. Veel provincies en gemeenten waar Arriva het vervoer verzorgd zijn sceptisch over de overname en vrezen een achteruitgang van de kwaliteit van het openbaarvervoer. De mededingingsautoriteiten in met name Duitsland moeten hun goedkeuring nog geven aan de verkoop.
Treindiensten
Arriva verzorgt sinds 1999, aanvankelijk (tot 2003) in samenwerking met NS en (tot 15 december 2005) onder de naam NoordNed, het treinvervoer in Groningen en Friesland op de volgende spoorlijnen:
- Leeuwarden - Harlingen Haven
- Leeuwarden - Stavoren
- Groningen - Leeuwarden
- Groningen - Delfzijl
- Groningen - Roodeschool
- Groningen - Nieuweschans - Leer (Duitsland)
De huidige licentie van Arriva voor de zogenaamde noordelijke nevenlijnen loopt van 2005 tot 2020 en is in 2017 met 15 jaar verlengd tot 2035. Mede op aandringen van Arriva is besloten om de spoorlijn Zuidbroek - Veendam weer te openen voor reizigersvervoer. Oorspronkelijk is de bedoeling dat Arriva vanaf de nieuwe dienstregeling in december 2010 de spoorlijn Zuidbroek - Veendam weer in exploitatie neemt. De werkzaamheden van ProRail om de spoorlijn weer geschikt te maken voor reizigersvervoer nemen echter meer tijd in beslag. De feestelijke opening vindt uiteindelijk plaats op 1 mei 2011. De spoorlijn functioneert boven verwachting goed en het aantal reizigers groeit gestaag.
Logo van Arriva bij de ingang van station Veendam.
|
- |
In het westen van Nederland wordt de spoorlijn Dordrecht - Geldermalsen overgenomen van NS-Reizigers. De provincie Zuid-Holland is sinds december 2006 eigenaar van deze spoorlijn. In 2007 krijgt Arriva de concessie voor de exploitatie in handen. Deze concessie blijft tot 8 december 2018 in handen van Arriva. Arriva verlies de aanbesteding en de concessie komt vanaf 9 december 2018 in handen van Qbuzz. Qbuzz exploiteert deze spoorlijn onder de naam "R-Net" en mag doen tot 10 december 2033.
In 2010 wint Arriva de concessie voor de Vechtdallijnen Zwolle - Emmen en Mariënberg- Almelo. Vanaf december 2012 wordt als eerste de spoorlijn Zwolle - Emmen overgenomen. Een jaar later volgt de spoorlijn Mariënberg- Almelo.
Arriva is voorstander om de spoorlijn van Veendam naar Stadskanaal te verlengen. Ook een koppeling van Zwolle / Almelo - Emmen naar Stadskanaal via Ter Apel, de zogenaamde Nedersaksenlijn past goed in de filosofie van Arriva. Het heropenen van de spoorlijn naar Stadskanaal gaat echter niet zo snel als het eerste stuk tot aan Veendam.
Dieseltreinstellen
Dieselhydraulische treinstellen DH1 en DH2
De treinstellen serie DH1 en DH2 zijn begin jaren 80 door de NS speciaal ontworpen voor de diensten op de nevenlijnen in het noorden van het land. De standplaatsen van deze treinstellen zijn Groningen en Leeuwarden. In de eerste jaren komen ze alleen bij hoge uitzonderingen op andere plaatsen in Nederland. Vanwege hun werkterrein langs de noordelijke kust krijgen de treinstellen de bijnaam Wadloper.
Er is een 1-delige variant DH1 en een 2-delige variant DH2. Ze kunnen alleen en gecombineerd rijden. Losse DH1 stellen worden ingezet voor de minst drukke treinen of als versterking van een DH2 treinstel.
Door de privatisering van de noordelijke nevenlijnen gaan de meeste treinstellen over naar de nieuwe exploitant NoordNed. Deze huurt de treinstellen van NS-Reizigers. NoordNed maakt medio 2002 bekent dat ze de huur van 3 stuks DH1 treinstellen (3101 - 3103) wil opzeggen. Twee van deze treinstellen (3101 en 3102) gaan over naar Connexxion, die hiermee de dienst Mariënberg- Almelo gaat exploiteren.
