Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij

Home Inhoud Terug
Contact

Bergman's Autobusdiensten

Gewijzigd: l:20-05-2024

Gegevens

Oprichting: 1923
Opheffing: 1960 lijndiensten, reeds eerder wordt onder de naam GADO gereden / 1974 touringcar
Neemt over:
  • K. de Boer, Emmer-Compascuüm
  • L. Heikens, Onstwedde
  • J. Kroeze, Valthermond
  • Autobusdienst J. Polling en J. Balkema, Borger
Overgenomen door: N.V. Groninger Autobusdienst Onderneming (GADO) (lijndiensten) / Sijpkes (touringcar)

Algemeen

De heer Frits (F.A.) Bergman is een autobusondernemer uit Ter Apel. Begint op 1 mei 1932 een autobusdienst Ter Apel - Stadskanaal. Vanaf 1924 probeert hij diverse concessies in het noord oosten van Nederland in handen te krijgen. Daartoe doet hij regelmatig een beroep op de gerechtelijke macht om zijn gelijk te krijgen. Soms met succes, maar regelmatig wordt hij ook niet in het gelijk gesteld. De heer Bergman weet echter niet van ophouden en blijft strijden voor zijn bedrijf. Vanuit Ter Apel verzorgt hij o.a. een autobusdienst Ter Apel - Ter Apelkanaal - Musselkanaal - Stadskanaal (Pekelderweg).

Eind jaren 20 / begin jaren 30 probeert hij vanuit Ter Apel diverse autobusdiensten verder uit te breiden. Op 3 juni 1930 weigeren de Gedeputeerde Staten van Drenthe om hem een vergunning te geven voor een autobusdienst op werkdagen tussen Emmen en Assen. De heer Bergman gaat tegen dit besluit in beroep. In april 1931 wordt het besluit van Gedeputeerde Staten door de rechtbank ongegrond verklaard.

Op 8 mei 1935 krijgt de heer B.J.P. Alferink uit Zwartemeer vergunningen om zijn autobusdiensten naar Groningen en Emmen verder uit te breiden. De heer Bergman gaat hier tegen in beroep. In 1936 verliest hij het proces.

In juli 1927 ontvangt Bergman goedkeuring van Gedeputeerde Staten van Drenthe voor een autobusdienst Emmer-Compascuüm -Emmererfscheidenveen - Emmen.

Eind jaren 30 van de 20e eeuw onderhoudt de heer Bergman vanaf Assen geregelde autobusdiensten naar Ter Apel via Musselkanaal en Stadskanaal en naar Emmen. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog krijgt de firma Bergman op 20 mei 1940 een ontheffing om met autobussen op het traject Emmen - Ter Apel - Stadskanaal - Assen te mogen blijven rijden. Benzine is op dat moment schaars en de regering wil ervoor waken dat de aanwezige voorraad alleen gebruikt wordt voor echt belangrijke zaken.

Op 29 december 1947 komt een autobus van Bergman op de onbewaakte overweg in de Boslaan te Emmen in aanraking met een rangerende locomotief. Er is een lichtgewonde passagier die ter plekke wordt behandeld.

Op 15 december 1950 krijgt de firma Bergman de autobuslijn Assen - Stadskanaal weer geheel in handen. Vanaf mei 1947 rijdt de GADO een vervangende busdienst voor het stilgelegde reizigersvervoer op de spoorlijn Assen - Stadskanaal. De heer Bergman neemt een deel van het personeel van GADO over. De concessie blijft op naam van de GADO staan.

In 1945 krijgt de GADO de concessie voor de autobuslijn Emmen - Ter Apel in handen. Er wordt overeengekomen dat de firma F.A. Bergman de autobuslijn 15 jaar lang tot 1960 op naam van de GADO mag uitvoeren. Op 13 november 1955 botst een bus van Bergman, rijdend voor de GADO, op de Weerdingerstraat in Emmen tegen een boom. Van de 20 passagiers raken er 4 gewond en moeten in het ziekenhuis worden opgenomen. In 1956 wordt de firma Bergman beticht van slecht onderhoud aan haar autobussen waardoor de veiligheid van de passagiers in het geding is. Tevens is de organisatie en het beheer van de firma Bergman rommelig. Er wordt voorgesteld om de regeling tussen GADO en Bergman eerder te beëindigen. Uiteindelijk zal de firma Bergman in 1960 worden opgenomen in de GADO.

Na de overname van de lijndiensten door de GADO blijft alleen het touringcarbedrijf over. Het touringcarbedrijf wordt geëxploiteerd onder de naam "De Zwaluw". Dit bedrijf wordt in 1974 verkocht aan de firma Sijpkes uit Buinerveen.