Connexxion, 1999 - 2013
Gewijzigd: l:03-06-2024
Gegevens
Oprichting: | 1999 |
Opheffing: | n.v.t. |
Neemt over: |
|
Huidige concessies: | Geen concessie in het gebied van de NOLS |
Oude concessies: |
|
Algemeen
Connexxion ontstaat in mei 1999 uit een fusie van de VSN-bedrijven Midnet, Oostnet, ZWN en NZH. Op dat moment bezit Connexxion een concessie om de spoorlijn Mariënberg - Almelo tot 2007 te mogen exploiteren. Op 30 juni 2007 maakt de Staat bekend dat Connexxion wordt gekocht door het Franse Transdev, dat een consortium heeft gevormd met de Bank Nederlandse Gemeenten. Op 12 oktober 2007 vindt de daadwerkelijk verkoop van 66,67 procent van de aandelen in Connexxion Holding N.V aan een consortium van Transdev S.A. en N.V. Bank Nederlandse Gemeenten door de Staat der Nederlanden plaats. De transactie levert de schatkist ruim EUR. 244 miljoen op. Het consortium neemt 2/3 van de aandelen over, de rest blijft de komende 5 jaar nog in handen van de Nederlandse Staat.
De relatie die het bedrijf heeft met de regio Twente is niet altijd even best. De kwaliteit van de oude DE2 treinstellen is niet al te best. Ook het vaak voorkomende vervangende autobusvervoer stemt niet tot vreugde. De regio dringt er bij Connexxion dan ook regelmatig op aan om betere treinstellen aan te schaffen. De regio is zich er echter ook van bewust dat als Connexxion er mee ophoudt er vermoedelijk geen andere exploitant voor de spoorlijn gevonden zal worden.
Een aantal reizigers tussen Mariënberg en Almelo richt een reizigersvereniging op. Deze vereniging genaamd Alma streeft er na de dienstverlening op het traject te verbeteren. Enerzijds richt zij zich hierbij op de exploitant die het vuur aan de schenen wordt gelegd. Anderzijds probeert zij de gemeenten te overtuigen de stationslocaties te verbeteren. Regelmatig houdt Alma onderzoek onder reizigers om te kijken wat er leeft onder de bevolking.
Op zoek naar treinen vindt Connexxion in Engeland een aantal treinstellen type Class 141. Deze treinstellen zijn eveneens al 20 jaar oud. Het betreft hier motorrijtuigen 141-106 en 141-112. Connexxion ondervindt problemen met de aanschaf van reservedelen, is er geen kennis voor onderhoud en opleiding in Nederland aanwezig. Daarnaast bevatten de rijtuigen mogelijk asbest. Het overbrengen en geschikt maken voor het Nederlandse spoorwegnet kost daardoor meer dan men oorspronkelijk inschat. De treinstellen zijn ook smaller en hebben een lagere instap dan in Nederland gebruikelijk. Dit betekent dat de perrons aangepast zouden moeten worden. Hierdoor zou het onmogelijk worden om met goederentreinen over het traject te rijden. Uiteindelijk huurt Connexxion 2 treinstellen type DH1 bij Noordned.
Collegabedrijf Syntus, welke diverse spoorlijnen in en rond de Achterhoek exploiteert, bestelt voor haar net nieuwe treinstellen type Lint. Syntus biedt Connexxion aan om 2 extra treinstellen te kopen, welke Connexxion dan kan gebruiken voor de spoorlijn Mariënberg - Almelo. Connexxion gaat hier niet op in. Toch moet Connexxion regelmatig om hulp vragen bij Syntus, omdat de eigen treinstellen vanwege defecten niet beschikbaar zijn. Hoewel Connexxion de officiële exploitant is, wordt de dienst in feiten uitgevoerd door Syntus.