Een van de DH2 treinstellen maakt gedurende enige tijd reclame voor het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek.
NoordNed gaat op in de Arriva organisatie. Bij een hernieuwde aanbesteding van het reizigersvervoer in het noorden zegt Arriva toe om alle Wadlopers te vervangen door meer comfortabeler materiaal. Daartoe bestelt Arriva bij Stadler in Bussnang Zwitserland nieuw materiaal. Dit materiaal wordt vanaf de herfst 2006 uitgeleverd. Dit materiaal zal ook de dienst langs Zuidbroek verzorgen.
Na de indienstname van de nieuwe treinstellen heeft Arriva de Wadlopers teruggeven aan NS-Reizigers. De treinstellen staan nu opgesteld in de voormalige werkplaats Amersfoort en wachten op betere tijden. De eerste treinstellen zijn verkocht aan een exploitant in Polen. Een deel gaat de maanden daarna ook dezelfde kant op. Ook gaan er treinstellen naar Zuid-Amerika. Inmiddels zijn er geen Wadlopers meer in Nederland.
Dieseltreinstellen (Spurt) serie 228 t/m 233 en 237 t/m 244 (GTW 2/6) en 301 t/m 327, 334 t/m 336 en 345 t/m 351 (GTW 2/8)
Vanaf medio 2007 rijdt Arriva haar volledige dienstregeling met haar eigen treinstellen type GTW. De afkorting GTW staat voor Gelenk Trieb Wagen. Kenmerkend voor deze treinen is dat alle technische apparatuur is ondergebracht in een kleine 2-assige motorwagen in het midden van de trein. Links en rechts van de motorwagen bevinden zich de rijtuigen voor de passagiers. De GTW-treinstellen worden gebouwd door de Zwitserse firma Stadler Rail uit Bussnang. Naast Arriva zijn er inmiddels vele maatschappijen die GTW-treinstellen hebben aangeschaft. Ook het in Nederland actieve Veolia heeft GTW's aangeschaft. Stadler kan zowel elektrische als dieselelektrische varianten leveren.
In eerste instantie bestelt Arriva 43 treinstellen voor de noordelijke nevenlijnen. De bestelling is verdeeld over 27 stuks 3-delige (GTW 2/8) met de nummers 301 - 327 en 16 stuks 2-delige (GTW 2/6) met de nummers 228 - 243 treinstellen. De treinen kunnen gekoppeld rijden. Om de zich met de noordelijke bevolking te identificeren krijgen de treinstellen namen van met name noordelijke bekende Nederlanders. Door de groeiende stroom reizigers is Arriva voornemens om extra GTW-treinstellen te kopen. Ook wordt rekening gehouden met de heropening van het traject Zuidbroek - Veendam waarvoor ook materiaal benodigd is.
In maart 2008 maakt Arriva bekent dat er 8 extra treinstellen, 2 stuks GTW 2/6 met de nummers 244 en 247 t/m 251 en 2 stuks GTW 2/8 met de nummers 345 en 346, besteld zijn voor de nieuwe dienst Groningen - Zuidbroek - Veendam en voor extra capaciteit bij de overige lijnen. Tussen Zuidbroek - Veendam komt een halfuursdienst te rijden. Tussen Groningen en Zuidbroek ontstaat met treinen vanuit Nieuweschans dan automatisch een kwartierdienst.
Een aantal GTW-treinstellen is geschikt voor de dienst op Duitsland. O.a. speciale treeplanken en beveiligings- en communicatieapparatuur voor de Duitse spoorwegen zijn aan aangebracht.
Treinstel type Spurt GTW 2/8 komt Zuidbroek binnen vanuit de richting Nieuweschans.
|
Treinstel type Spurt GTW 2/6 nummer 230 staat klaar in Veendam voor de volgende dienst naar Groningen.
|
Om meer capaciteit te bieden worden een 6-tal GTW 2/6 treinstellen in 2014 verlengd tot 2/8 treinstellen. Het betreft de treinstellen met nummers 235 en 247 t/m 251. Deze treinstellen zullen na hun verlenging door het leven gaan als 335 en 347 t/m 351. Op 2 september 2014 wordt het eerste verlengde treinstel met nummer 347 aan de pers in Groningen gepresenteerd. In 2016 zijn nog 4 treinstellen verlengd.
In 2020 start Arriva een programma om de GTW treinstellen die dienst doen in het noorden te moderniseren. Uiterlijk zijn deze stellen te herkennen aan de blauwe in plaats van de oorspronkelijke rode kleur. Op 16 juli 2020 wordt het eerste vernieuwde treinstel in Leeuwarden aan de pers gepresenteerd. Het treinstel heeft geen 1e klas meer en onder iedere stoel is een oplaadpunt voor een laptop of mobiele telefoon aanwezig. In 2,5 jaar tijd ondergaan alle 50 treinstellen deze modernisering.
Dieseltreinstellen WINK 601 - 618
Voor een verdere uitbreiding van de treindienst bestelt Arriva in 2017 18 stuks zogenaamde WINK treinstellen bij Stadler. WINK is een afkorting voor 'Wandelbarer Innovativer Nahverkehrs-Kurzzug'. De treinstellen krijgen de nummers 601 t/m 618. De treinstellen zijn voorbereid om in de toekomst ook op andere energiebronnen te rijden. In 2021 zijn de treinstellen in dienst genomen op de noordelijke spoorlijnen. Evenals de verbouwde GTW-treinstellen hebben de WINK-treinstellen geen 1e klas aan boord.
Op 18 april 2022 krijgt WINK-treinstel 604 bij de STAR te Stadskanaal de naam 'Museumspoorlijn STAR'. In het treinstel zijn diverse foto's en verwijzingen aangebracht die de reizigers het werk van de STAR laten zien.
Treinstel 605 is door Stadler aangepast om volledig elektrisch te rijden. Daarmee worden op 24 februari 2022 proefritten gereden op de spoorlijn Almelo - Hardenberg en een dag later rond Arnhem.
Dieseltreinstellen type LINT-41
Voor de dienst tussen Mariënberg en Almelo neemt Arriva 2 treinstellen type LINT-41 met de nummers 33 en 34 over van NS Financial Services. Dit bedrijf heeft de treinstellen aangekocht bij fabrikant Alstom voor Syntus, die de treinstellen in het oosten van het land inzet. Na het verlies van de concessies zijn meerdere treinstellen over. De treinstellen 33 en 34 worden aangepast aan de huisstijl van Arriva en krijgen het blauw / witte tenue van de Vechtdallijnen. Dit zijn niet de voormalige LINT-41 treinstellen 44 en 45 van Syntus die voorheen vooral op de spoorlijn Mariënberg- Almelo reden en waren geschilderd in de rode Twents uitvoering.
Treinstel type LINT-41 nummer 33 met de naam 'Anne van der Meiden' vertrekt uit Mariënberg richting Almelo.
|
Treinstel type LINT-41 nummer 33 met de naam 'Anne van der Meiden' komt binnen in station Hardenberg. De koppeling is beschermd in een plastic zak.
|
Voormalig Syntus treinstel 37 wordt in 2014 verhuurt aan Veolia. Begin 2018 ondergaat het treinstel een renovatie bij Alstom in Braunschweig (D). Op 3 maart 2018 komt het treinstel nog steeds in de Veolia kleuren terug naar Nederland. Bij Shunter in Rotterdam wordt het treinstel aangepast voor de dienst op Hardenberg - Almelo. Met de 3 treinstellen 33, 34 en 37 heeft Arriva een robuustere materiaalpositie voor dit baanvak.
De 3 treinstellen hebben de volgende namen gekregen:- Anne van der Meiden (LINT-41, 33)
- Erik Hulzebosch (LINT-41, 34)
- De ridders van het eerste uur (LINT-41, 37)
In 2024 krijgt treinstel nummer 37 als nog een naam. In 2024 is het 25 jaar geleden dat de spoorlijn Mariënberg - Almelo als eerste werd gedecentraliseerd. Om dit feit te vieren zet Arriva de 17 machinisten die daar destijds bij betrokken waren in het zonnetje. Oorspronkelijk waren het buschauffeurs. Zij hebben zich laten omscholen tot machinist en hebben het mogelijk gemaakt dat treindienst op het destijds met sluiting bedreigde baanvak kon blijven bestaan en inmiddels is gemoderniseerd en in de toekomst ook nog geëlektrificeerd zal worden. De buschauffeurs die deze uitdaging aandurfden worden ‘De ridders van het eerste uur’ genoemd. Het zijn: Helmut Bennink, Eugene de Leeuw, Marck de Leeuw, Rudie Meekes, Piet van der Neut, Henk Steintjes, Robert Schlüter, Lute Boekhoud, Robert Jonker, Kees Rosema, Jos Boxelaar, Bennie Hubers, Harry Korte, Marcel Prins, Hennie Beijers, Kasper Meijsen(†) en John Smit(†). Ter ere van dit feit krijgt treinstel nummer 37 op 8 maart 2024 de naam 'De ridders van het eerste uur'.