In 2005 besteed de regio Twente al het openbaarvervoer opnieuw aan. Er dingen 3 bedrijven mee naar de concessie die minimaal geldig is tot 2013 met een uitloop mogelijkheid tot 2015. Connexxion wint het van haar rivalen BBA en Arriva. Voorwaarden voor de treinverbinding is dat Connexxion nieuw materiaal aanschaft. Daarnaast moet al het rijdend materieel uitgedost worden in Twents rood. Connexxion belooft voor de dienst Mariënberg - Almelo 2 nieuwe Lint treinstellen aan te schaffen bij Alstom. Deze zullen qua uitvoering identiek zijn aan de treinstellen van Syntus. Ook in de nieuwe situatie zal Syntus de eigenlijke exploitatie uitvoeren. Het is de bedoeling om doordeweeks en op zaterdag overdag om het half uur te gaan rijden. Hiermee wordt een betere bereikbaarheid van de dorpen langs de spoorlijn gecreëerd en ontstaat er een betere verbinding richting Emmen. Op zondag blijft de uurdienst van kracht.
Samen met Syntus voert Connexxion in het gebied rond Almelo, Enschede en Hengelo het kwaliteitsmerk Twents. Uiterlijk kenmerk is dat alle bussen in "Twents" rood worden geschilderd. Connexxion laat ook de beide Linten voor de verbinding Mariënberg - Almelo in rood afleveren.
Op 10 december 2010 maakt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bekent dat ze geen bezwaar heeft tegen de voorgenomen fusie van het moederbedrijf van Connexxion het Franse Transdev en het eveneens Franse vervoersbedrijf Veolia Transport. Beide zijn in Nederland actief maar volgens de NMa zijn er nog genoeg andere spelers om een concurrerende markt te houden.
Dieseltreinstellen
Dieselelektrische treinstellen DE2
Voor de dienst op de spoorlijn Mariënberg - Almelo neemt Oostnet 3 treinstellen DE2 met nummers 164, 180 en 186 over van de Nederlandse Spoorwegen. Deze 3 treinstellen zijn het restant dat NS nog in haar vloot over heeft.
De DE2 nummer 164 is uitsluitend bedoeld voor de levering van reservedelen. De 180 raakt op 1 april 2001 beschadigd bij een brand in de Bk bak. De brandweer blust de brand op het station van Vriezenveen. De 186 moet de dienst daarna alleen rijden. In geval van storing of onderhoud rijden er autobussen. In mei 2001 komt de 186 niet door de veiligheidskeuring. Connexxion huurt bij Syntus 2 stuks Lint treinstel om de dienst te kunnen rijden. Deze 2 stellen zijn vanaf 28 mei 2001 beschikbaar. Met de nieuwe dienstregeling van 10 juni 2001 heeft Syntus de treinstellen weer zelf nodig voor de nieuwe dienstregeling die op dat moment in gaat. Wanneer er geen defecten zijn, kan Syntus maximaal 1 Lint tijdelijk beschikbaar stellen. De spitstreinen worden in ieder geval met vervangende autobussen gereden.
Treinstel DE2 nummer 186 vertrekt vanuit Daarlerveen naar Mariënberg.
|
- |
Vanaf augustus 2001 is treinstel 186 weer van de partij. Vanwege de invoering van ATB-NG op 1 november 2001 moet Connexxion voor de 186 een ontheffing aanvragen. RailNed verleent deze ontheffing inderdaad. Op 20 mei 2002 wordt een afscheidsrit voor de 186 georganiseerd. Op 1 juni 2002 wordt het treinstel definitief buiten dienst gesteld. Diverse organisaties willen het treinstel graag behouden, maar ontbreekt het geld voor de aanschaf. Op 17 november 2002 gaat het treinstel naar Winterswijk. In Winterswijk wordt het treinstel opgenomen in de historische collectie van de Achterhoek. Medewerkers knappen het treinstel weer op en in de jaren daarna is het treinstel present bij diverse historische gebeurtenissen en museumactiviteiten in het land.
Dieselhydraulische treinstellen DH1 3101 - 3102
De treinstellen serie DH1 en DH2 zijn begin jaren tachtig door de NS speciaal ontworpen voor de diensten op de nevenlijnen in het noorden van het land. Hun standplaatsen zijn Groningen en Leeuwarden. In de eerste jaren komen ze alleen bij hoge uitzonderingen op andere plaatsen in Nederland voor. Vanwege hun werkterrein langs de noordelijke kust hebben de treinstellen de bijnaam Wadloper.