Treinstel type LINT-41 nummer 25 die normaal voor de dienst Zutphen - Hengelo - Oldenzaal wordt gebruikt, vertrekt vanuit Almelo naar Hardenberg.
|
- |
Voor de overgang van de concessie tussen Oldenzaal en Zutphen van Syntus naar Arriva worden de LINT-41 treinstellen 24, 25, 26, 28, 29, 30 en 32 in 2023 in de Blauwnet kleurstelling gebracht. Arriva mag deze concessie rijden vanaf december 2023 voor een periode van 4 jaar met een mogelijke verlenging van een jaar. Qua kleurstelling lijken de treinstellen op de treinstellen 33, 34 en 37. Een duidelijk verschil zijn de grote klasse aanduidingen naast de toegangsdeuren. Bij problemen met de treinstellen 33, 34 en 37 worden ook de andere blauwe LINT-41 treinstellen bij gelegenheid in gezet tussen Almelo en Hardenberg.
Waterstoftreinstellen
In november 2022 begint Arriva in overleg met de provincie Groningen een aanbesteding van 4 waterstoftreinstellen. Deze treinstellen zullen worden ingezet op de spoorlijnen rond Groningen. Bij succes zal het aantal treinen worden uitgebreid. Het aanschaffen van de treinen blijkt toch niet zo eenvoudig. Leveranciers zijn vanwege het geringe aantal van 4 stuks niet heel erg enthousiast met aanbieden. Anno 2024 is er nog geen bestelling geplaatst.
Elektrische treinstellen
Elektrische treinstellen (Spurt) serie 407 (GTW 2/6) en 501 - 506 (GTW 2/8)
Voor de dienst op Dordrecht - Geldermalsen beschikt Arriva over 1 stuk GTW 2/6 met nummer 407 en 6 stuks GTW 2/8 met nummers 501 - 506 in elektrische uitvoering. Qua opbouw lijken de elektrische treinstellen erg op hun diesel collega's. De treinen zijn wit met rood. Tijdens het testen van deze treinstellen hebben ze ook een slag Zwolle - Emmen gemaakt. De treinstellen zijn in onderhoud in de NedTrain werkplaats Leidschendam. Deze treinstellen hebben als voorbeeld gediend voor de treinen voor de Vechtdallijn Zwolle - Emmen.
Treinstel GTW 2/8 nummer 501 tijdens de opendag in NedTrain werkplaats Leidschendam.
|
- |
De concessie voor de spoorlijn Dordrecht - Geldermalsen is Arriva in 2018 kwijtgeraakt en is overgegaan naar Qbuzz. Ook de treinstellen zijn met de concessie overgedragen aan Qbuzz.
Elektrische treinstellen (Spurt) serie 411 - 413 [416] (GTW 2/6) en [517] 514 - 524 (GTW 2/8) + 525 (GTW 2/8)
Voor de dienst op Zwolle - Emmen bestelt Arriva op 2 juli 2010 14 stuks nieuwe elektrische treinstellen type Spurt bij Stadler. De bestelling bestaat uit 6 stuks type GTW 2/6 en 8 stuks type GTW 2/8. De treinen worden op verzoek van de opdrachtgever geverfd in de blauwe kleur die de provincies Overijssel en Drenthe gebruiken voor het openbaarvervoer. Daarmee wijken ze af van alle andere Arriva treinen die rood als basis kleur hebben. De fronten van treinen voor de Vechtdallijnen zijn wel wit net als al hun soortgenoten. In juni 2012 wordt het eerste treinstel aan de pers gepresenteerd in de fabriek van Stadler in Zwitserland. Het grootste deel van de fabricage vindt plaats in de Stadler fabriek Siedice in Polen.
Treinstel 'Jeroen Krabbé' staat langs perron 16 in Zwolle te wachten op de volgende dienst.
|
De naam 'Ilse Delange' op de Arriva GTW 2/8 te Coevorden.
|
De eerste treinen komen op 14 augustus 2012 in Nederland aan. In de Nedtrain werkplaats in Leidschendam worden de stellen gereed gemaakt voor het Nederlandse spoorwegnet. Het reguliere onderhoud laat Arriva uitvoeren door Strukton in Zutphen.
Arriva schrijft een prijsvraag uit om de stellen te voorzien van een naam. De jury bestaat uit de volgende personen:
- Gerrit Jan Kok, gedeputeerde van de provincie Overijssel
- Henk Brink, gedeputeerde van de provincie Drenthe
- Jelle Boonstra, dagblad de Stentor
- Alex Oude Wesselink, RTV Oost
- Edwin Evers, DJ van 538
- Anne Hettinga, algemeen directeur van Arriva Nederland (voorzitter)
Uit de meer dan 600 inzendingen worden op 26 november 2012 de volgende 13 namen bekend gemaakt:
- Jannes (GTW 2/6 413)
- Jeroen Krabbé (GTW 2/8 519)
- Daniël Lohues (GTW 2/6 416)
- Harry Muskee (GTW 2/6 415)
- Herman Brood (GTW 2/6 412)
- Jaap en Aleid Rensen (GTW 2/8 524)
- Ilse DeLange (GTW 2/8 520)
- Krishnamurti (GTW 2/6 411)
- Mien Ruys (GTW 2/8 523)
- Relus ter Beek (GTW 2/8 521)
- Roelof Zegering Hadders (GTW 2/8 522)
- Johan Rudolph Thorbecke (GTW 2/6 414)
- Willem Jan Baron van Dedem (GTW 2/8 518)
De naam van het 14e treinstel (GTW 2/8 517) wordt in maart 2013 bij opbod via Internet verloot. De opbrengst van de veiling gaat naar War Child. De actie is een samenwerking met het radiostation 538. De naam van de winner van de loting zal zijn of haar naam 15 jaar op het treinstel zien. De directeur van Arriva hoopt dat er meer dan een ton naar het goede doel zal gaan. De uitslag wordt op 28 maart 2013 bekend gemaakt.
Treinstel 'Ilse Delange' komt vanuit Emmen binnen in Coevorden.
|
Treinstel 'Herman Brood' staat in station Emmen klaar voor vertrek richting Zwolle.
|
Op 23 februari 2016 botst treinstel GTW 2/8 520 'Ilse de Lange' in de buurt van Rechteren op een hoogwerker die het spoor oversteekt. Het treinstel ontspoort en komt op zijn kant in een akker naast het spoor te liggen. De dag na het ongeluk wordt het treinstel geborgen en afgevoerd. Het treinstel wordt opgeslagen in een loods te Meppel.
Met ingang van de nieuwe dienstregeling van december 2016 neemt Arriva treinstel GTW 2/8 5037 van Connexxion over. Dit treinstel dat destijds samen met de GTW's van Arriva is besteld, rijdt tot die tijd op de spoorlijn Amersfoort - Ede. Arriva verwijdert het logo van Connexxion en vervangt deze door haar eigen logo's. De beschildering wordt in eerste instantie nog niet aangepast. Het treinstel vervangt het in februari 2016 verongelukte treinstel 520. Het voormalige Connexxion treinstel krijgt bij Arriva het nummer 525. Op 7 augustus 2017 wordt het treinstel naar Talbot Services in Aken overgebracht voor het aanbrengen van de Arriva huisstijl.