Er is een eendelige variant DH1 en een tweedelige variant DH2. Ze kunnen alleen en gecombineerd rijden. Losse DH1 stellen worden ingezet voor de minst drukke treinen of als versterking van een DH2-treinstel.
Door de privatisering van de noordelijke nevenlijnen gaan de meeste treinstellen over naar de nieuwe exploitant NoordNed. Deze huurt de treinstellen van NS-Reizigers. NoordNed maakt medio 2002 bekent dat ze de huur van 3 stuks DH1 treinstellen (3101 - 3103) wil opzeggen. Deze treinstellen komen daarmee beschikbaar voor andere exploitanten.
Treinstellen DH1 nummers 3101 en 3102 van Connexxion vertrekken uit Vriezenveen richting Almelo.
|
- |
Connexxion heeft hier wel oren naar en huurt voor de dienst op de spoorlijn Mariënberg - Almelo vanaf 7 oktober 2002 2 stellen DH1 materiaal (3101 en 3102). De treinstellen zijn voorzien van stickers met de naam van de exploitant en de bijnaam 'Veenexpress'.
NoordNed gaat op in de Arriva organisatie. Bij een hernieuwde aanbesteding van het reizigersvervoer in het noorden zegt Arriva toe om alle Wadlopers te vervangen door comfortabeler materiaal. Daartoe bestelt Arriva bij Stadler in Bussnang Zwitserland nieuw materiaal. Dit materiaal wordt vanaf de herfst 2006 uitgeleverd. Dit materiaal zal ook de dienst langs Zuidbroek verzorgen.
Na de indienstname van de nieuwe treinstellen zal Arriva de Wadlopers teruggeven aan NS-Reizigers. Ook Connexxion geeft de 3101 en 3102 terug aan NS-Reizigers na de komst van de nieuwe Lint-treinstellen. Op 26 mei 2007 rijden de 3101 en 3102 voor het laatst op de spoorlijn Mariënberg- Almelo. NS-Reizigers is ondertussen opzoek naar nieuw emplooi voor deze stellen. Een aantal treinstellen wordt verscheept naar landen in Oost-Europa en Zuid-Amerika. Inmiddels zijn alle Wadlopers uit Nederland verdwenen.
Dieseltreinstellen Syntus 21 - 45 (type Lint 41)
De naam 'Lint' staat voor 'Leichter Innovativer Nahverkehrstriebwagen'. De Lint voertuigen komen uit de voormalige Linke-Hofmann-Busch fabriek die sinds 1998 deel uitmaakt van het Alsthom concern. Het zijn tweedelige voertuigen. Syntus gebruikt de voertuigen op haar spoorlijnen in de Achterhoek.
Treinstel Lint nummer 38 te Vriezenveen.
|
Treinstel Lint nummer 44 in Twents uitvoering vertrekt van Vroomshoop richting Almelo.
|
Voor de dienst op de spoorlijn Mariënberg- Almelo zet Connexxion Lint treinstellen in van Syntus daar haar eigen treinstellen DE2 niet (meer) beschikbaar zijn. Na de komst van de Veenexpress treinstellen type DH1 wordt de inzet van Lint treinstellen minder. Toch rijdt er met enige regelmaat nog Lint materiaal tussen Mariënberg en Almelo.