Treinstel 525, de voormalige 5037 van Connexxion, passeert de overweg in de Van Schaikweg te Emmen onderweg naar Zwolle.
|
Treinstel 525, de voormalige 5037 van Connexxion, maar nu in Arriva kleuren passeert de overweg Nijbracht in Emmen. Het vlak boven de voorruit is nog steeds zwart en daarmee blijft het treinstel herkenbaar want bij de originele Arriva stellen is dit vlak wit.
|
Op 8 juni 2018 krijgt treinstel 525 de naam 'Wildlands', vernoemd naar de gelijknamige dierentuin in Emmen. De onthulling vindt plaats op het station van Zwolle in aanwezigheid van de Drentse gedeputeerde Henk Brink en zijn Overijsselse collega Bert Boerman. Schoolkinderen van de De Regenboog uit Mariënberg zijn eveneens aanwezig. Het treinstel is bekleed met afbeeldingen en logo's van het park Wildlands. In mei 2020 wordt de reclame voor 'Wildlands' verwijderd en rijdt het treinstel weer in standaard Arriva kleuren en zonder naam rond.
Op 22 mei 2019 maken de Gedeputeerde Staten van Overijssel en Drenthe bekent dat zij geld beschikbaar stellen om met de resten van treinstel GTW 2/8 520 'Ilse de Lange', dat opgeslagen heeft gestaan in een loods in Meppel, door fabrikant Stadler een nieuw treinstel te laten bouwen. Het is de bedoeling dat dit nieuwe treinstel in het najaar 2019 in dienst gaat komen. Daarmee kan de dienst op de spoorlijn Zwolle - Emmen versterkt en uitgebreid worden. Vooral in de ochtend- en avondspits zitten de treinen vol. Met ingang van de dienstregeling van 15 december 2019 wordt de capaciteit van het extra treinstel benut in de dienstregeling. In de ochtend en avond rijden extra spitstreinen van en naar Emmen.
Treinstel 525 in 'Wildlands' staat samen diverse andere collega's tijdens de coronacrisis geparkeerd in Emmen, wachtend op de volgende inzet.
|
Treinstel 525 'Reinier Paping' herkenbaar aan het zwarte front boven de voorruit en treinstel 514 'Thorbecke' maken kop op het emplacement van station Amersfoort.
|
Op 5 juli 2022 krijgt treinstel GTW 2/8 525 de naam 'Reinier Paping'. Reinier is de winnaar van de Elfstedentocht van 1963. Vanwege het barre weer een van de zwaarste tochten ooit gereden. De officiële doop van treinstel vindt plaats op het station Zwolle in aanwezigheid van de dochters Monique en Karin van Reinier. Schaatsvriend Erben Wennemars is eveneens van de partij. Reinier is 20 december 2023 op 90-jarige leeftijd overleden. Reinier woonde in het Vechtdal. Bij de naamgeving in 2012 is Reinier net buiten de boot gevallen, maar had destijds al wel toestemming gegeven om zijn naam de mogen gebruiken.
De Vechtdaltreinstellen gebruikt Arriva sinds de nacht van 20 op 21 januari 2023 ook voor de wekelijkse nachttrein van Groningen naar Schiphol en retour. Deze trein vertrekt om 1.48 uur vanuit station Groningen en rijdt via Assen, Zwolle, Lelystad, Almere en Amsterdam Zuid naar Schiphol, waar de trein om 3.51 uur aankomt. De terugreis via dezelfde route vertrekt om 5.07 uur vanaf het station Schiphol en komt om 7.12 aan in Groningen. De trein rijdt niet alle weekenden. Soms is er een weekend zonder treindienst.
Concessie busdiensten Groningen en Drenthe
Arriva verzorgt vanaf 1999 vrijwel al het openbaar vervoer in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Later komen daar delen van de provincies Overijssel, Flevoland, Hoeksche Waard/Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland), Drechtsteden, Alblasserwaard, Vijfheerenlanden (Zuid-Holland), Rivierenland (Gelderland), Waterland (Noord-Holland) en Brabant bij. Gevormd uit gevestigde vervoerondernemingen bouwt Arriva voort op de kennis en ervaring van de medewerkers. Zij kennen als geen ander de regio waarin zij actief zijn. De verfrissende aanpak van Arriva op het gebied van zelfsturing en marktbenadering zorgen daarbij voor extra impulsen.
Daar concessies in Nederland maar voor een aantal jaren afgegeven worden, wisselen de regio's waar een bedrijf actief is elkaar snel af. Het OV-bureau Groningen - Drenthe besteedt in 2003 de zogeheten concessie GGD (Groningen Stad, Groningen Streek en Drenthe) aan. Deze concessie omvat alle busdiensten in de provincie Groningen en diverse buslijnen in de provincie Drenthe, behalve in zuidoost Drenthe en zuidwest Drenthe. Arriva wint deze concessie. Deze concessie start op 1 juni 2004 en loopt door tot 12 december 2009. Op 12 december 2004 raakt Arriva echter het vervoer in zuidoost en zuidwest Drenthe kwijt. Vanaf dat moment is deze concessie in handen van Connexxion.
Vanuit de (voormalige) NOLS-stations kunnen de reizigers op de volgende buslijnen van Arriva overstappen:
Stadsdienst Assen:
- Lijn 4 Assen, Busstation / NS - Martin Luther Kingweg
- Lijn 5 Assen, Martin Luther Kingweg - Busstation / NS
- Lijn 7 Assen, Zevensterstraat - Maasstraat (servicebus)
- Lijn 8 Assen, De Wijde Blik - Salland (servicebus)
Streekbussen:
- Lijn 10, Assen Busstation / NS - Winschoten Station
- Lijn 20, Assen Station - Meppel Station
- Lijn 21, Assen Busstation / NS - Emmen Station NS
- Lijn 22, Assen Busstation / NS - Emmen Station NS
- Lijn 23, Assen Busstation / NS - Emmen Station NS
- Lijn 24, Assen Busstation / NS - Stadskanaal Busstation
- Lijn 27, Emmen Station - Hoogeveen Station
- Lijn 28, Assen Busstation / NS - Stadskanaal Busstation
- Lijn 43, Emmen Station - Klazienaveen Centrum
- Lijn 50, Assen Busstation / NS - Groningen Centraal Station
- Lijn 51, Assen Busstation / NS - Groningen Centraal Station
- Lijn 58, Assen Busstation / NS - Groningen Centraal Station
- Lijn 59, Emmen Station - Groningen Centraal Station
- Lijn 73, Emmen Station NS - Groningen Centraal Station
- Lijn 83, Assen Busstation NS - Roden Busstation
- Lijn 300, Emmen Station NS - Groningen CS (Qliner concept)
- Lijn 305, Emmen Station NS - Groningen CS (Qliner concept)
- Lijn 319, Assen Busstation / NS - Groningen CS (Qliner concept)
- Lijn 327, Emmen Station - Hoogeveen Station (Qliner concept)
- Lijn 419, Assen Busstation / NS - Groningen CS (nachtbus / rechtstreeks)
- Lijn 451, Assen Busstation / NS - Groningen CS (nachtbus)
Begin 2009 besteedt het OV-bureau Groningen - Drenthe het busvervoer in de provincies Groningen en Drenthe op opnieuw aan. Er schrijven 3 bedrijven in, Arriva, Connexxion en Qbuzz. Veolia ziet af van het maken van een aanbieding. De uitslag wordt in op 28 mei 2009 bekend gemaakt. Winnaar Qbuzz mag vanaf 15 december 2009 het busvervoer in Groningen gaan uitvoeren. Arriva is teleurgesteld over de uitslag, juist nu het bedrijf diverse plannen heeft om het openbaarvervoer in Groningen verder te verbeteren. Mogelijk dat ook het nieuwe treinvervoer tussen Zuidbroek en Veendam er onder zal lijden. Wethouder Henk-Jan Schmaal van Veendam verkondigt direct dat hij Arriva zal houden aan de gemaakte afspraken om het treinverkeer te herstarten. Dit is echter niet het geval en Arriva blijft het treinvervoer enthousiast uitvoeren.
Speciaal voor het snelle en hoogwaardige busverbindingen besteedt het OV-bureau Groningen - Drenthe een aantal busverbindingen apart aan. Zie volgende hoofdstuk.
Naast lijndienst bezit Arriva Nederland ook een Touringcar bedrijf. Onder de naam Arriva Touring rijden anno 2009 circa 39 bussen rond.
In 2018 is het weer tijd voor een nieuwe aanbesteding. Uiterlijk op 30 april 2018 moet Arriva haar aanbieding indienen bij het OV-bureau Groningen - Drenthe voor de concessie 2019 - 2029. In de nieuwe concessie wordt geen onderscheidt meer gemaakt in HOV. Naast Arriva schrijven ook Connexxion en Qbuzz in. Op 12 juli 2018 maakt het OV-Bureau bekent dat de concessie naar Qbuzz gaat. De nieuwe concessie gaat in met de dienstregeling van 15 december 2019.