Ter vervanging van de Veenexpress treinstellen wil Connexxion met hulp van Syntus zelf 2 Lint treinstellen aanschaffen. Deze zullen afgeleverd worden in de rode Twents kleur die gebruikt wordt op al het openbaarvervoermateriaal in de regio. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat geeft echter geen goedkeuring voor de aanschaf van nieuwe Lint 41 treinstellen. De treinstellen voldoen niet aan de nieuwe normen voor botsveiligheid. Om de beloofde verbetering van de dienstregeling toch te kunnen uitvoeren stelt Syntus de laatste 2 treinstellen nummers 44 en 45 beschikbaar voor de dienst op Mariënberg - Almelo. Voor haar eigen net huurt Syntus een extra treinstel DM'90 NS 3437 van NS-Reizigers. De Lint-stellen 44 en 45 worden met behulp van rode stickers in de juiste Twents uitvoering gebracht. Vanaf 27 mei 2007 rijden beide stellen de halfuursdienst op het baanvak. In de praktijk blijken de nummers 44 en 45 niet zo honk vast te zijn en verschijnen er na 27 mei ook gele Lint stellen op het baanvak.
Treinstel Lint nummer 39 en 44 kruisen elkaar in Vroomshoop.
|
- |
Busdienst
Concessie Zuidoost Drenthe (12 december 2004 - 12 december 2009)
Op 12 december 2004 krijgt Connexxion het autobusvervoer in met name het zuidoosten van Drenthe. Deze concessie was voorheen in handen van Arriva. De concessie omvat ook het stadsvervoer in de gemeente Emmen.
Vanuit de (voormalige) NOLS-stations kunnen de reizigers op de volgende buslijnen van Connexxion overstappen:
Stadsdienst Emmen:
- Lijn 1, Emmermeer - Station
- Lijn 2, Emmerhout - Station
- Lijn 3, Angelslo - Station
- Lijn 4, Bargeres - Station
Streekbussen:
- Lijn 15 Emmen Station NS - Stadskanaal Busstation via 2e Exloërmond
- Lijn 25 Zweeloo Busstation - Coevorden Nieuwe Veste
- Lijn 26 Emmen Station NS - Coevorden Station NS
- Lijn 42 Emmen Station NS - Ter Apel Busstation
- Lijn 44 Emmen Station NS - Schoonebeek De Wolfshoeve
- Lijn 45 Emmen Station NS - Klazienaveen Centrum
- Lijn 77 Emmen Station NS - Stadskanaal Busstation via Musselkanaal
- Lijn 226 Emmen Station NS - Klazienaveen Centrum
- Lijn 242 Emmen Station NS - Ter Apel Busstation
- Lijn 244 Emmen Station NS - Schoonebeek De Wolfshoeve
- Lijn 245 Emmen Station NS - Klazienaveen Centrum
- Lijn 277 Emmen Station NS - Stadskanaal Busstation via 2e Exloërmond, Musselkanaal
Begin 2009 besteedt de OV-autoriteit "OV-bureau Groningen - Drenthe" het autobusvervoer in de provincies Groningen en Drenthe opnieuw aan. Er worden 2 concessie verleent. De eerste voor het standaard busvervoer. Op deze concessie schrijven 3 bedrijven in te weten Arriva, Connexxion en Qbuzz. Veolia ziet af van het maken van een aanbieding. De uitslag wordt op 28 mei 2009 bekend gemaakt. Winnaar Qbuzz mag vanaf 13 december 2009 het standaard autobusvervoer in Groningen en Drenthe gaan uitvoeren.
De tweede concessie omvat speciale snelle en hoogwaardige autobusverbindingen. Deze concessie wordt gewonnen door Arriva Touring. Connexxion en Lanting Reizen blijven met lege handen achter. Ook deze concessie start op 13 december 2009. Connexxion is teleurgesteld met het verlies van het busvervoer in Drenthe.
Concessie Noordoost Overijssel, Zuidwest-Drenthe en Zwolle (04 september 2005 - 28 augustus 2010)
In opdracht van de provincies Overijssel en Drenthe verzorgt Connexxion tussen 2005 en 2009 het busvervoer in het noordoosten van Overijssel en het zuidwesten van Drenthe.
Concessie Twente (11 december 2005 - 08 december 2013)
In de periode 11 december 2005 tot 08 december 2013 verzorgt Connexxion het busvervoer in de concessie Twente. Deze concessie wordt uitgevoerd in opdracht van de provincie Overijssel. De bussen worden daartoe in de rode Twents kleur gebracht. In 2013 moet Connexxion de concessie Twente afstaan aan Syntus.