De sneldiensten Groningen - Emmen, Emmen - Hoogeveen en Groningen - Drachten worden apart aanbesteed. Ook Connexxion is teleurgesteld met het verlies van het vervoer in Drenthe.
Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV Concessie)
Bij de overname van VEONN komen ook de Interliner diensten in het bezit van Arriva. De Interliners vormen een belangrijke stap naar wat nu Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) wordt genoemd.
Arriva bus 5701 als Interliner 300 op het busstation van Emmen gereed voor de volgende rit naar Groningen.
|
Arriva bus 5743 als Qliner 300 op het busstation van Emmen.
|
De Interliners gaan na 2003 het HOV-tarief hanteren. Er zijn verschillende varianten op de Interliners ontstaan, waarvan de Qliner de belangrijkste is.Nadat in 2002 bekend wordt dat de NS per 1 januari 2004 gaat stoppen met de verkoop van interliner-vervoerbewijzen ontwikkelt Arriva in het noorden van het land een eigen HOV-dienst. Dit wordt de Qliner welke per 1 januari 2003 van start gaat. Op die datum wordt buslijn 300 opgenomen in dit concept. De route en dienstregeling blijven vrijwel ongewijzigd gehandhaafd, maar wel worden de normale OV-tarieven geldig, waarop dan wel een toeslag betaald moet worden. Deze situatie blijft gehandhaafd tot 2009 als het OV-bureau Groningen - Drenthe, dat inmiddels opdrachtgever is van het busvervoer in beide provincies, de HOV-diensten gaat aanbesteden.
Om snelle en hoogwaardige busverbindingen tussen grotere plaatsen te creëren besteed het OV-bureau Groningen - Drenthe in 2009 een speciale concessie aan. Deze concessie valt buiten het standaard busvervoer in de provincies Groningen en Drenthe. Deze zogenaamde HOV (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) buslijnen moeten snel zijn en dienen gereden te worden met bussen die net zo comfortabel zijn als een trein. De prijs per rit is hoger dan voor een normale busrit moet worden betaald. De buslijnen worden ook wel treinvervangende busdiensten genoemd, omdat ze mogelijk in de verre toekomst vervangen zouden kunnen worden door een echte treinverbinding. De bussen rijden onder de zogenaamde Qliner-formule. In deze concessie zit naast buslijn 300 ook buslijn 305 van Groningen via Gieten en Borger naar Emmen en buslijn 327 van Emmen naar Hoogeveen.
De concessie wordt gewonnen door Arriva Touring die een beter bod indient dan haar concurrenten Connexxion en Lanting Reizen. De concessie heeft een looptijd van 6 jaar met 2 x een mogelijke verlenging van 2 jaar.
Buslijn 305 wordt vanaf 11 december 2016 geïntegreerd in buslijn 300 die door Qbuzz wordt gereden. In de periode 8 januari 2012 tot en met 10 december 2016 rijdt Qbuzz al het leeuwendeel van de ritten in opdracht van Arriva Touring omdat Arriva in het noorden van Nederland geen andere concessies meer in het bezit heeft. Buslijn 327 wordt vanwege het tegenvallende succes al op 8 januari 2012 vroegtijdig opgeheven. Bij de volgende aanbesteding door het OV-bureau worden de HOV-diensten aan Qbuzz gegund. De officiële start van de concessie is 15 december 2019.
Concessie Twente 2023 - 2027
Concessie autobusdiensten Twente, inclusief de stadsdienst van Almelo. Concessie heeft een duur van 5 jaar.
Stadsdienst Almelo
- Lijn 21, Station - Centrumplein - Ziekenhuisgroep Twente - Windmolenbroek - Centrumplein - Station
- Lijn 22, Station - Centrumplein - Windmolenbroek - Ziekenhuisgroep Twente - Centrumplein - Station
- Lijn 23, Station - Kluppelshuizen - Schelfhorst - Rumerslanden - Sluitersveld - Station
- Lijn 24, Station - Sluitersveld - Rumerslanden - Schelfhorst - Kluppelshuizen - Station
- Lijn 26, Station - Centrumplein - Ossenkoppelerhoek - Ziekenhuisgroep Twente